@MiquelSamper ja no és a Twitter, què ha passat amb el seu perfil?

El compte amb el nom del conseller d’Interior ha sigut suspès i el departament nega l’usuari que fos seu


Ara fa dues setmanes, el president de la Generalitat, Quim Torra, va nomenar l’advocat Miquel Sàmper conseller de l’Interior. Dos dies després de la seva presa de possessió, el Departament d’Interior va fer una piulada assegurant que el nou conseller no tenia Twitter i que els usuaris @MiquelSamper i @SamperMiquel no li pertanyien. El departament de premsa d’Interior ha confirmat a Verificat que el conseller no té Twitter actualment, tot i haver-lo etiquetat el dia 10 de setembre. A 22 de setembre, l’usuari està suspès.

Els perfils oficials del govern de la Generalitat, del mateix Departament d’Interior (que l’havia desmentit dies abans), de la Subdelegació del govern espanyol a Barcelona i de l’Ajuntament de Polinyà han etiquetat @MiquelSamper des del nomenament de Sàmper com a conseller. De fet, alguns mitjans de comunicació també han fet servir aquest compte per referir-se al titular d’Interior: El Matí de Catalunya Ràdio, El Món, Mayka Navarro (periodista de La Vanguardia) i Vicent Partal (director de VilaWeb) l’han citat directament a la xarxa social. Per la seva banda, l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la Coordinadora de l’Advocacia Catalunya van felicitar @MiquelSamper després del relleu al capdavant del Departament d’Interior.

L’usuari va tornar a rebre moltes mencions el dijous passat, arran d’un desnonament al barri del Carmel de Barcelona, on hi va haver càrregues dels Mossos d’Esquadra; alguns usuaris van citar @MiquelSamper per interpel·lar el conseller de l’Interior. Ho van fer, per exemple, el Centre per la Defensa Drets Humans IRIDIA, l’exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant o la diputada de la CUP Maria Sirvent. Dies abans, ja l’havien mencionat per traslladar-li crítiques Endavant Barcelonès i el membre de la CUP a Barcelona Jordi Magrinyà.

D’on ve la confusió?

El perfil @MiquelSamper es va unir a Twitter el setembre del 2020 i va estar actiu uns dies fins que entre el 20 i el 22 de setembre es va suspendre. Abans de la suspensió, l’usuari encara no havia piulat. Tanmateix, @MiquelSamper ja havia estat actiu des del novembre del 2011 amb el mateix nom d’usuari, però amb una ID diferent. L’ID és un valor únic que tenen tots els comptes de Twitter i que permet identificar un perfil encara que canviï de nom o d’usuari. Fa uns mesos, el compte @MiquelSamper que s’havia obert el 2011 es va tancar.

Entre el 2011 i el 2019, @MiquelSamper era l’usuari de l’actual conseller quan era, per exemple, Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Terrassa. Durant aquell temps el van citar, per exemple, l’Ajuntament de Terrassa, el PDeCAT, el FAQS (un dia que el van entrevistar), el Consell de l’Advocacia, l’exconseller Josep Rull, Junts per Terrassa o Món Terrassa.

El perfil antic de l’actual conseller d’Interior es pot consultar gràcies a WebArchive, una eina que permet recuperar pàgines web tal com eren fa temps. D’aquesta manera, hem pogut accedir i recuperar l’aspecte del perfil @MiquelSamper en quatre moments concrets: el setembre del 2015, l’octubre del 2017, el novembre del 2017 i el febrer del 2018. A dia d’avui, però, Miquel Sàmper com a conseller no és a Twitter.