Els vídeos del cantant Quevedo interpretant el “Cara al Sol” són un muntatge

La versió de la cançó “El Estribillo” amb el “Cara al Sol” és un muntatge

La versió de la cançó “El Estribillo” amb el “Cara al Sol” és un muntatge

Quevedo Montaje
,

Què s’ha dit?

Circulen vídeos de concerts i videoclips amb una suposada versió de l’himne falangista cantada per l’artista Quevedo.

Què en sabem?

Que es tracta de vídeos modificats digitalment.

Recentment, s’han fet virals diversos vídeos en què el cantant Quevedo – Pedro Luis Domínguez Quevedo – apareix interpretant una hipotètica versió pròpia del “Cara al Sol”, himne de la Falange Espanyola de les JONS. 

És FALS. Es tracta de muntatges, és a dir, de vídeos alterats digitalment. En ells es fa una versió del “Cara al Sol” sobre la base de la cançó “El Estribillo” del mateix artista, que té una part sense lletra. 

El cantant Quevedo ha fet una versió pròpia del “Cara al Sol

Els missatges que acompanyen els muntatges del cantant asseguren que “Quevedo li va posar tornada a la tornada”, fent referència al fet que el cantant ja li ha posat lletra al fragment que només era instrumental. Alguns d’aquests vídeos tenen a la seva descripció el hashtag “#humor”, però pot passar desapercebut, mentre que molts altres no ho inclouen.”

En un dels muntatges més virals apareix Quevedo vestit amb una americana blanca i ulleres en una catifa vermella. Una imatge pròpia d’un clip de vídeo. 

A través d’una cerca inversa a Google Lens hem pogut apreciar que el muntatge viral superposa l’himne falangista al videoclip de la cançó “El Estribillo”, publicat a YouTube (minut 0:36). En el moment en què al bulo comença a sonar el “Cara al Sol”, a l’original Quevedo no canta i només hi ha un instrumental, cosa que evidencia la superposició de l’àudio.

Un altre vídeo que també ha tingut repercussió a TikTok ha estat el del cantant interpretant la cançó en directe en un concert. 

Quevedo apareix amb unes ulleres de sol i una americana negra curta. Des de Verificat hem consultat a la web oficial de l’artista els concerts realitzats en la seva actual gira fins ara i només ha actuat al Movistar Arena de Madrid. Entre els tres concerts realitzats, és el primer, el del dia 17 de febrer de 2025, l’únic que es correspon amb la vestimenta que porta al vídeo viral, segons imatges de Getty: ulleres de sol i una americana negra curta amb flors a les mànigues. 

Després d’identificar l’origen de les imatges, revisem les cròniques periodístiques d’aquell dia als principals mitjans de comunicació (1, 2, 3). En cap cas no es fa referència a l’entonació del “Cara al Sol” per part de Quevedo.

Des de Verificat hem contactat amb la seva productora musical, Taste the Floor, que ha confirmat que “els vídeos no són reals, estan creats amb IA i són completament aliens a l’artista Quevedo”.

Els muntatges amb la cançó falangista no són nous

Els vídeos de Quevedo han tingut una gran repercussió, ja sigui per usuaris que ho comparteixen irònicament, que creen mems banalitzant la cançó, així com per persones que pregunten per la seva autenticitat o que, directament, els consideren reals. Plataformes com Youtube o TikTok tenen vídeos de contingut fals de més artistes, com Aitana, interpretant també l’himne falangista.

De fet, els muntatges virals amb la cançó falangista es remunten, com a mínim, el 2018. Aquest any es van difondre imatges d’un concert del DJ David Guetta suposadament interpretant la cançó. Personatges coneguts com a Carmen Lomana van difondre el vídeo sense caure en què es tractava d’un bulo, tal com recollia La Vanguardia.