La ciència no ha demostrat que aplicar pressió en un punt concret de l’orella alleugeri el dolor menstrual, com assegura un vídeo viral

Es tracta d’una tècnica de medicina alternativa sense evidència científica sòlida

Captura de pantalla d'un TikTok on s'assegura que l'acupressió auricular és útil per a tractar les rampes menstruals, amb el cartell de T'ho Expliquem.

Què s’ha dit?

Que, segons la ciència, aplicar pressió en un punt concret de l’orella serveix per a alleugerir el dolor menstrual, més concretament l’associat a les rampes de l’abdomen baix.

Què en sabem?

El vídeo destaca les suposades propietats de l’acupressió auricular, una tècnica de medicina alternativa sense evidència científica sòlida. Ho fa citant una metaanàlisi que conté diverses errades metodològiques, i contradiu les conclusions d’altres més sòlides que no han trobat evidències que la tècnica funcioni.

Coneix la nostra metodologia

Aquests dies corre per TikTok un vídeo amb més de 3 milions de visualitzacions i 300.000 “m’agrada”, que assegura que “aplicar pressió en un punt específic de l’orella” fa desaparèixer “en minuts” les rampes menstruals. La protagonista del vídeo destaca, a més, que “la ciència” ha demostrat que aquest tractament funciona millor que antiinflamatoris com l’ibuprofèn o l’aspirina, citant una revisió d’articles científics publicada recentment.

Són afirmacions NO VERIFICABLES. El vídeo destaca les suposades propietats de l’acupressió auricular, una tècnica de medicina alternativa sense evidència científica sòlida, que proposa que aplicar pressió en punts concrets de l’oïda i serveix per alleujar els símptomes del dolor menstrual. La metaanàlisi citada conté deficiències metodològiques —un terç dels estudis analitzats són treballs de màster fets en universitats dedicades a la medicina tradicional xinesa, per exemple—, i altres revisions destaquen la falta de recerques ben dissenyades que permetin arribar a una conclusió sòlida sobre la utilitat d’aquesta pràctica.

“Fes això [aplicar pressió en un punt específic de l’orella] i les teves rampes desapareixeran en minuts […] està literalment demostrat per la ciència que és més efectiu que medicaments antiinflamatoris no esteroidals i també placebo.”

Una de cada tres dones pateix dismenorrea, un “dolor menstrual intens que interfereix amb les activitats diàries i la qualitat de vida”, segons explica la Clínica Universidad Navarra en la seva pàgina web.

Els símptomes més comuns són el dolor pelvià, les rampes i el malestar general, i aquests poden ser causats per l’excés de prostaglandina, un químic segregat de manera natural que controla les contraccions uterines —el que es coneix com a dismenorrea primària—, o els poden desencadenar la presència de patologies prèvies com l’endometriosi, una infecció o un tumor pelvià, per exemple —aleshores s’anomena dismenorrea secundària—.

Per a tractar la dismenorrea primària, la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) recomana prendre mesures com fer exercici físic de manera regular, reduir el consum de tabac, alcohol i cafeïna, seguir una dieta equilibrada basada en vegetals i fruites, i mantenir una bona hidratació. Quan això no funciona, apunta la Societat, els analgèsics antiinflamatoris (com l’ibuprofèn) o els tractaments hormonals anticonceptius són una altra opció per a alleugerir el dolor.

En canvi, l‘acupressió auricular, una varietat de l’acupuntura que suggereix que aplicant pressió en punts concrets de l’orella és possible alleujar els símptomes de la dismenorrea primària, no apareix entre les pràctiques recomanades per la SEGO. Tampoc la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC) ni l’Associació Espanyola d’Urologia (AEU) contemplen aquest tipus de teràpia com una opció en el tractament del dolor menstrual.

Una publicació esbiaixada

El vídeo viral assegura que “la ciència” ha demostrat que l’acupressió auricular és un tractament útil per al dolor, fins i tot millor que els analgèsics, i ho fa citant una revisió sistemàtica amb metaanàlisi, a priori una publicació amb un alt nivell de credibilitat que revisa l’evidència científica publicada fins a la data sobre un tema concret. Si bé és cert que el treball arriba a tal conclusió, aquesta “no es pot sostenir amb l’evidència que la revisió aporta”, apunta en un correu a Verificat Xavier Bosch-Capblanch, metge especialista en salut pública de l’Institut Suís de Salut Pública i Tropical (Swiss TPH).

En primer lloc, perquè en ella els autors analitzen 11 estudis per a concloure que qualsevol tècnica d’auriculoteràpia, és a dir, totes aquelles que proposen estimular d’alguna manera punts de les orelles per a tractar la dismenorrea, són útils per tractar els símptomes. Això inclou l’acupressió, però també altres pràctiques com l’acupuntura, l’electroacupuntura, la cauterització o les sagnies, algunes de les quals no han estat l’objecte d’estudi de cap dels assajos analitzats.

A més, Bosch-Capblanch, que es dedica a avaluar l’evidència per aplicar polítiques de salut pública, apunta al fet que la metaanàlisi conté una sèrie de deficiències i biaixos que la fan sospitosa. “Un terç dels estudis són treballs de màster, els quals no semblen haver passat un procés de revisió per parells […], el biaix dels estudis subjacents ha pogut exagerar enormement els efectes […], la descripció dels estudis és molt parcial […], el paràgraf de les limitacions passa per alt tots els aspectes substancials…”, desenvolupa.

Inconsistència amb altres revisions

Les conclusions de la revisió sistemàtica tampoc coincideixen amb altres dutes a terme exclusivament sobre l’acupressió auricular. Aquesta altra, publicada al gener d’aquest mateix any a Frontiers of Endocrinology, conclou que els 35 estudis analitzats semblen indicar que la pràctica funciona, però destaca que “no hi ha una conclusió definitiva sobre els beneficis de l’acupressió auricular comparada amb el placebo en pacients amb dismenorrea”. Els autors asseguren que per confirmar les troballes és necessari dur a terme “assajos clínics rigorosos”.

La Col·laboració Cochrane, una organització sense ànim de lucre que es dedica a realitzar revisions sistemàtiques d’intervencions sobre la salut, ha analitzat tres vegades la utilitat de l’acupressió i l’acupuntura en el tractament de la dismenorrea, l’última d’elles el 2016. En totes les ocasions, la conclusió ha estat que “no hi ha evidència suficient per a demostrar si l’acupuntura o l’acupressió són efectives o no per al tractament de la dismenorrea primària”.

Verificat s’ha intentat posar en contacte tant amb la plataforma de revisions com amb Caroline A. Smith, l’autora principal de les tres versions, per conèixer si disposen d’evidència nova que pugui actualitzar aquestes conclusions, però a l’hora de publicar aquest article no havia obtingut resposta.