El percentatge de detencions per agressions sexuals a Catalunya és del 62%, no del 83% com afirma el conseller d’Interior de la Generalitat 

El conseller d’Interior es referia al percentatge de casos tancats del total de casos investigats d’agressions sexuals aquest any a Catalunya. Però, el percentatge de detinguts del total d’agressions sexuals ha sigut menor, del 62%.


Joan Ignasi Elena | Entrevista Ser Catalunya

El conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, va afirmar dues vegades en una entrevista a la cadena SER (minut 36) que “en el 83% de les agressions són detinguts els responsables”, referint-se a les agressions sexuals. 

És enganyós. El 2020 es van reportar 815 agressions sexuals a Catalunya i es va detenir a 506 persones, segons les dades dels Mossos d'Esquadra. Això vol dir que en el 62% de les agressions sexuals la policia va realitzar almenys una detenció, una xifra menor a la qual va donar el conseller. Des del Departament d'Interior expliquen que el conseller es refereix a què en el que va de 2021, s'han resolt el 83% dels casos, fet que no sempre significa que es produeixi una detenció.

“Donar dos missatges, un a les dones, d'acompanyament […] i un altre als agressors. Anem per ells. En el 83% de les agressions són detinguts els responsables i, per tant, que sàpiguen quin és el seu camí i el seu destí”

Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior de la Generalitat

Les xifres d'Elena es refereixen a resolució de casos d'agressió sexual, no a detencions

En cap dels últims sis anys, les detencions per agressions sexuals han arribat a la xifra que va donar el conseller i de la qual es va fer ressò a Twitter el Departament d'Interior. El conseller va dir en un primer moment que en el 83% de les agressions són detinguts els responsables i uns minuts més tard (36:31) va insistir: “Als agressors, al voltant d'un 85% se’ls enxampa”. 

Des del departament de premsa d'Interior han explicat a Verificat que la xifra que dona Elena fa referència als casos resolts (que van acabar amb almenys una detenció o arxivats) enguany per la policia, des de l'1 de gener fins al 15 de setembre, que encara no són públics. En aquest període, segons aquestes xifres, hi ha hagut 589 casos d'agressions sexuals i 491 s'han resolt, és a dir, el 83%. 

No obstant això, no tots els casos resolts impliquen detencions, “encara que en la gran majoria sí que hi ha detinguts”, com han explicat des del departament de premsa de la conselleria. Per exemple, en una investigació la policia pot arribar a la conclusió que no hi ha hagut agressió i aquest també comptaria com a cas resolt. Per tant, és enganyosa la dada que dona Elena i en el moment de publicar aquesta verificació Interior no ens ha especificat el nombre de detinguts per agressió sexual en el que portem d'any.

Per fer el càlcul dels detinguts, en una investigació pot ser que es detingui a més d'una persona, és a dir, en una agressió pot haver-hi més d'un detingut. Però si un detingut ha comès més d'una agressió per la qual s'ha obert expedient, aquestes agressions comptaran com a casos diferents, segons el departament de premsa de Mossos.

Segons les dades que recullen els Mossos d'Esquadra, el 2020 a Catalunya es van registrar 815 casos d'agressió sexual i van resultar detingudes 506 persones. Això suposa un 62% de detencions del total de casos coneguts. La xifra és inferior a la de 2019, quan els Mossos van reportar 992 agressions i 530 detinguts (va haver-hi detinguts en el 53% de les agressions). Pel que fa a 2021, entre gener i març es van registrar 209 agressions sexuals i 125 detencions (per tant, es va produir almenys una detenció en el 60% dels casos). 

Les xifres dels Mossos són similars a les que recull el Ministeri de l'Interior. Segons el Portal Estadístic de Criminalitat, a Catalunya el 2019 es van produir 934 agressions sexuals (377 sense penetració i 557 amb penetració, segons la distinció delictiva que fa el Ministeri). Entre tots dos delictes es va detenir a 485 persones, és a dir, que el 51,9% de les agressions sexuals va acabar amb almenys una detenció.

