Què en sabem de la campanya contra la pederàstia de l’Ajuntament d’Almeria i per què es relaciona amb unes declaracions antigues d’Irene Montero?

El consistori ha demanat disculpes i ha retirat el cartell, que incloïa el logotip del pacte d’estat contra la violència de gènere

El consistori ha demanat disculpes i ha retirat el cartell, que incloïa el logotip del pacte d’estat contra la violència de gènere

,

Què s’ha dit?

Que la polèmica campanya contra les agressions a infants que insinua sexe consentit amb menors és del Ministeri d’Igualtat i que l’exministra Irene Montero també havia defensat el consentiment dels infants quan liderava el Ministeri.

Què en sabem?

Que la campanya “Si dice no, no es sexo, es agresión”, no és del Ministeri d’Igualtat sinó de l’Ajuntament d’Almeria, i que no té cap relació amb les declaracions de Montero, que van ser tretes de context i mai va defensar que les persones menors d’edat poguessin consentir.

Les xarxes socials van plenes de fotografies d’un cartell d’una campanya contra les agressions sexuals a menors d’edat en què apareix una imatge d’un infant i una frase que diu: “Si dice no, no es sexo, es agresión”, donant a entendre erròniament que els infants poden consentir. La falca està signada amb el logotip de l’Ajuntament d’Almeria, el del Pacte d’Estat contra la violència de gènere i el del Ministeri d’Igualtat. Diversos missatges virals que fan referència a aquesta campanya asseguren que ha estat impulsada pel ministeri. Uns altres, han tornat a viralitzar unes declaracions sobre el consentiment infantil que ja van ser desmentides el 2022, en què apareix l’exministra d’Igualtat i actual candidata a les eleccions europees, Irene Montero. T’ho expliquem!

La campanya contra la pederàstia no és del Ministeri

La campanya és una iniciativa de l’Ajuntament d’Almeria que, segons el contracte amb què es va licitar, tenia per objectiu prevenir la violència sexual. Un dia després del llançament de la campanya, el Ministeri d’Igualtat, ha retirat els fons al consistori d’Almeria perquè considera que “no s’enquadra, de cap manera, amb els eixos i mesures proposades”.

El Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere ofereix als Ajuntaments finançament per invertir en campanyes, activitats, cursos, i mesures per acabar amb la violència contra les dones. El mateix Ajuntament s’ha disculpat i ha anunciat que el cartell s’ha retirat tot justificant que no “havia passat els controls previs”.

L’edat de consentiment

La llei estableix que l’edat legal de consentiment sexual a Espanya és de 16 anys. Abans, cap consentiment és vàlid. A més, amb la Llei de garantia integral de la llibertat sexual, més coneguda com a llei del “Només Sí és Sí”, el discurs del “només no és no” va quedar obsolet en entendre que quan hi ha una agressió sexual la clau no està en si la víctima diu “no” i nega el consentiment, sinó en si hi ha consentiment explícit, un “sí”. En manca d’aquest, res pot ser interpretat com un “sí”, per tant, no dir la paraula “no”, no vol dir estar consentint. Només un consentiment explícit és un consentiment.

Irene Montero mai va defensar les relacions sexuals consentides amb menors

El cartell de campanya s’ha relacionat amb un vídeo de 2022 en què l’aleshores ministra d’Igualtat i actual candidata a les eleccions europees per Podemos, Irene Montero, sembla que digui que és possible que els infants tinguin relacions sexuals consentides.

El vídeo en qüestió va ser verificat aleshores per Maldita i Newtral, membres com Verificat de la International Fact-checking Network (IFCN) i l’European Fact-checking Standards Network (EFCSN), perquè es tracta d’unes declaracions tretes de context en una Comissió d’Igualtat al Congrés dels Diputats. Montero responia a una diputada de Vox, Lourdes Méndez, que opinava sobre la llei de l’avortament, la llei trans i l’impacte, per a ella negatiu, que aquestes lleis tindrien en la infància. Montero responia criticant a Vox per estar “en contra dels drets sexuals i reproductius” igual com de “l’educació sexual” i explicava aleshores que era un dret de les criatures conèixer i saber com funciona el seu cos, a més de decidir sobre aquest.