Com consultar la versió antiga d’una pàgina web?

Wayback Machine va aparèixer l’any 1996 amb l’objectiu d’arxivar internet, tot just quan aquest canal començava a guanyar popularitat. Com en el cas dels diaris, el contingut publicat a la xarxa era efímer, però a diferència dels diaris ningú el guardava.

Avui us portem una eina molt útil per verificar informació a la xarxa. Es tracta de Wayback Machine, que arxiva i posa a disposició gran part de la web pública a un ritme de més de mil milions d'URL arxivades per dia. És una eina molt utilitzada per verificadors, periodistes, activistes i usuaris en general que volen conèixer quan va ser creada una pàgina web i quin aspecte tenia en el passat. De fet, el 2020, va ser seleccionada com una de les eines preferides de la Xarxa Global de Periodistes d'Investigació.

Wayback Machine va aparèixer l’any 1996 amb l’objectiu d’arxivar internet, tot just quan aquest canal començava a guanyar popularitat. Com en el cas dels diaris, el contingut publicat a la xarxa era efímer, però a diferència dels diaris ningú el guardava. Wayback Machine pertany a The Internet Archive, una organització sense ànim de lucre que acumula més de 25 anys de la història de la web.

 

El seu arxiu conté:

– 588.000 milions de pàgines web

– 28 milions de llibres i textos

– 14 milions d'enregistraments d'àudio (inclosos 220.000 concerts en directe)

– 6 milions de vídeos (inclosos 2 milions de programes de notícies de televisió)

– 3,5 milions d'imatges

A més de permetre consultar llibres i programes de televisió i ràdio, Wayback Machine és molt útil quan:

1. Volem veure l’evolució del contingut i el disseny d’una pàgina web

Imagina que estàs fent una investigació i necessites recórrer a la portada d’un mitjà de comunicació d’uns anys enrere per veure que s’hi deia del tema. Només cal entrar a l’eina i introduir la direcció de la pàgina web en la capsa de búsqueda i prémer el botó Browse History per començar a veure les versions que hi ha arxivades de la web que busques. Potser t’interessa consultar la pàgina web d’una empresa o una institució pública per fer una recerca.

2. Quan volem accedir a contingut eliminat

En situacions en què s'hagi eliminat contingut, ja sigui de manera intencionada o per accident, podem recórrer a aquesta eina per veure quin tipus de contingut hi havia en aquesta web en un període de temps concret. Cal tenir en compte que Wayback Machine treballa només amb pàgines que hagin estat indexades a Google i arxiva versions aleatòries de la web en qüestió.

3. Quan volem triar un domini per a un projecte web

És probable que el domini hagi pertangut a algú prèviament i, per tant, amb aquesta eina podem veure el seu historial, així com el contingut que contenia. Per exemple, ens resulta útil per descartar un domini que hagués tingut contingut tòxic, com ara missatges racistes, masclistes, extremistes, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *