La malaltia de la covid-19 sí és nova, contràriament a allò que indica el grup Biòlegs per la Veritat

El grup Biòlegs per la Veritat ho nega, donat que una de les complicacions de la malaltia té semblances amb la síndrome hemofagocítica


Ens heu fet arribar un article publicat per Biòlegs per la Veritat, un grup que afirma que la covid-19 “no és una malaltia nova”, perquè “es correspon perfectament amb una síndrome hemofagocítica”. És FALS. La covid-19 pot provocar el que es coneix com a tempesta de citocines, un símptoma que també provoca la síndrome hemofagocítica, però això no justifica que es tracti d'una malaltia ja coneguda. La covid-19 no s'havia diagnosticat abans de desembre del 2019 en humans perquè no hi ha hagut evidència científica fins aleshores que el SARS-CoV-2, el virus que la causa, hagués produït alguna infecció prèviament.

“La malaltia denominada COVID 19 […] NO ÉS UNA MALALTIA NOVA, ja que es correspon perfectament amb una síndrome hemofagocítica”.

Que una de les complicacions de la malaltia de la covid-19 es relacioni amb la síndrome hemofagocítica —les dues tenen en comú la producció d'una tempesta de citocines— no significa que la malaltia en si mateixa ja es conegués. És el mateix que dir que, com la covid-19 causa tos, no és una malaltia nova (amb la grip o la pneumònia també tossim, per exemple).

D'altra banda, sense SARS-CoV-2 no hi ha covid-19. Per això no es pot dir que la covid-19 es conegués abans que el coronavirus arribés a les nostres vides. És a dir, abans de desembre de 2019: “El SARS-CoV-2 és una nova soca de coronavirus que no s'havia identificat en humans abans”, indica el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, en anglès), i afegeix que la covid-19, que significa en realitat ‘coronavirus disease 2019’, és la malaltia respiratòria que causa.

Què són les tempestes de citocines?

Durant els pitjors mesos de la pandèmia es va parlar molt en la premsa de les tempestes de citocines, perquè era una de les complicacions amb pitjor pronòstic per a pacients amb covid-19, una reacció descontrolada del sistema immunitari que va suposar, per a molts malalts, perdre la vida. En què consisteix? Explicat de manera molt simplificada, es dóna quan el sistema immunitari, després d'haver-se infectat per covid-19 (ocorre també amb altres infeccions) allibera les citocines, unes proteïnes encarregades de dirigir les cèl·lules immunitàries —concretament els limfòcits T i els macròfags— al lloc de la infecció.

Al seu torn, aquestes citocines inciten a aquestes mateixes cèl·lules immunitàries a produir més citocines, que tenen a més la particularitat de ser proinflamatòries. Dit això, el normal és que la producció es mantingui sota control, però a vegades les citocines ‘es passen de rosca’, i el procés es torna imparable, la qual cosa deriva en una reacció inflamatòria exagerada (d'aquí el nom de tempesta de citocines).

La síndrome hemofagocítica

La síndrome hemofagocítica (SHF, en anglès), també produeix aquesta tempesta de citocines i es caracteritza, tal com indica aquest article publicat en la revista Anals de Pediatria, “per una resposta inadequada del sistema immunològic a un desencadenant, sigui infecciós, neoplàsic, reumatològic o metabòlic, donant lloc a una reacció inflamatòria exagerada”.

Però aquesta SHF no és una única malaltia, segueixen, “sinó una síndrome clínica associada a gran varietat de causes subjacents que condueixen al mateix fenotip inflamatori característic”.

En altres paraules, significa que aquesta síndrome pot donar-se en multitud de contextos (infecció per bacteri, trasplantament d'òrgan, càncer, presència de fongs, etc). En adults el més habitual és que es presenti després d'alguna infecció viral greu.

Qui hi ha rere el grup Biòlegs per la Veritat?

L'article ha estat publicat en la web del grup Biòlegs per la Veritat, una organització nascuda a la calor d'un altre grup, el de Metges per la Veritat, del qual ja hem parlat a Verificat donada l'emissió de missatges falsos durant la pandèmia.

Entre les seves files compta amb ex membres d'organitzacions científiques, com és el cas de Jon Ander Etxebarria Gárate, ex degà del Col·legi Oficial de Biòlegs d'Euskadi (COBE), qui era a més membre del Consell General de Col·legis Oficials de Biòlegs.

Etxebarria ha estat, de fet, un dels signants de l'article que ens heu fet arribar, al costat de la doctora María José Martínez Albarracín, les asseveracions de la qual ja hem desmuntat amb anterioritat o Almudena Zaragoza, sobre la qual el Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat de Madrid (COBCM), del qual ella formava part, va emetre un comunicat desvinculant-se de les seves declaracions, per ser “no correctes dels coneixements actuals avalats per estudis científics”.

No és la primera vegada que el grup publica articles plens de desinformació durant la pandèmia. En algun d'ells han arribat a afirmar que les PCR no són eficaces o no detecten realment el SARS-CoV-2, han qüestionat la utilitat de les màscares i han sostingut que els asimptomàtics no contagien. Tot això és fals.