Res apunta que un home acabés amb nou caragols al penis “per venjança”

No hi ha evidències suficients que indiquin que aquesta versió és certa

No hi ha evidències suficients que indiquin que aquesta versió és certa

Radiografia d'un home
, , ,

Què s’ha dit?

Que una radiografia mostra com una dona va introduir 9 caragols de ferro per la uretra del seu xicot mentre ell dormia borratxo.

Què en sabem?

Tant la radiografia com la història es van compartir originalment el 2016 a Reddit, i no són verificables. Els experts consultats per Verificat consideren plausible la imatge, però no la hipòtesi de la venjança.

Diverses publicacions d’Instagram amb desenes de milers de reproduccions mostren una suposada radiografia d’un penis amb nou caragols de ferro dins de la uretra. Els vídeos afirmen que la imatge correspon a un home a qui la parella li va introduir els caragols mentre dormia borratxo, com a acte de venjança o càstig. 

Es tracta d’una publicació NO COMPROVABLE. Tant la imatge com la història es van publicar originalment el 2016 a Reddit, i no les hem trobat publicades a cap registre oficial ni font mèdica. El canal que les primeres publicacions citen com a font original és un grup antifeminista del fòrum que ha estat suspès per violar la normativa de la plataforma “contra la promoció de l’odi”. Els experts consultats per Verificat coincideixen a assenyalar la imatge com a plausible, però neguen que la història que l’acompanya pugui ser real.

“La seva parella li va introduir 9 caragols de ferro per la uretra mentre dormia”

Una cerca inversa de la imatge permet rastrejar el seu origen el setembre del 2016. La publicació més antiga que hem trobat és un post de Reddit al canal WTF del 18 de setembre d’aquell any. 

Ara bé, els primers portals web que es van fer ressò de la història citen com a font un canal antifeminista  amb el nom del moviment “MGTOW” (Men Going Their Own Way, en català, homes sense la influència de les dones), que una investigació del MIT va citar com a “extrem” dins el concepte de la manosfera, i que ha estat suspès per “violar la norma de Reddit contra la promoció de l’odi”. 

Publicacions posteriors citen altres canals del fòrum com a origen tant de la imatge com de la història, que en cap cas inclou dades mèdiques o detalls de l’hospital.

Una cerca de Verificat no ha trobat cap cas clínic que inclogués aquesta radiografia. Sí que hem trobat diverses publicacions acadèmiques que parlen de la pràctica d’homes que s’introdueixen objectes per la uretra, però apunten que els casos reportats en articles científics són “poc comuns”, i que habitualment estan relacionats amb “l’autoerotisme, idees errònies sobre la masturbació i malalties mentals subjacents”, tal com apunta una revisió de la literatura.

És possible una radiografia així?

La imatge presenta totes les característiques pròpies d’una radiografia real, explica a Verificat José María Maiques, cap del servei de radiologia de l’Hospital del Mar, que, tanmateix, descarta completament que els objectes els hagi pogut introduir una tercera persona, pel dolor que causaria i la dificultat. “És molt més probable —i força habitual en la pràctica mèdica— que hagi estat el mateix individu qui se’ls hagi col·locat”, assenyala.

En aquest sentit, Eduard Ruiz, director del servei d’Andrologia de la Fundació Puigvert, explica que la introducció d’objectes per la uretra és freqüent, però que en aquest cas seria molt dolorós, encara que sigui fet per un mateix. L’expert coincideix amb Maiques en les possibles causes: molts dels casos que arriben a urgències o a les consultes són d’homes que s’han introduït algun objecte, en la majoria de casos per plaer sexual i per augmentar la rigidesa del penis, comenta. 

Una narrativa recurrent i masclista

Alguns comptes a les xarxes socials utilitzen relats exagerats, tergiversats o directament inventats per alimentar narratives que presenten les dones com a venjatives o manipuladores, i els homes com a víctimes d’un sistema que —segons aquestes visions— els discrimina. Aquest conjunt de canals, usuaris i narratives és  el que s’anomena manosfera.

Aquestes narratives busquen, entre altres, desacreditar les denúncies de violència masclista, qüestionen sistemàticament la credibilitat de les dones i trivialitzen el problema estructural de la violència de gènere. 

Diversos estudis han documentat com aquests espais en línia amplifiquen missatges misògins i contribueixen a la normalització del discurs d’odi contra les dones. Per exemple, segons aquest article, la manosfera configura un discurs que presenta com a legítima la defensa dels drets dels homes, però que en realitat reforça estereotips sexistes i antifeministes.

En aquest altre article  s’analitza com aquestes narratives es difonen a través de les xarxes socials i es barregen amb l’humor, la ironia i la desinformació, la qual cosa dificulta la seva detecció i combat.