Infodèmia: aprèn a filtrar la informació sobre la pandèmia

Pas 2: investiga la font
Afegeix Vikipèdia

  • La majoria de les publicacions en anglès, castellà o català tenen una pàgina a la Vikipèdia. 
  • Si no reconeixes una font, busca la URL+wikipedia per trobar la pàgina més rellevant. 
  • Escaneja la pàgina per poder respondre aquesta pregunta: és aquesta font el que jo pensava que era?
  • Hi ha algun element que podria desqualificar-la com a font? 
  • Té aquesta font els recursos i la capacitat per elaborar una informació original en aquesta àrea?  
  • Si no trobes una pàgina de la Vikipèdia d’un lloc web que pensaves que era una publicació important, mala senyal.

Observem el següent perfil:

Si passem el ratolí per sobre del seu nom (o cliquem si estem utilitzant el mòbil) descobrirem que és un periodista de Materia, secció de ciència d’El País, i això ja és suficient per saber el que necessitem: si el tuit és creïble.

Però la credibilitat dependrà també de quina és la idea que tenim nosaltres sobre el diari El País. Pot ser que coneguis la publicació, però també pot ser que no, perquè mai podem conèixer totes les fonts que ens anirem trobant. Fem un cop d’ull al tuit una altra vegada per veure què podem fer si la font no ens resulta familiar.

Passem el ratolí per sobre o cliquem en el seu perfil i, de nou, veiem que és un compte verificat i que ell és un periodista expert en temes de ciència, cosa que resulta bastant tranquil·litzador. Però clar, això només té valor si la publicació en què treballa té bona reputació. Si Materia d’El País és una publicació amb una reputació decent, fantàstic. Però si Materia d’El País fos el major proveïdor del món de desinformació sobre vacunes, dirigida per exemple per una persona anomenada “el Josep Garcia de suplements nutricionals”, no hauríem de quedar-nos tan tranquils. 

Què faríem si no sabéssim què és El País? El pas és senzill: “simplement afegeix la Vikipèdia”.

Passant el ratolí per sobre veiem l’enllaç d’El País i el seguim fins al seu web. Però en comptes de llegir el web immediatament, fem això: anem fins al quadre de cerca i esborrem tot el que hi ha després del domini, afegim un espai i escrivim “wikipedia” i pitgem “enter”.

Què hem de buscar? Posem per cas que estem mirant una publicació amb bona reputació que no tenia com a finalitat impulsar cap agenda que no sigui explicar notícies d’actualitat i, de fet, això és el que veiem. No significa que hagis de pensar que El País és la millor font del món, però sí que pots assumir que un corresponsal seu especialitzat en ciència, probablement estigui al dia sobre aquests temes i tingui cura de que la informació és correcta. No hi ha res màgic en aquesta tècnica. Només és una cerca més.

A continuació, mostrarem tot això a través d’un competidor de Google, Duck Duck Go.

El diari Ara.cat, per exemple, té la seva pàgina de la Vikipèdia que ens confirma que és un mitjà de comunicació i podem observar que ha guanyat premis en diverses ocasions. No vol dir que hagis de considerar el diari com la millor font del món ni que els seus periodistes no es puguin equivocar, però tens indicis per pensar que algú que escriu de ciència en una publicació d’aquest tipus coneix la professió. És un indicador de qualitat.

Què hem de buscar quan arribem aquí? Moltes vegades ens n’adonarem ràpidament. Per exemple, seria sorprenent si alguna cosa que sembla d’una publicació amb un gran recorregut no té cap pàgina de la Vikipèdia que ho referencïi. En aquest cas, s’ha d’anar amb més compte. 

De vegades ho trobaràs a la Vikipèdia o a d’altres llocs que et semblaran significatius. En aquest cas, buscant aquesta font trobaràs que hi havia diverses notícies de diaris amb gran reputació que la relacionaven amb notícies falses. No és una bona senyal. 

Tot i així, moltes vegades trobaràs una pàgina de la Vikipèdia sobre la font. I el que et preguntaràs en primer lloc, i sobretot, és: “és aquest el tipus de font que pensava que era?” (he remarcat prou que no hi ha cap truc de màgia? Posa “wikipedia” abans o després de la URL, simplement, com qualsevol altra cerca).

De vegades l’absència d’una pàgina de la Vikipèdia és un senyal. Les fonts de notícies generalistes normalment tenen una pàgina a la Vikipèdia. La font que apareix a continuació pot ser una bona font o no, però el que és segur és que no és la font de notícies de prestigi que en un primer moment podríem pensar que era.

La majoria de vegades, això no significa que la informació estigui malament, ni tan sols que el lloc web difongui desinformació. Però sí que hauria de ser un motiu suficient per impulsar-te a intentar trobar la història en una font millor. En aquest cas, trobem la notícia original a la BBC, una font fiable per poder compartir-la. 

Alguna cosa que t’han enviat o has vist t’ha fet soroll?

Coneix els nostres programes educatius i aprèn a informar-te.

666 908 353