Cap “nova” Ordenança de Convivència de Barcelona contempla prohibir “prendre la fresca”
L’avantprojecte per actualitzar la norma, que encara s’ha de negociar i votar, no inclou cap mesura relacionada amb seure als portals i aceres

L’avantprojecte per actualitzar la norma, que encara s’ha de negociar i votar, no inclou cap mesura relacionada amb seure als portals i aceres

Què s’ha dit?
Que Barcelona prohibirà “prendre la fresca” al carrer, amb l’aprovació d’una suposada nova Ordenança de Civisme que contempla multes de fins a 500 euros.
Què en sabem?
L’avantprojecte de modificació de l’Ordenança de Convivència, que està en procés d’aprovació, no inclou aquesta prohibició, i l’Ajuntament de Barcelona descarta que cap ordenança avali posar multes per aquest motiu.
Ens heu preguntat a través del nostre compte d’Instagram per una publicació del digital Horitzó, segons la qual l’Ajuntament de Barcelona prohibirà la tradició popular de “prendre a fresca” en una suposada nova Ordenança de Civisme. En la seva web aprofundeixen en alguns punts d’aquesta suposada regulació actualitzada.
És FALS. Ordenança de Civisme o de Convivència és el nom amb què es coneix popularment l’Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l’espai públic de Barcelona (OC). Ni la versió vigent (de l’any 2005), ni l’avantprojecte d’una possible actualització (redactada a partir d’un procés de participació ciutadana i que encara s’ha de negociar amb la resta de grups al ple, votar i aprovar) contemplen la prohibició de seure a les voreres o als portals. De fet, cap ordenança municipal ho fa, assegura a Verificat el departament de premsa de l’Ajuntament de Barcelona.
“L’esborrany de l[a nova] ordenança [de civisme] detalla la prohibició d’ocupar la via pública amb objectes (cadires, taules, etc.) sense autorització”
La publicació d’Horitzó fa referència en concret a un suposat article 7.1 de la nova ordenança que, segons afirma el portal, estableix que “asseure’s en una vorera o portal podria interpretar-se com ‘una obstrucció’”. Ara bé, a l’avantprojecte no hi ha articles, hi ha punts que modifiquen articles de l’ordenança en vigor. El punt cinc fa referència a una modificació de l’article 7.1, que està principalment enfocat en el foment de la convivència ciutadana i del civisme a través de “convenis amb els sectors organitzats de la societat civil i de les entitats públiques i privades”, res a veure amb seure als portals.
Cap altra modificació proposada per l’avantprojecte contempla mesures relacionades amb seure amb cadires al carrer, portals o porteries. Verificat ha demanat al digital per l’origen de la informació, però en el moment de publicar la informació no havia obtingut resposta.
Tampoc es menciona de manera explícita a l’ordenança vigent
Els únics continguts de l’Ordenança de Convivència vigent que s’aproparien a aquesta acció estan a l’article 35 i al 58, i fan referència a les normes de conducta.
En el primer cas, en el punt 4 es descriu la prohibició de “la realització a l’espai públic d’activitats de qualsevol mena quan obstrueixin o puguin obstruir el tràfic [sic] rodat per la via pública, posin en perill la seguretat de les persones o impedeixin de manera manifesta el lliure trànsit de les persones per les voreres, places, avingudes, passatges o bulevards o altres espais públics”. Aquest punt posa especial èmfasi en les conductes que “es desenvolupin a la calçada, en els semàfors o envaint espais de trànsit rodat”. Des de l’equip de premsa de l’Ajuntament de Barcelona asseguren que això no implica la prohibició de seure amb una cadira a la vorera del carrer a compartir una estona amb el veïnat.
En el segon cas, l’article 58, prohibeix fer un “ús impropi dels espais públics i els seus elements, de manera que impedeixi o dificulti la utilització o el gaudi per la resta d’usuaris”. El punt segon especifica que no es pot acampar ni instal·lar-se de manera “estable”, excepte “autoritzacions per a llocs concrets”, i està sancionat amb fins a 500 euros. Però tampoc fa una referència concreta o directa a cadires o taules que es posin a la vorera de manera temporal.
L’equip de premsa de l’Ajuntament de Barcelona ha assegurat a Verificat que no hi ha cap punt que sancioni aquest tipus d’activitat, ni en el text en vigor ni a l’esborrany, que encara no ha estat aprovat. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, també ha assegurat a través de les històries del seu compte d’Instagram que la informació és falsa.
Què hi diuen altres ordenances municipals?
A altres normatives que fan referència a la via pública, tampoc es menciona res que indiqui explícitament que no es poden posar temporalment cadires a les voreres per a seure i parlar, però sí que hi ha articles relacionats amb el mobiliari urbà i els obstacles a la via. L’Ordenança sobre l’ús de les vies i els espais públics de Barcelona, a l’article 32, per exemple, restringeix a l’Ajuntament la instal·lació de “cadires o altres elements de mobiliari destinat a l’ús públic” als espais públics, tot i que estableix “que podrà ser encarregada a particulars mitjançant concessió administrativa”.
Josep Mir, professor jubilat de dret administratiu de la Universitat Pompeu Fabra, explica que una cadira o una taula del veïnat no entraria dins de la definició de mobiliari d’ús públic. Però afegeix que justament aquesta ordenança podria servir per evitar una multa en cas d’estar prenent la fresca. En concret, en base a l’article 8, que defineix l’ús comú de les vies públiques com “aquell que es fa d’acord amb la naturalesa dels espais o instal·lacions corresponents, essencialment la circulació o l’estada de les persones”. Segons afirma Mir, es podria al·legar que s’està fent aquest ús, perquè “sortir amb una cadira que es pot treure si molesta algú, entra en aquesta categoria”. És per “estar” a la via, no per “instal·lar-se”, com seria el cas de la prohibició d’acampar, afegeix.
L’Ordenança de circulació de vianants i de vehicles, a l’article 62, defineix els obstacles a la via pública i en prohibeix la col·locació sense autorització “de qualsevol obstacle o objecte que pugui destorbar la circulació de vianants o vehicles” i la descriu com a infracció lleu amb una sanció de fins a 450,76 euros.
Preguntat per Verificat, el departament de premsa de l’Ajuntament de Barcelona nega que el punt es pugui aplicar per prohibir prendre la fresca, perquè no és una instal·lació fixa que obstrueixi la via. Tanmateix, per Gabriel Capilla, vicepresident de la secció de Dret Administratiu de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, aquest article està redactat d’una manera tan àmplia que potser sí que obriria la possibilitat a sancionar persones que estiguin a la vorera amb cadires. “Caldria la definició d’objecte”, assegura, tot afegint que justament aquesta ambigüitat facilitaria presentar al·legacions i potser acabar desestimant la multa.