Illa percep que la ciutadania catalana diu ‘no’ a un referèndum, però les dades apunten el contrari

El candidat del PSC ha assegurat que percep que la societat catalana diu ‘no’ a un referèndum. Les percepcions no les podem verificar, però tenim dades sobre la qüestió. T’ho expliquem!

El candidat del PSC ha assegurat que percep que la societat catalana diu ‘no’ a un referèndum. Les percepcions no les podem verificar, però tenim dades sobre la qüestió. T’ho expliquem!

, , ,

Què s’ha dit?

Que qui diu ‘no’ a un referèndum és la societat catalana. 

Què en sabem?

Que el darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) recull que un 76% de la població catalana està a favor de celebrar un referèndum. 

El candidat a les eleccions del pròxim 12 de maig pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Salvador Illa, ha assegurat a l’última entrevista de campanya del programa La Hora de la 1 (minut 19) que “qui diu no a un referèndum, almenys el que jo percebo en el meu contacte diari amb la societat catalana, és la societat catalana”. Les percepcions no es poden verificar, però existeixen enquestes que han demanat per aquesta qüestió. T’ho expliquem!

Qui diu no a un referèndum, almenys el que jo percebo en el meu contacte diari amb la societat catalana, és la societat catalana

Salvador Illa, PSC

El darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) va demanar si la ciutadania estava d’acord o en desacord en què els catalans poden decidir el seu futur a través d’un referèndum. El resultat: Un 76% de la població enquestada està “molt d’acord” o “bastant d’acord” amb aquesta afirmació. Concretament, un 49% es va decantar per la primera resposta i un 27% per la segona. 

No és una dada nova. Des que al baròmetre es va començar a fer aquesta pregunta, l’any 2017, els resultats han oscil·lat entre el 70% i el 80%, arribant al seu punt màxim l’abril de 2022, amb un 81% del suport de la població. 

És més, si mirem les dades desglossades sobre qui dona suport al dret a decidir entre els enquestats, veurem que un 57% de la població contrària a la independència sí que està d’acord amb un referèndum, mentre que entre els indecisos aquest percentatge s’enfila fins al 81%.