La segona edició del Premi Desfake reconeix l’esforç de l’alumnat en la lluita contra la desinformació
El premi busca ajudar les noves generacions a desenvolupar una mirada crítica i fer front als nous reptes de l’era digital
El premi busca ajudar les noves generacions a desenvolupar una mirada crítica i fer front als nous reptes de l’era digital
La segona edició dels Premis Desfake, celebrada aquest dilluns 12 de maig al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha reconegut l’esforç de la comunitat Desfake en la lluita contra la desinformació durant el curs 2024-2025. L’esdeveniment va reunir alumnat i docents compromesos amb l’ensenyament de l’alfabetització mediàtica i informacional (AMI) i la promoció del pensament crític.
El premi busca ajudar les noves generacions a desenvolupar una mirada crítica i fer front als nous reptes de l’era digital.
“No és només un problema de notícies falses. És un risc real per a la democràcia. Quan deixem de saber què és cert i què no, quan la veritat es converteix en una opinió més entre moltes, tot trontolla: la confiança, els drets, la convivència,” va apuntar Cristina Figueres, cap de l’àrea educativa de Verificat. “Valorem la bona feina que s’està fent als centres educatius, els projectes que heu impulsat, la creativitat, l’esforç i l’esperit crític que hi heu posat.”
Versembrant, escola itinerant popular, va fer un taller de la mà de Kovitch sobre com combatre el discurs d’odi des de l’art i el rap. Després de la pausa, la coordinadora del Projecte Desfake, Carla Villares, va moderar una taula rodona amb la participació de Said Barahona i Sabir Cholli de l’Institut Pere Lliscart, Sofia Kovalchuk, de l’Institut Escola Mirades i Laia Umbert, becada per la Teen Fact-Checking Network (TFCN). Els joves van compartir les seves experiències amb la desinformació i els espais digitals.
Reconeixement a l’alumnat
L’entrega de premis, conduïda per la periodista Maria Bouabdellah, presentadora del programa RàndomSX3 a l’SX3, va comptar amb la participació del jurat, conformat per Irene de Puig, directora del GrupIREF i referent en educació i pensament filosòfic; Javi Badia, professor de tecnologia i enginyeria, expert en intel·ligència artificial aplicada a l’educació; Núria Camp, comunicadora científica i divulgadora a cAMP divulgatiu i Neurones Fregides; i Marc Masip, editor en cap de Verificat. El jurat va valorar especialment la capacitat crítica, la creativitat en la comunicació i la profunditat de les investigacions realitzades per l’alumnat.
El projecte de l’IE Vapor i Molí va sortir guanyador en la categoria campanya contra la desinformació amb un pòster final i diversos materials com un vídeo, un decàleg i una entrevista. L’IE Pere Lliscar va quedar finalista amb una proposta de mems contra el racisme i el negacionisme del canvi climàtic. Pel que fa a la categoria Verificació: Combatem el negacionisme científic, el projecte guanyador va ser el dels alumnes de l’Institut Quatre Cantons, Toni Arbonés, Iu Costa i Oliviero Gagliardi amb una verificació d’un post d’X que afirmava falsament que la temperatura més baixa a Europa es va registrar a Suècia l’hivern passat. Pel que fa a la darrera categoria, Verificació: Combatem el discurs d’odi, es va premiar el projecte de Lucas Fernandez, Samuel Martin, Aleix Álvarez, Laura Sala, Aaron Quevedo, alumnes de l’Institut Escola Mirades, que van posar el focus en desmentir un post de xarxes que afirmava que el papa Francesc va demanar que les dones europees es reproduïssin amb homes musulmans per millorar la taxa de natalitat.
L’acte va comptar amb la col·laboració de la Fundació Kyomu i la Representació a Barcelona de la Comissió Europea. Els treballs premiats durant la segona edició dels Premis Desfake formen part del projecte Desfake, impulsat enguany amb l’impuls del CREAF, pel que fa la línia de desinformació climàtica, i a l’Ajuntament de Barcelona, en discurs d’odi.