Els cartells virals que donen la benvinguda a “l’emirat islàmic de Catalunya” són una campanya de discurs d’odi

Circulen com si haguessin estat posats per persones musulmanes en la zona, però és una campanya d’un partit polític autodefinit com “moviment patriota i revolucionari” de cara a les eleccions del 12 de maig

Circulen com si haguessin estat posats per persones musulmanes en la zona, però és una campanya d’un partit polític autodefinit com “moviment patriota i revolucionari” de cara a les eleccions del 12 de maig

, ,

Què s’ha dit?

Circulen imatges de cartells amb el missatge “emirat islàmic de Catalunya” com si haguessin estat desplegats en diverses localitats catalanes per persones musulmanes de la zona

Què en sabem?

Es tracta d’una campanya del partit Frente Obrero de cara a les eleccions autonòmiques a Catalunya del 12 de maig

Aquesta verificació ha estat elaborada per Maldita.es, un equip de fact-checking amb el reconeixement de la International Fact-checking Network i l’European Fact-checking Standards Network, igual que Verificat. Podeu llegir la versió original d’aquest article aquí.

Estan circulant diverses imatges en les quals es veuen cartells amb el missatge “Benvingut a l’emirat islàmic de Catalunya” penjat dels rètols d’ingrés a diferents localitats catalanes. Circulen com si haguessin estat posats per persones musulmanes de la zona, però es tracta d’una campanya contra una suposada “islamització” creada pel partit polític Frente Obrero de cara a les eleccions a Catalunya del 12 de maig.

No és una iniciativa de la comunitat islàmica

Sabadell, Mataró, Terrassa o Tarragona són algunes de les localitats on s’han instal·lat aquestes pancartes amb el missatge “municipi de l’emirat islàmic de Catalunya” o “benvingut a l’emirat islàmic de Catalunya”. Encara que en aquests cartells posa el nom del partit “Frente Obrero”, diversos usuaris difonen les imatges com si es tractés d’un missatge col·locat per membres de comunitats musulmanes que resideixen en aquests municipis. No obstant això, és una campanya del Frente Obrero, un partit polític que s’autodefineix com a “moviment patriota i revolucionari” de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig de 2024.

A través del seu canal de YouTube, Roberto Vaquero, president de Frente Obrero, va afirmar [a partir del 04.30] el 22 d’abril de 2024 que els cartells formen part d’una campanya pròpia de cara a les eleccions, a les quals han presentat candidatura però cap enquesta preveu que puguin entrar al Parlament després del 12 de maig. En el vídeo explica que els cartells “estaran enganxats als carrers” i que “els han posat per un munt de pobles de Catalunya”.

En els cartells hi ha també una frase escrita en àrab que, segons el traductor de Google, diu “no a la islamització de Catalunya”. El lema de campanya del Frente Obrero és “no a la islamització”.