Els ‘fakes’ virals arran de la mort del papa Francesc

Les xarxes socials s’han omplert de fotos i vídeos del pontífex alterats digitalment.

Les xarxes socials s’han omplert de fotos i vídeos del pontífex alterats digitalment.

Papa Francisco
,

Què s’ha dit?

Que, arran de la mort del papa s’han viralitzat vídeos, imatges i missatges sobre el pontífex i la seva trajectòria.

Què en sabem?

Que, en la gran majoria dels casos, es tracta de desinformació i muntatges.

La mort del papa Francesc ha comportat onades de desinformació. Des de suposades imatges dels tres últims pontífexs conversant, fins a vídeos virals que semblen mostrar Francesc assegurant haver menjat carn un Divendres Sant, tot i ser pecat. En verifiquem els més virals.

El papa Francesc no va admetre haver menjat ‘choripán’ un Divendres Sant

Circula a X (abans Twitter) un vídeo en què el papa Francesc admet haver menjat choripán –una mena d’entrepà de xoriç típic de l’Argentina– un Divendres Sant, tot i considerar-se pecat per part de la religió catòlica. 

Malgrat que es difon com a real i els usuaris asseguren que el pontífex “s’inventa un argument teològic per justificar-ho”, la realitat és que es tracta d’un vídeo manipulat impulsat, principalment, per perfils humorístics.

Al vídeo viral s’aprecia que s’ha descarregat del compte d’un usuari anomenat @soyandyolivera, de la xarxa social TikTok. La descripció del seu perfil avisa que es tracta d’un “humorista”. Posteriorment, quan es reprodueix el vídeo, pot comprovar-se que empra les etiquetes “humor” i “fake” a la descripció.

En definitiva, és un muntatge creat per l’humorista de TikTok @soyandyolivera en el qual intercala corts de si mateix amb uns altres d’una entrevista realitzada al papa Francesc en 2023 per Infobae, tal com ha pogut comprovar Verificat a través d’una cerca inversa en Google Imatges. En la conversa amb el mitjà argentí, es pot apreciar que la cadira i el fons de l’habitació són els mateixos que apareixen en el muntatge d’Andy Olivera. Davant la pregunta del periodista “algun cardenal va venir i li va dir que no doni tantes entrevistes?”, el papa Francesc va respondre “sí, un. com ho sap?”. Aquest és el tall que s’utilitza en el muntatge amb la pregunta de si havia menjat choripán en Divendres Sant.

El papa Francesc no es va aixecar de la cadira de rodes el Diumenge Sant

Circula per xarxes socials un vídeo del difunt papa Francesc que acumula més de dos milions i mig de visualitzacions a TikTok en què apareix en cadira de rodes, vestit amb un ponxo i aixecant-se de la cadira. L’arxiu es comparteix com a recent, i una de les publicacions que el difonen afegeix que es tracta de “l’actor que va sortir diumenge com a papa Francesc”.

Es tracta d’un vídeo manipulat a partir d’un altre de real del papa Francesc en què el summe pontífex no s’aixeca de la cadira de rodes. No hi ha proves que sigui un actor, es tracta d’un fake fet amb Intel·ligència Artificial (IA), com ja vam explicar.

Una cerca inversa amb Google Lens d’un dels fotogrames del vídeo viral permet comprovar que no és una imatge de la seva intervenció del Diumenge de Resurrecció —l’última que va fer, un dia abans de la seva mort—. La indumentària, que es caracteritza per no ser l’habitual del papa, així com els detalls del fons, coincideixen amb els d’una visita que va fer a la Basílica de Sant Pere del Vaticà el 10 d’abril del 2025, com van recollir diversos portals web i mitjans de comunicació (1, 2, 3). D’altra banda, Francesc duia una roba diferent, la sotana tradicional blanca del papa, durant el Urbi et Orbi, la benedicció papal que va donar el Diumenge de Resurrecció. Així ho mostren mitjans de comunicació, com RTVE, i les imatges d’aquell moment difoses per Vatican News.

papa francisco
Pope Francis stands on the main balcony of St. Peter’s basilica for the Urbi et Orbi message and blessing to the city and the world as part of Easter celebrations, at St Peter’s square in the Vatican on April 20, 2025. (Photo by Tiziana FABI / AFP)

El vídeo viral en què aparentment el papa Francesc s’aixeca d’una cadira de rodes ha estat manipulat tant en el contingut com en el context. Al vídeo original, publicat per Reuters l’11 d’abril, el pontífex no s’aixeca i es troba dins d’un temple, no al carrer. A més, el vídeo presenta signes clars de generació amb IA: les faccions del rostre es difuminen amb el moviment, els gestos són poc naturals, els cotxes del fons es desdoblen i desapareixen, i apareix la marca d’aigua de la plataforma pixverse.ai. També s’observen incongruències en els acompanyants del papa, que canvien d’aspecte i vestimenta al llarg del vídeo.

papa francisco

La fotografia dels tres últims papes junts és un muntatge

Ens heu demanat a través del WhatsApp de Verificat (+34 66 908 535) sobre una imatge en blanc i negre en què es veuen rient i xerrant els tres últims papes que ha tingut l’Església catòlica: Francesc, Benedicte XVI i Joan Pau II, quan els dos més recents encara eren cardenals. 

