Vall d’Hebron i Salut reconeixen retards d’una setmana en els resultats de PCR

Circula una imatge vertadera d’un comunicat del Sevei de Microbiologia l’hospital quea anucia la demora


Ens heu fet arribar la captura d’una carta signada a 26 d’octubre de 2020 pel Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron en què s’explica que, a conseqüència de l'"elevada activitat", les mostres de PCR recollides en aquell centre sanitari la setmana del 19 al 23 d’octubre rebran els resultats entre el divendres 30 d’octubre i el dilluns 3 de novembre. És a dir, els pacients són informats que rebran els resultats del seu test PCR amb més d’una setmana de retard. La imatge és VERTADERA, segons ha confirmat a Verificat el mateix hospital. El Departament de Salut també ha reconegut que aquests retards s’estan produint.

L'oficina de premsa del Vall d’Hebron ha explicat a Verificat que la setmana passada hi va haver retards "puntuals" en alguns dels resultats de les proves perquè estan rebent "un volum de mostres molt elevat". L’hospital té la capacitat d’analitzar 3.500 mostres diàries i n’estan rebent "el doble, aproximadament", segons el mateix gabinet de premsa. L’endarreriment en la realització de les proves PCR també es deu a la "dificultat de rebre reactius (el líquid que mostra la presència del patògen)", per part de la indústria farmacèutica per fer les proves, assegura el departament de comunicació de l'hospital.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va reconèixer en roda de premsa el dimarts 27 d’octubre que els retards a la Vall d’Hebron també s’expliquen per "la necessitat de fer un cribratge massiu dels 7.700 professionals" que hi treballen per identificar un brot de Covid-19 a l’interior de l’hospital. Segons Ramentol, aquest fet "ha provocat que el laboratori [de l’hospital], que és un dels de referència a Catalunya, hagi tingut pics de capacitat que han superat la seva capacitat".

Ramentol ha explicat que són "coneixedors" d’aquesta saturació i que a Catalunya, en l’última setmana, s'han realitzat més de 30.000 proves PCR diàries a causa de l’augment de casos sospitosos de Covid-19.