Catalunya no té 15 impostos propis com defensa el PP, sinó 11

Verifiquem les declaracions de Santiago Rodríguez, diputat del Partit Popular, en una entrevista en el programa d’RTVE Cafè d’Idees

Verifiquem les declaracions de Santiago Rodríguez, diputat del Partit Popular, en una entrevista en el programa d’RTVE Cafè d’Idees

, , , , ,

Què s’ha dit?

Que Catalunya té 15 impostos propis i que la segona comunitat que en té més és Astúries o Aragó amb 7 impostos propis.

Què en sabem?

Que Catalunya no té 15 sinó 11 impostos propis i que la segona comunitat amb més impostos és Galícia que en té 6.

En plena precampanya electoral temes com la fiscalitat de Catalunya són clau en les narratives dels diversos partits polítics. En aquesta línia, el secretari general del Partit Popular a Catalunya, Santiago Rodríguez, va afirmar en una entrevista al programa de RTVE Cafè d’Idees(minut 29:51), que Catalunya té 15 impostos propis, i que és la comunitat autònoma que més en té seguida d’Astúries o Aragó.  La xifra ja l’havia apuntat el candidat del Partit Popular, Alejandro Fernández, en el debat preelectoral organitzat per PIMEC. És VERITAT A MITGES. Catalunya lidera la llista d’impostos propis, però amb 11, no 15, i les següents són Galícia, Astúries i la Comunitat Valenciana, amb 6. La Generalitat en pot modificar altres quatre d’àmbit estatal.

 “A Catalunya tenim 15 impostos propis. La segona comunitat que en té més és, si no m’equivoco, o Astúries o Aragó que en té 7”

Santiago Rodríguez, diputat PP

Tal com hem analitzat a l’eina contra la desinformació de Verificat, Catalunya en Dades, Catalunya té actualment 11 impostos propis, una llista que ha variat en els últims anys. I és que el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals quatre tributs proposats per la Generalitat el 2019: L’Impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d’elements radiotòxics, l’impost sobre els dipòsits a les entitats de crèdit, l’impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear i l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector audiovisual i la difusió de la cultura digital.

Catalunya no té 15 impostos propis des de 2023

De la mateixa manera, l’1 de gener del 2023 certs impostos van passar a ser de titularitat estatal, homogeneïtzant els tributs entre comunitats autònomes. Així doncs, tot i que l’any 2022 Catalunya tenia 15 tributs propis, a partir de 2023 van passar a ser 11, tal com il·lustren els informes d’anàlisi de l’Informe del Panorama de la Fiscalitat Autonòmica i Foral del Consell d’Economistes dels diferents anys.

Els representants del Partit Popular obtenen la xifra de 15 tributs sumant els impostos estatals que poden ser modificats per les comunitats autònomes, però aquests no són impostos propis. Per exemple, l’impost sobre la renda i l’impost sobre el patrimoni són de titularitat estatal sobre els quals les CCAA poden modificar-ne certs aspectes.

Galícia, Astúries i Comunitat Valenciana, en segona posició

A més, Rodríguez va declarar que la segona comunitat amb més impostos propis era Astúries o Aragó i que en tenien 7. Tanmateix, les informacions del Ministeri d’Hisenda i l’informe sobre fiscalitat autonòmica del Consell General dels Assessors Fiscals apunten que, darrere de Catalunya, que és la comunitat autònoma amb més impostos propis, s’hi situen Galícia, Astúries i la Comunitat Valenciana amb 6 impostos propis cada una. Aragó en té 5.