El suposat comunicat del cap d’acció forestal dels Bombers era un missatge intern

El text ha circulat a les xarxes com si fos una declaració oficial del cos, però no ho era


Bombers de Catalunya

Ens heu preguntat per un missatge d'alerta de risc d'incendis que s'ha difós com si es tractés d'un comunicat oficial de cap de Bombers GRAF (Grup d’Actuació Forestal), Marc Castellnou. Segons ha confirmat a Verificat l'equip de premsa de Bombers de la Generalitat aquest missatge és verídic, però es va difondre als membres d'un grup de missatgeria d'ús intern dels Bombers el passat 10 d'agost i, segons afirmen les mateixes fonts, es tracta d'un "comentari d'anàlisi de la situació".

La informació que es dona, per tant, fa referència a la situació meteorològica i de risc d'incendi en aquella data i degut a l'onada de calor d'aquells dies. Avui dia aquesta anàlisi no seria el mateix perquè la situació meteorològica ha canviat, segons han afirmat des de Bombers.

El text original és de caràcter tècnic i adverteix de l'onada de calor inèdita i el risc d'incendi “màxim” que aquesta situació suposava, segons els Bombers. No obstant, el missatge original no incorpora l'encapçalament "Comunicat" com sí que hi apareix al missatge difós per WhatsApp i l'afegit "prego reproducció a les vostres xarxes" feia referència a les xarxes de comunicació internes, on els missatges d'aquest tipus són habituals, segons afirma l'equip de premsa.