Els preus han pujat més que els salaris, però no tant com afirma Laia Estrada

Els béns de consum han encarit un 23% en una dècada, malgrat que un informe de l’Àrea Metropolitana de Barcelona exposa que el sou necessari per viure dignament ha pujat un 45% a l’AMB. Per la seva banda, el sou mitjà va augmentar un 15% entre 2011 i 2021.

Els béns de consum han encarit un 23% en una dècada, malgrat que un informe de l’Àrea Metropolitana de Barcelona exposa que el sou necessari per viure dignament ha pujat un 45% a l’AMB. Per la seva banda, el sou mitjà va augmentar un 15% entre 2011 i 2021.

, ,

Què s’ha dit?

Que el cost de vida ha encarit un 40% en deu anys mentre que els salaris, només un 4%.

Què en sabem?

Els preus de consum han encarit un 23% en una dècada, malgrat que un informe de l’Àrea Metropolitana de Barcelona exposa que el sou necessari per viure dignament ha pujat un 45% a l’AMB. Per la seva banda, el sou mitjà va augmentar un 15% entre 2011 i 2021.

La candidata de la CUP a les eleccions al Parlament, Laia Estrada, ha denunciat l’“encariment del cost de la vida, que ha estat del 40% els darrers 10 anys, mentre que els sous només han incrementat un 4%”. Ho ha expressat en una roda de premsa convocada per l’Agència Catalana de Notícies. No és el primer cop que ho diu: ja ho va mencionar en una entrevista a l’Aquí Catalunya (SER).

És una declaració enganyosa. D’acord amb l’IPC, els preus de consum han augmentat un 23,2% respecte al 2014, no pas un 40%. És possible que la xifra mencionada per la candidata cupaire vingui d’un estudi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que recentment ha exposat que el sou necessari per tenir una vida digna a l’AMB ha pujat un 45% des del 2016.

A més, tampoc és cert que els sous hagin augmentat en un 4%. Segons les dades de l’Idescat, el salari mitjà a Catalunya va augmentar un 14,9% entre 2011 i 2021, el darrer any disponible.

“[…] L’encariment del cost de la vida, que ha estat del 40% els darrers 10 anys, mentre que els sous només han incrementat un 4%.

Laia Estrada, CUP

La vida s’ha encarit un 23%

Tot i que no hi ha un únic indicador que monitoritzi l’encariment dels productes, l’Índex de Preus del Consum (IPC) és la principal eina per mesurar com han canviat els preus de consum al llarg del temps. Mesura un seguit de productes bàsics com els aliments, l’habitatge, el transport, la roba, la cultura o els serveis. L’IPC ha crescut un 23,2% en la darrera dècada, segons les dades oferides per l’Institut d’Estadística de Catalunya

On més s’ha notat la inflació és en la cistella de la compra: des del 2014, el preu dels aliments ha augmentat un 43% a Catalunya. El segueixen el sector de la restauració, que s’ha encarit un 28%, i el dels béns i serveis (24%). L’habitatge, per la seva part, ho ha fet en un 12,2% L’únic sector que s’ha mantingut estable és el de les comunicacions: tan sols s’ha encarit un 0,3%.

A l’AMB, l’encariment és encara més elevat

Així i tot, d’acord amb un informe encarregat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el cost de vida ha augmentat un 45% en vuit anys a l’AMB, on viuen 3,3 milions de persones. L’estudi situa el salari necessari per a viure dignament en aquest territori en 1.517 euros mensuals, que s’enfila als 1.638 euros a la ciutat de Barcelona.

El salari de referència no és igual per a tothom: mentre que una llar on hi viuen dues persones adultes és dels 1.131 euros per persona, les parelles amb dos fills en necessiten 1.782 (per cap) i les monoparentals, 2.628 euros, d’acord amb l’informe elaborat per consultores Daleph i Ksnet per encàrrec de l’AMB.

Els salaris no han pujat un 4% en deu anys

Laia Estrada ha comparat aquest encariment de la vida amb l’augment menor dels salaris. Però no és cert que aquests només hagin pujat un 4%: segons dades de l’Idescat, els sou medià a Catalunya ha augmentat un 13% entre 2011 i 2021, el darrer any disponible. 

El 2021, els salaris se situaven al voltant dels 23.962,36 euros anuals. Aquesta xifra correspon a la mediana, és a dir, la meitat de la població cobra menys que això, i l’altra meitat en cobra més.

Si ens fixem en la mitjana (la suma de tots els salaris dividida entre la població), que en l’últim any se situava en els 28.145,02 euros bruts anuals, l’augment respecte al 2011 és del 14,9%. Aquest indicador, però, no és el més adequat perquè una minoria de persones amb molts ingressos “arrosseguen” la mitjana cap amunt. En realitat, la majoria de la població cobra menys de 28.000 euros anuals.