Alsina té raó: Zapatero va expressar “satisfacció” amb la sentència de l’Estatut, però els vídeos virals ometen que ho acaba reconeixent

Zapatero va expressar satisfacció amb la sentencia de l’Estatut, però els vídeos virals ometen que ho reconeix

S’ha viralitzat una picabaralla entre el periodista Carlos Alsina i l’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero durant una entrevista a Onda Cero, en la qual l’expresident espanyol va negar que hagués dit que “estava content i satisfet” després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya (a partir del minut 8:35). Zapatero ho nega durant més d’un minut, però molts clips de l’entrevista que s’han viralitzat han omès la posterior rectificació de Zapatero, com els que ha publicat la mateixa Onda Cero a X (abans Twitter) o TikTok. “Sí, és veritat, perdona’m”, rectifica Zapatero segons després (a partir del minut 10:09).

Alsina té raó. Zapatero va rebre “content i tranquil” la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, segons van assegurar “fonts governamentals” recollides per EuropaPress el 28 de juny del 2010, el mateix dia en què es va conèixer la decisió de declarar inconstitucionals 14 dels 245 articles del text. A més, tres dies després, l’expresident va expressar la seva “satisfacció” amb la sentència en la seva primera valoració pública de la resolució.

“El primer que va dir el Palau de la Moncloa sobre la sentència de l’Estatut va ser que vostè estava content i satisfet”

Carlos Alsina, periodista

“No, no, no”

José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del Govern d’Espanya

“Vaig fer una declaració intentant la contenció i la prudència perquè sabia molt bé quina seria la reacció o me la temia […]. A partir d’aquí, crec que tots els ciutadans m’hauran sentit discrepar d’aquesta sentència”, afegeix Zapatero a l’entrevista després de disculpar-se. En aquest sentit, és cert que, posteriorment, s’ha mostrat crític amb la sentència del Tribunal Constitucional en múltiples ocasions.

L’expresident va rebre “content i tranquil” la decisió del Constitucional

Tres dies després de la sentència, el llavors president espanyol va expressar la seva “satisfacció” durant una roda de premsa al Palau de la Moncloa que va oferir conjuntament amb l’exprimer ministre del Regne Unit, Tony Blair, tal com li recorda correctament Carlos Alsina a l’entrevista d’Onda Cero (a partir del minut 9:41). Abans d’aquesta compareixença, Zapatero no s’havia manifestat oficialment sobre el tema, però la premsa va publicar que havia rebut “content i tranquil” la decisió del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut català, i citaven “fonts governamentals”. Així ho va explicar, per exemple, l’agència de notícies Europa Press en un teletip que va publicar el 28 de juny del 2010, el mateix dia en què es va conèixer la resolució, RTVE o El Periódico, citant a l’Agència EFE.

“És bo que tinguem sentència de manera definitiva. A més, tots hauríem de tenir la prudència per fer pronunciaments més definitius quan llegim la sentència, cosa que sembla força recomanable, i l’analitzem a fons”, va dir Zapatero a la roda de premsa. A més, l’exlíder socialista va anunciar que es reuniria amb el llavors president de la Generalitat, José Montilla, “per analitzar la sentència i, si escau, si calgués prendre alguna iniciativa, per reforçar el que és l’esforç de desenvolupament de l’Estatut”.

Zapatero s’ha mostrat crític amb la sentència en declaracions posteriors

No obstant això, en el moment de rectificar, Zapatero assegura a l’entrevista que, després d’aquelles declaracions, “tots els ciutadans” l’hauran sentit “discrepar d’aquesta sentència”. En aquest sentit, és cert que, posteriorment, l’expresident s’ha mostrat crític amb la decisió sobre l’Estatut de Catalunya.

“Segueixo discrepant de la sentència del Tribunal Constitucional perquè penso que l’Estatut respectava la Constitució”, va afirmar el 2018, tal com va recollir l’agència Europa Press. El 2019, en una entrevista a RAC1, es va referir a la sentència com un “episodi dur i difícil” i va assegurar que la decisió del TC els va “produir una frustració notable”, ja que considerava que l’Estatut havia suposat “un gran acord” que segurament duraria dècades. “Al primer a qui disgusta és a mi”, va afegir. 

“La sentència, en els àmbits reconvinguts d’aspectes identitaris, no m’havia produït satisfacció. Millor que no s’hagués produït, òbviament. […] Des de la meva disconformitat amb la sentència, i li puc assegurar que vaig passar dies difícils quan es va produir, sempre vaig cridar a respectar-la”, va manifestar també una entrevista que va concedir a El Periódico el 2020.