Per què no apareixen tots els candidats en algunes paperetes de les eleccions europees?

Alguns usuaris han criticar a les xarxes que les seves paperetes estaven incompletes i que només apareixen alguns membres de la llista, però no la coalició completa

Alguns usuaris han criticar a les xarxes que les seves paperetes estaven incompletes i que només apareixen alguns membres de la llista, però no la coalició completa

(Contingut elaborat per Maldita.es)

Algunes paperetes electorals de les eleccions europees només mostren certs candidats de la llista completa. Per exemple, això passa amb les de la coalició Ara Repúbliques a Galícia, que només inclouen els candidats i el logo del BNG, encara que comparteixen llista amb altres partits com ara ERC o EH Bildu. La llei electoral permet que sigui així en les eleccions europees en el cas de partits d’àmbit regional. El vot a la candidatura, però, és igualment vàlid amb independència del partit regional que aparegui a la papereta.

Els articles 221.4 i 222 de la llei electoral permeten que les candidatures a les eleccions europees escullin si volen que es mostri només els membres d’un partit en una determinada comunitat autònoma, sempre que el seu àmbit territorial sigui el de la comunitat en qüestió.

La Junta Electoral Central ha afirmat a Maldita.es que això és el que succeeix en el cas de les paperetes amb les sigles del BNG o de Comuns Sumar que s’han difós a les xarxes socials. En ambdós casos, els partits formen part de coalicions que inclouen més formacions d’altres comunitats autònomes, però les seves paperetes només tenen els candidats i les sigles dels partits dels llocs on es troben presents. En aquests casos, Galícia i Catalunya, respectivament.

En qualsevol cas, el vot va a la candidatura completa, tot i que només s’incloguin els candidats d’un partit a la papereta: si es vota la candidatura del BNG a Galícia, el sufragi anirà a Ara Repúbliques, i a Sumar, en el cas de les paperetes amb noms de Catalunya en Comú. En les eleccions europees hi ha una única circumscripció a escala nacional, a diferència d’altres eleccions, i tots els vots valen igual, amb independència del territori.

La Junta Electoral Central també va publicar un acord el 30 de maig en resposta a la Coalició per una Europa Solidària (CEUS), formada pel PNB, Coalició Canària, Atarrabia Taldea (Navarra), Geroa Socialverdes (Navarra) i El Pi (Balears), que resol aquest dubte. El document considera que els vots a la candidatura han de ser vàlids encara que es tracti de diferents paperetes. També recorda que, encara que es voti amb les paperetes d’una altra comunitat, el vot també ha de considerar-se vàlid. És a dir, en el cas que es votés amb una papereta de CEUS amb membres del PNB des de les Illes Canàries.