Cap estudi conclou que sortir de festa t’allargarà la vida 9 anys
Missatges virals descontextualitzen una suposada investigació sobre la música en directe i el benestar
Missatges virals descontextualitzen una suposada investigació sobre la música en directe i el benestar
Què s’ha dit?
Que sortir de festa podria allargar l’esperança de vida fins a 9 anys, segons un estudi.
Què en sabem?
No hi ha evidència científica que sortir de festa allargui l’esperança de vida. Els missatges descontextualitzen una nota de premsa que parla d’un suposat estudi demostrant els beneficis d’assistir a concerts, sense detallar com arriba a aquesta conclusió.
Una publicació d’Instagram assegura que sortir de festa pot allargar l’esperança de vida fins a nou anys. L’afirmació es basa en un suposat estudi realitzat el 2018, i que des d’aleshores ha estat replicat per diversos mitjans de comunicació.
És ENGANYÓS. La investigació no és pública, no està publicada en cap revista científica, i la va finançar O₂, l’empresa de telecomunicacions propietària de The O₂, un dels estadis més concorreguts del món. A més a més, l’estudi parla d’assistir a concerts de música en viu, no de sortir de festa com indica la publicació viral, i la dada dels nou anys no prové del mateix estudi, sinó d’una suposada connexió amb altres investigacions sobre benestar.
“Sortir de festa podria allargar l’esperança de vida nou anys més”
L’estudi al qual fa referència la pàgina el van dur a terme l’empresa O₂, propietària de l’estadi de concerts The O₂, i l’expert en ciències del comportament Patrick Fagan, segons la nota de premsa amb què es va publicitar. Ara bé, una cerca de Verificat no ha trobat la investigació original publicada enlloc, i ni l’expert ni l’empresa ens l’han facilitat ni han respost les peticions per comentar-ne els resultats.
Per tant, tot el detall del suposat estudi, del qual no hi ha evidència que hagi estat publicat en cap revista científica ni revisat per parells, prové d’un comunicat que no inclou els detalls metodològics. La nota assegura que assistir a concerts de música en directe un cop cada 15 dies pot tenir un impacte molt positiu sobre la salut mental i, en conseqüència, pot allargar la vida fins a 9 anys. És a dir que la investigació en cap cas parla de “sortir de festa”, com assegura la publicació viral, que presenta els resultats com si qualsevol activitat nocturna o d’oci pogués tenir els mateixos efectes.
Una investigació original barrejada amb estudis previs
El comunicat assegura que els investigadors van dur a terme diversos tests —entre ells un de freqüència cardíaca— i van facilitar als participants qüestionaris per avaluar el seu benestar. La conclusió, apunten, és que assistir a concerts millora el benestar emocional en un 21%, però de nou la dada no es pot validar amb la recerca original. Seguidament, es basen en estudis previs que associen un alt benestar amb una major esperança de vida per concloure que anar a concerts pot allargar la vida fins a nou anys.
“Aquesta publicació no arriba ni a ser una publicació científica, ja que no sabem ni la metodologia ni mostra ni cap altra informació”, explica a Verificat Narcís Cardoner, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Sant Pau. Per això, l’expert insisteix que les conclusions que se’n deriven “s’han de prendre amb cautela”.
Segons Cardoner, “el que fa aquest text és una especulació per tal de donar una xifra, i els anys s’han donat a partir d’una extrapolació i una interpretació de resultats esbiaixada i arbitrària”. Per aquest motiu, considera irresponsable vincular tan directament assistir a concerts i un augment de l’esperança de vida
La felicitat allarga la vida?
Diversos estudis indiquen que les persones amb major benestar subjectiu, és a dir, aquelles que perceben més satisfacció, alegria i connexió social, viuen més anys i mantenen millor salut al llarg del temps. Per tant, activitats que milloren el benestar emocional contribueixen d’una manera activa a una vida més llarga i saludable.
Per exemple, un estudi observacional publicat a JAMA Network realitzat en gairebé 10.000 adults de 50 anys va concloure que les dones que reportaven un alt benestar emocional podrien viure fins a 6 anys més, i els homes, fins a 9 anys més lliures de malaltia crònica, comparats amb aquells que tenien un nivell baix de benestar.
“Hi ha molta evidència que les activitats artístiques, com ballar, dibuixar, pintar o escoltar música, generen benestar i tenen un impacte positiu tant cognitivament com emocional”, assenyala l’expert del Sant Pau. Però això no vol dir que sortir de festa pugui allargar l’esperança de vida.
Un article publicat a la revista Springer Nature conclou que beure amb amics estimula els vincles emocionals i socials, i afavoreix així sentiments de felicitat, confiança i cohesió comunitària. Tanmateix, cal recordar que l’alcohol és una substància amb efectes perjudicials per a la salut, tal com ja vam explicar a Verificat. Per tant, tot i els possibles beneficis en termes psicològics, el seu consum no aporta beneficis per a la salut.
Com les emocions positives afavoreixen la salut
Les persones amb alt benestar subjectiu tenen nivells més baixos de marcadors inflamatoris com IL‑6 i la proteïna C reactiva, segons una metaanàlisi amb més de 94.700 participants.
Com menys inflamació crònica, menor dany als teixits, menys espècies reactives d’oxigen inflamatòries i menor risc de malalties cardiovasculars i metabòliques.
Aquesta disminució de l’estrès també ajuda a disminuir el risc de patir malalties cardiovasculars, com recull l’Associació Americana del Cor, així com a mantenir un funcionament òptim del sistema immunitari.