Debat Verificat – Feminisme: avança o retrocedeix respecte a l’any 2000?
La polarització creixent entre les generacions més joves entorn de la igualtat centrarà el segon col·loqui del cicle de debats de Verificat i ‘La Vanguardia’

La polarització creixent entre les generacions més joves entorn de la igualtat centrarà el segon col·loqui del cicle de debats de Verificat i ‘La Vanguardia’

Ana Orantes apareixia el 1997 a la televisió en horari de màxima audiència per explicar que patia maltractaments per part del seu marit des de feia quatre dècades. Amb 60 anys, esdevenia la primera dona a Espanya a denunciar públicament que patia violència masclista. Tretze dies després de compartir el seu testimoni era assassinada a mans del seu marit en un crim masclista que va marcar un abans i un després en la sensibilització i la lluita per la igualtat de drets entre dones i homes a Espanya.
Des d’aleshores, s’han aprovat diferents lleis per combatre la violència masclista i promulgat normatives contra la discriminació de les dones en matèries com els drets sexuals i reproductius, l’accés a l’ocupació o per impulsar la representació paritària en càrrecs de visibilitat, entre altres. Una conscienciació que també s’ha copsat en l’àmbit social amb manifestacions multitudinàries cada 8 de març arran de l’onada d’indignació pel cas de La Manada, el 2018, o per la influència del moviment d’abast global #MeToo.
Però aquesta empenta social i legislativa dels darrers anys xoca frontalment amb la recent i creixent polarització entre les generacions més joves sobre el significat d’igualtat, especialment, entre els nois. En aquest sentit, la societat és més o menys feminista que fa vint-i-cinc anys?
Amb l’objectiu de respondre a aquesta pregunta amb context i dades contrastades, el pròxim 4 de març se celebrarà “Feminisme: avança o retrocedeix respecte a l’any 2000?”, el segon col·loqui del cicle Debats Verificats, moderat per Cristina Oriol, redactora especialitzada en temàtiques socials de La Vanguardia, i que comptarà amb:
- Alba Alfageme, psicòloga i docent especialitzada en violències masclistes.
- Lionel S. Delgado, doctor en Sociologia i tècnic del projecte Bróders.
- Núria Flaquer, advocada i responsable de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB.
- Lluc Pagès, educador social i responsable del Servei d’Atenció a Homes (SAH) de Tarragona.
- Marina Subirats, catedràtica emèrita de Sociologia de la UAB.
D’acord amb la dinàmica de Debats Verificats, els cinc ponents s’han compromès a compartir amb Verificat les informacions que faran servir durant la seva intervenció per tal que l’equip de fact-checking pugui contrastar-les amb anterioritat i garantir un espai de discussió lliure de desinformació. Per contribuir a aquesta fita, Verificat ha elaborat un portal amb dades verificades sobre l’evolució del feminisme en els últims vint-i-cinc anys a l’estat espanyol.
Tot i que es tracta d’un acte obert al públic, cadascun dels col·loquis comptarà amb la presència dels portaveus de les comissions del Parlament de Catalunya vinculades amb la temàtica de l’esdeveniment. En aquest cas, hi haurà els representants de cada formació a la Comissió d’Igualtat.
Debats Verificats és una iniciativa impulsada per Verificat i La Vanguardia, amb el suport de la European Media and Information Fund (EMIF).