La nova mesquita de Mollerussa la pagaran els musulmans, no l’Ajuntament

Què s’ha dit? Que la construcció de la nova mesquita de Mollerussa (Pla d’Urgell) costarà …

Tuit fals sobre la mesquita de Mollerussa

Què s’ha dit?

Que la construcció de la nova mesquita de Mollerussa (Pla d’Urgell) costarà 900.000 euros que es pagaran amb els impostos de tots.

Què en sabem?

L’Ajuntament ha donat permís per a la construcció de la mesquita, però ha negat que aquesta es pagui amb fons públics. La inversió serà a càrrec de la comunitat musulmana, com ha confirmat el portaveu de la mesquita de Mollerussa a Verificat.

Coneix la nostra metodologia

S’ha fet viral un missatge a la plataforma X (antic Twitter) que assegura que la nova mesquita que es construirà a Mollerussa, la capital del Pla d’Urgell, costarà més de 900.000 euros “pagats amb els impostos de tots nosaltres”. 

Això és FALS. La nova mesquita “la finançarà la comunitat musulmana” a través de l’associació de la Mesquita Annour de Mollerussa que té al voltant de 2.000 creients que hi col·laboren, segons ha explicat el seu portaveu Abdelaziz Bednaoui a Verificat. Des de l’Ajuntament del municipi també desmenteixen a Verificat “que la construcció es pagui amb fons públics”.

A més, ni a Catalunya ni a Espanya existeixen subvencions per a la construcció de noves mesquites com confirma a Verificat el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed El Ghaidouni, i la majoria dels oratoris “no han rebut una altra aportació econòmica que la procedent dels seus membres i les ofertes per altres comunitats”, d’acord amb un estudi publicat al Centre d’Estudis Internacionals de Barcelona (CIDOB).

Es construirà una mesquita que costarà +900.000 € pagats amb els impostos de tots nosaltres.

Aquest mes la comunitat musulmana del Pla d’Urgell ha rebut els permisos de l’Ajuntament per iniciar la construcció de la nova mesquita, que fa anys que tenen previst obrir, com ha explicat el diari lleidatà Segre. Arran d’això, s’ha fet viral el missatge que diu que el nou temple es pagarà amb fons públics, però això és fals. 

900.000 euros que pagarà la comunitat musulmana

La inversió “rondarà els 900.000 euros, que finançarà la comunitat musulmana” a través de l’Associació de la Mesquita Annour, segons recull una altra notícia del Segre publicada a principis de novembre. Així també ho ha confirmat a Verificat Abdelaziz Bednaoui, portaveu de l’Associació de la Mesquita Annour de Mollerussa, qui ha explicat que són al voltant de 2.000 persones les que col·laboren mensualment amb l’associació i que fa anys que estalvien. Bednaoui, a més, tampoc ha descartat demanar ajuda a altres associacions musulmanes que vulguin col·laborar amb el nou centre de culte. 

Per la seva banda, des de l’Ajuntament també han negat a Verificat que la construcció es faci amb fons públics. Segons han explicat, la nova mesquita necessitava el permís per a usos religiosos, “igual que una botiga també necessita un permís per exercir una activitat comercial”, però això no vol dir que l’Ajuntament pagui la construcció d’aquest establiment.

El trasllat de la mesquita de la capital del Pla d’Urgell fa anys que està damunt la taula. El 2019 la comunitat musulmana de la zona ja va comprar dos terrenys en un polígon per construir-hi una nova mesquita, amb la intenció de traslladar l’actual centre de culte que es troba al centre de la ciutat, tal com apuntava el mitjà local Mollerussa Televisió. Tot i que, inicialment el temple estava previst que obrís el 2020, no ha estat fins aquest any que ha obtingut els permisos de l’Ajuntament i que, per tant, té llum verda per començar la construcció. 

El finançament de les mesquites

No hi ha cap finançament públic destinat exclusivament a la construcció de mesquites”, assegura a Verificat Mohamed El Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya. Les prestacions públiques que poden rebre, via les subvencions de la Fundació Pluralisme i Convivència o de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat, són per a activitats formatives o jornades de celebració, però en cap cas per a activitats de culte, segons detalla El Ghaidouni i hi consta a les bases reguladores d’aquestes subvencions. 

Sí que existeix una ajuda per a millores de locals destinats a centres de culte, que va convocar el passat mes d’octubre la Direcció General d’Afers Religiosos, però no inclou la construcció de nous locals i està oberta a totes les confessions religioses, no només a l’islam. 

Per tant, el finançament per a la construcció de noves mesquites, com explica El Ghaidouni, l’obtenen de “recollir diners de la comunitat i demanar a altres comunitats ajuda”.  Així també ho assenyala l’investigador del CIDOB Jordi Moreras en un estudi titulat ‘Musulmans a Barcelona. Espais i dinàmiques comunitàries’, en què reitera “que la majoria dels oratoris comunitaris musulmans no han rebut una altra aportació econòmica que la procedent dels seus membres i les ofertes per altres comunitats”.

Dues mesquites a tota la comarca

Al Pla d’Urgell, com a la majoria de les comarques catalanes (60%), hi ha menys de 5 centres de cultes islàmics, d’acord amb les últimes dades publicades de 2022 per la Direcció General d’Afers Religiosos. Concretament, en aquesta comarca lleidatana hi ha dues mesquites, la de Mollerussa i la de Linyola. A Catalunya, en total hi ha 304 oratoris de religió musulmana, i 48 d’aquests estan al Barcelonès, mentre que hi ha cinc comarques que no compten amb cap centre.