Es tracta d’una foto FALSA. Aquesta imatge circula des de fa una dècada i es viralitza cada cert temps, com també va passar arran de la mort del papa Benedicte XVI el desembre del 2022. Llavors, l’equip de verificació d’AFP Factual ja va publicar una verificació desmentint el contingut de la imatge. A través d’una cerca inversa a Google, es pot comprovar que la fotografia original, allotjada al banc d’imatges Alamy Stock, està feta el 1985 per l’agència de notícies Associated Press (AP News). 

A primera vista es pot apreciar que la foto està manipulada: la cara de la persona que apareix en el centre de la imatge està modificada perquè s’assembli al papa Francesc, tot i que en la fotografia original no és ell qui hi apareix. En canvi, la trobada sí que va ser entre el papa Joan Pau II i el seu successor, Joseph Ratzinger, que aleshores era cardenal a l’Alemanya Occidental. 

La tercera persona és el cardenal canadenc Édouard Gagnon, no pas Jorge Mario Bergoglio, segons publicacions de la premsa eclesiàstica, que va fer-se ressò del muntatge fotogràfic el 2015. 

El papa no va dur a terme una homilia sobre la felicitat

Amb la mort del papa Francesc han tornat a circular missatges que ja van fer-se virals fa anys i que afirmaven que el pontífex havia celebrat una missa en què declarava que “ser feliç és donar gràcies cada matí al miracle de la vida. Ser feliç és no tenir por dels teus sentiments […] Ser feliç és deixar viure la criatura que viu dins de cadascú de nosaltres, lliure, feliç i senzilla”. 

És fals que el papa pronunciés aquestes paraules en una homilia, tal com ja vam explicar. El text no apareix a la secció de la Santa Seu que recull totes les homilies pronunciades per Jorge Mario Bergoglio des que va ser nomenat líder de l’Església catòlica el 13 de març del 2013.

El servei informatiu de la Secretaria de Comunicació de la Santa Seu, Vatican News, ja va alertar el 3 de desembre del 2015 a la seva pàgina de Facebook dels missatges que s’adjudicaven erròniament al papa. “Aquesta mena de textos que circulen a Internet atribuïts al papa Francesc, generalment, no diuen quin dia i en quina ocasió van ser pronunciats. En aquest cas, seria fàcil per a qualsevol persona anar al web oficial de la Santa Seu i comprovar si, realment, són paraules del papa”. En efecte, el missatge de WhatsApp amb el sermó sobre la felicitat no indica ni la data ni el context en què va ser presumptament pronunciat.

Vatican News va oferir llavors un llistat de fonts oficials on els usuaris poden consultar l’autenticitat dels missatges del papa que es comparteixen a les xarxes: el compte d’X del pontífex, l’oficina de premsa de la Santa Seu i el web del Vaticà, el diari vaticà l’Osservatore Romano, la Radio Vaticana, el Centro Televisivo Vaticano i l’aplicació per a smartphones The Pope App. 

El papa Francesc no va aparèixer amb la bandera LGTBI

També circulen a les xarxes socials diverses imatges en què el papa Francesc apareix somrient amb una bandera LGTBI. Són FALSES. Tot i que és cert que el pontífex ha acostat l’Església al col·lectiu LGTBI –ha aprovat el baptisme a les persones transgènere i va donar suport a la protecció legal de les parelles del mateix sexe–, no hi ha imatges oficials en què aparegui amb una bandera LGTBI a les espatlles. 

Si es du a terme una cerca inversa d’aquestes fotos a Google Lens, no apareix cap banc d’imatges ni mitjà de comunicació de confiança que les hagi difós. Només hi ha enllaços a usuaris anònims d’X (abans Twitter) i Instagram que les comparteixen i, per tant, no poden donar-se per vàlides. 

Les imatges ja van circular en altres ocasions, com ara durant la celebració de l’Orgull LGTBI. 

D’altra banda, ColombiaCheck, membre com Verificat de la International Fact-Checking Network (IFCN), va identificar diverses incongruències a les fotos virals. Per exemple, que el crucifix que duu el papa al coll només penja d’una banda, o que els colors de la bandera LGTBI es barregen i es fonen, en comptes de presentar solidesa i continuïtat. L’entitat de verificació indica que, el més probable, és que es tracti d’imatges fetes amb intel·ligència artificial (IA).

*Rectificació (24/04/2025): Inicialment, es feia referència a una entrevista del canal Orbe 21 com a font del vídeo original del muntatge en el qual, hipotèticament, el papa admet haver menjat carn un Divendres Sant. És erroni. L’autèntica entrevista de la qual s’han extret els talls és una del mitjà digital argentí Infobae.