Les imatges virals d’una mesquita en flames són d’Indonèsia, no de Piera

Tot i que el vídeo correspon a una mesquita de Jakarta, és cert que la de Piera s’ha incendiat

Tot i que el vídeo correspon a una mesquita de Jakarta, és cert que la de Piera s’ha incendiat

Captura de pantalla amb el filtre "fals" de l'incendi d'una mesquita de Jakarta
, ,

Què s’ha dit?

Que diverses publicacions associen els vídeos d’una mesquita en flames amb la que ha cremat aquests dies a Piera, Barcelona.

Què en sabem?

Que les imatges virals es corresponen a una mesquita de Jakarta, la capital d’Indonèsia, tot i que és cert que la mesquita de Piera ha cremat recentment.

Circula a les xarxes socials un vídeo en què es veu com crema un edifici, aparentment, una mesquita, ja que s’hi aprecia un alam (finial) –adorn situat a la cúpula– amb una estrella i una mitja lluna, símbols de la religió islàmica. Les publicacions virals atribueixen les imatges a la mesquita de Piera, ciutat de la província de Barcelona, que va cremar la matinada del divendres al dissabte 12 de juliol del 2025.

És FALS. Tot i que sí que s’ha incendiat la mesquita de Piera, les imatges virals corresponen a la Gran Mesquita del Centre Islàmic de Jakarta, capital d’Indonèsia. El centre religiós indonesi va cremar el 19 d’octubre del 2022 a conseqüència d’un error dels treballadors que la reformaven, tal com van recollir aleshores mitjans de comunicació com la CNN.

Imatges mostren la mesquita de Piera en flames

A través d’una cerca inversa a Google Lens d’un fotograma de les imatges virals, s’arriba a un vídeo de YouTube del 2022, publicat pel mitjà digital El Independiente, en què es veu el mateix edifici en flames amb el títol “Una mesquita s’ensorra a Jakarta per un incendi”.

Observant fotogrames d’ambdós vídeos, s’aprecien elements comuns, com ara l’alam a la cúpula, els colors grisos de l’edifici o el cablejat de davant la mesquita. També unes flames similars.

Així, en fer una cerca a Google sobre l’incendi a Jakarta, sorgeixen diverses informacions del 2022. Mitjans de comunicació com la CNN o Antena 3 van compartir llavors més vídeos i informació sobre l’incendi, que va originar-se arran d’un error dels treballadors que arreglaven l’edifici religiós.

Dues mesquites diferents

Una cerca a Google Street View de la Gran Mesquita del Centre Islàmic de Jakarta mostra com, de nou, els elements que la componen coincideixen amb el fotograma del vídeo viral. Són especialment comparables l’alam i la decoració d’estrelles sota la cúpula.

A més, una cerca de la mesquita de Jakarta a Google Earth evidencia com la cúpula continuava totalment calcinada l’agost del 2024.

Vista de Google Earth de la mesquita de Jakarta

D’altra banda, una cerca a Google Imatges i a Google Street View de la mesquita incendiada de Piera, a què fan referència els vídeos virals, evidencia que no es tracta del mateix edifici. La de la localitat catalana té menys alçada i un disseny exterior més senzill, similar al d’una nau industrial. A més, no disposa de l’alam ni de la decoració d’estrelles que sí que s’aprecien a les imatges virals. En el moment de la publicació d’aquesta verificació, les imatges de Google Street View de Piera corresponen al mes de febrer d’enguany, en què apareix la mesquita ara incendiada apareix en obres.

Imatge de la mesquita de Piera a Google Street View

Incendi de la mesquita de Piera

Tot i que el vídeo viral no es correspon realment amb la mesquita de Piera, és cert que aquesta va patir un incendi el dissabte 12 de juliol, tal com ha informat l’Ajuntament de Piera. La mesquita no estava encara oberta, sinó a l’espera de la llicència d’activitat.

Les tres federacions musulmanes de Catalunya van expressar en un comunicat conjunt, en què s’informava dels fets, que l’incendi havia calcinat “totalment l’edifici”. Per la seva banda, la consellera d’Interior, Núria Parlon, va assegurar el dilluns 14 de juliol a El món a RAC1 que “podria tractar-se d’un incendi provocat” (minut 11).

Aquest fet ha obert, també, la porta a missatges d’odi a les xarxes socials cap a la població musulmana, amb publicacions que celebren la crema de l’edifici religiós. De fet, van reportar-se’n també a la ciutat de Piera.

Pots llegir més informació al respecte al nostre portal d’informació contrastada i verificada sobre migracions: Les mentides alimenten l’odi.