L'Institut Nacional d'Estadística recull dades sobre denunciats per violència de gènere i sobre condemnats per sentència ferma segons la mena de delicte, no obstant això no disposa de dades sobre detinguts per agressió sexual. 

Diferència entre els delictes d'abús sexual i agressió sexual

El Codi Penal diferencia l'agressió sexual de l'abús, una distinció que la nova llei impulsada pel Ministeri d'Igualtat vol eliminar. Actualment, la diferència radica en el fet que l'agressió sexual es realitza utilitzant “violència o intimidació” i l'abús no. Les penes també són menors pel segon delicte, van d'un a tres anys o una multa de 18 a 24 mesos, mentre que en el cas de l'agressió el responsable s'enfronta a penes de presó d'un a cinc anys (article 178 i 181, Codi Penal).

Aquests delictes estan recollits sota la categoria de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, segons estableix el títol vuitè del Codi Penal. Es consideren delictes d'aquest tipus cinc supòsits: l'agressió, l'abús i l'assetjament sexual, l'exhibicionisme i la provocació sexual i els relatius a la prostitució i a l'explotació sexual. 

En el primer trimestre de 2021 els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual han augmentat un 2,8% a Catalunya respecte als primers tres mesos de l'any passat, però les agressions sexuals no han pujat en aquest període.

Les agressions sexuals han augmentat un 20% en 6 anys

El nombre total de delictes penals a Catalunya s'ha reduït un 14,78% entre 2015 i 2020, segons el balanç de seguretat i activitat policial dels Mossos. En el mateix període, no obstant això, els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual (que inclouen agressió i abús sexual) han augmentat un 42,61% (elaboració pròpia segons dades de Mossos). El major nombre de delictes d'aquest tipus es va produir el 2019, amb un total de 3.075, i el 2020 aquesta xifra va baixar per primera vegada en els últims sis anys seguint la tendència del global de delictes penals, que es van reduir coincidint amb la pandèmia.

Les agressions també han augmentat en els últims anys. El 2015 els Mossos van informar de 680 casos i el 2020, de 815. El nombre d'agressions també va baixar l'any de la pandèmia per primera vegada, però el balanç entre 2015 i 2020 continua sent a l'alça: les agressions han augmentat gairebé un 20%

Les dades sobre agressions sexuals de l'Institut Català de les Dones

El Departament d'Interior també remena altres dades que recull anualment l'Institut Català de les Dones en el seu dossier estadístic sobre l'estat de violència masclista a Catalunya. Segons estableix l'últim estudi, de 2020, la Generalitat recull en les seves dades com a violència masclista set supòsits: les agressions sexuals, les agressions sexuals (víctima menor 13 anys), les agressions sexuals amb penetració, els abusos sexuals, els abusos sexuals (víctima menor 13 anys), els abusos sexuals amb penetració i l'assetjament sexual (pàgina 13 informe). 

Hi ha algunes diferències entre aquesta estadística i la dels Mossos d'Esquadra, que es regeix pel codi penal i entén l'edat i la penetració com un agreujant del delicte (article 179, 183). Per exemple, les dades dels Mossos inclouen aquells delictes d'exhibicionisme i provocació sexual i els relatius a la prostitució i a l'explotació sexual. Per aquesta raó, els informes realitzats per l'Institut Català de la Dona donen unes dades més baixes dels delictes contra la llibertat i indemnitat sexual. No obstant això, aquests informes no proporcionen dades dels detinguts per aquests delictes. 

Segons l'estadística de 2020, els delictes d'aquest tipus (en els set supòsits comentats anteriorment) també han augmentat en els últims sis anys. En canvi, el 2020, fins al tercer trimestre, es produeix una disminució en la tendència d'aquests delictes “possiblement derivada de la situació de confinament obligat”, apunta l'informe.

Aquest article és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir la versió en castellà aquí.