5 solucions per frenar el coronavirus que no t’hauries de creure

Circulen molts remeis contra la propagació del coronavirus que són falsos. Aquí en tens cinc i seguirem actualitzant


Les recomanacions que planteja aquest vídeo que corre per WhatsApp per fer front a una infecció de Covid-19 son falses, en alguns casos, o no estan demostrades científicament, en els altres.

  • Exposar el virus al sol no l’elimina

Segons l’OMS, prendre el sol o exposar-se a temperatures superiors als 26-27 ºC NO protegeix del coronavirus, tal i com afirma el vídeo. 

  • Cap tècnica de respiració pot confirmar la infecció

La suposada tècnica de “verificació” de metges de Taiwan que consisteix en aguantar la respiració durant deu segons o més sense estossegar o sentir molèsties NO significa que no s’estigui contagiat/da per Covid-19 o per qualsevol altra malaltia pulmonar, segons l’OMS. L’única manera de saber amb certesa si s’està infectat és fer-se un test de coronavirus. Aquest exercici de respiració no pot confirmar el contagi i pot ser perillós, segons l’organització.

  • El coronavirus NO és un virus gran que medeix entre 400 i 500 nanòmetres i que qualsevol mascareta pot parar

El SARS-CoV-2 és un virus esfèric, d’un diàmetre d’entre 100 y 160 nm, i es transmet per gotes respiratòries de més de 5 micres, segons el Ministeri de Sanitat. L’OMS recomana l’ús de mascaretes (combinat amb el rentat de mans freqüent) a persones amb símptomes de coronavirus que estiguin en comunitat i cuidadors de persones amb símptomes. 

  • NO està demostrat que les gàrgares amb solucions desinfectants eliminin ni minimitzin la quantitat de virus en el teu cos.

De moment no es recomana cap vacuna ni medicament antiviral específic per prevenir o curar el Covid-19. Els pacients reben tractaments per alleugerir els símptomes i en els casos més greus, mesures de suport respiratori. S’està treballant en desenvolupar una vacuna, i estan en marxa diferents assajos clínics amb tractaments farmacològics. 

  • NO està demostrat que beure aigua cada 15 minuts eviti que la infecció arribi als pulmons.

Les mesures més eficaces per protegir-se, segons l’OMS, son: 

1) Rentar-se les mans amb freqüència 

2) Tapar-se la boca amb el colze o amb un mocador al tossir 

3) Mantenir una distància d’almenys un metre amb les persones que tossen o estornuden