Javier Cercas no ha demanat la intervenció militar de Catalunya

En un discurs el 2019, Cercas apel·lava a un general, present a l’acte, de la Unitat Militar d’Emergències, un cos que actua en moments de catàstrofes naturals, situacions de risc o calamitats i no porta a terme lluita armada


Des de l'aparició de Javier Cercas al programa FAQS de TV3 el dissabte 10 d'abril, circula a Twitter un fragment d'un vídeo de l'escriptor acompanyat d'un missatge que assegura que va demanar la intervenció de l'exèrcit a Catalunya: "Cercas, a Extremadura, incitant a l'odi i reclamant la intervenció de l'exèrcit contra Catalunya". És FALS. Cercas apel·lava a un general, present a l'acte, de la Unitat Militar d'Emergències (UME), un cos que actua en moments de catàstrofes naturals, situacions de risc o calamitats i que no porta a terme lluita armada.

"Cercas, a Extremadura, reclamant la intervenció de l'exèrcit contra Catalunya"

Les imatges corresponen al discurs de Cercas durant la commemoració del Dia d'Extremadura de 2019, on l'escriptor va dir, amb un riure, que quan "la política s'omple d'emoció, d'aventures, etc. etc., com ens ha passat als catalans en els darrers anys, comença a tremolar o crida a la unitat del general". Al vídeo, la càmera enfoca al general Miguel Alcanyís Comas, en aquell moment Cap de la UME. Estava present a l'acte perquè la UME havia rebut una medalla de la comunitat autònoma per la seva participació en diversos incendis forestals i en l'operació per a l'extracció d'eicòrnia (camalote en castellà), una planta amazònica que s'havia estès a l'Amazones, segons un comunicat del Ministeri de Defensa.

El missatge amb el vídeo de 24 segons del discurs de Cercas en què fa referència al general va aconseguir més de 2.200 retuits abans de ser esborrat i el compte que el va difondre, va ser eliminat. El difusor del vídeo tenia 139 seguidors i com a foto de perfil hi figurava un fragment d'una foto d'estoc (la setena).

En declaracions a La Vanguardia, Javier Cercas va dir que es tracta d'una cita seva aïllada del seu context per obligar-lo a dir el que no diu i va aclarir que "la UME no és una unitat de combat, és com dir que cal trucar als bombers". En paraules a El País, va afegir: "Han interpretat que jo defenso la intervenció de l'Exèrcit, quan el que faig és una broma en la qual plantejo que si es produeix un desastre polític, han d'acudir els bombers de la unitat experta en catàstrofes".

Entre els comptes que van difondre el missatge, hi ha el de la diputada de Junts per Catalunya Cristina Casol, que va escriure: "Què fa a TV3 un promotor de l'aixecament armat contra Catalunya, això no és llibertat d'expressió, és una televisió pública que dona al feixisme una posició de privilegi". També ho van compartir el cantant Lluís Llach, en un tuit amb més de 1.500 retuits i 5.000 m'agrades, el periodista Enric Calpena, que va comparar a Cercas amb el criminal de guerra Radovan Karadžić, l'editor Eduard Voltas, amb més de 800 interaccions, o el membre de Junts per Catalunya David Torrents.

La UME ja ha actuat a Catalunya en sis ocasions des de la seva creació el 2005, segons les dades del Ministeri de Defensa. L'última vegada va ser el 2019, durant un incendi al municipi de Torre de l'Espanyol (Tarragona). Va actuar per primera vegada en aquest territori el 2009, quan va decretar, juntament amb altres vuit comunitats autònomes, el nivell 2 d'emergència per incendis forestals. Després va intervenir el 2010 durant unes nevades a Girona; el 2012 per un incendi a la mateixa província i un altre a Tarragona i el 2013 per unes inundacions a Lleida. A Espanya, la UME ha realitzat 405 intervencions per incendis, 58 per inundacions, rescats o sismes o 41 per tempestes d'hivern, entre d'altres.

Aquesta verificació és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir-ne la versió en castellà aquí.