Els assassinats han augmentat un 12% a Catalunya en l’últim any, no un 60% com assegura Ignacio Garriga

Verifiquem les declaracions del candidat de Vox a la presidència de la Generalitat sobre els assassinats a Catalunya

Verifiquem les declaracions del candidat de Vox a la presidència de la Generalitat sobre els assassinats a Catalunya

, ,

Què s’ha dit?

Que els assassinats han augmentat a Catalunya un 60% durant l’últim any (2023).

Què en sabem?

Que l’augment d’homicidis i assassinats ha estat del 12.7%, segons el Balanç de Criminalitat del Ministeri d’Interior.

Ignacio Garriga, candidat de Vox a la presidència de la Generalitat per a les eleccions catalanes del 12 de maig, ha assegurat en una entrevista en COPE (minut 19) que els assassinats han augmentat un 60% a Catalunya durant l’últim any. El representant de Vox ha repetit aquesta dada també en altres ocasions, com en una entrevista en el programa 24 HORES de RNE (minut -31).

És FALS. Els assassinats i homicidis consumats han augmentat un 12% en 2023 en relació a 2022, tal com mostra el Balanç de Criminalitat del Ministeri de l’Interior (pàgina 227), que ofereix les dades de tots dos crims conjuntament. En 2022 va haver-hi a Catalunya 63 assassinats i en 2023 va haver-hi 71, vuit més, malgrat que la dada està encara pendent de consolidar.

“Catalunya en l’últim any ha protagonitzat un increment del 60% dels assassinats”

Ignacio Garriga, Vox

Per definició, l’assassinat és una forma agreujada d’homicidi que es dona amb unes certes condicions, com augmentar el dolor de la víctima (article 139 del Codi Penal). Tant el Ministeri d’Interior com els Mossos d’Esquadra presenten les dades de tots dos delictes de manera conjunta, encara que separats entre consumats i temptatives. En aquest sentit, l’augment d’assassinats i homicidis a Catalunya ha crescut un 12,7% des de l’any passat.

Tal com mostren les dades de l’evolució d’aquesta mena de crims a Catalunya, 2023 ha estat l’any amb més assassinats i homicidis consumats des de 2012 i porten en augment des de 2020. Així i tot, les dades prèvies a 2012 són en tot cas més elevats que els actuals.