Tenir una arma a casa no farà que et desocupin la casa més ràpid

Una arma en un domicili ocupat no farà que la policia desocupi l’habitatge més ràpid, es tracta de processos administratius diferents que requereixen autoritzacions judicials diferenciades


Què s’ha dit?

Que tenir una arma en una casa ocupada autoritza immediatament a la Guàrdia Civil a entrar a desallotjar el domicili i que aquest mètode antiocupes ha crescut un 38% el 2022.

Què en sabem?

Requisar una arma que no està en mans del seu propietari i desallotjar un habitatge requereix autoritzacions judicials diferents. El nombre de llicències d’armes el 2022 es va reduir un 10,6% en comparació amb 2021.

El titular d’un portal digital, que també s’ha viralitzat en pàgines web que difonen mems, afirma que tenir una arma a casa és “el mètode antiokupes que empara la llei” i que “creix un 38% a Espanya” el 2022. Segons això, tenir una arma al domicili ocupat “autoritza immediatament” a la Guàrdia Civil a entrar a desallotjar l’habitatge.

És FALS. Tenir una arma en un domicili que està ocupat no farà que la policia desocupi l’habitatge més ràpid, perquè es tracta de processos administratius diferents que requereixen autoritzacions judicials diferenciades, segons expliquen des del gabinet de premsa de la Guàrdia Civil a Verificat. A més, tampoc és cert que el nombre de llicències per tinença i ús d’armes hagi augmentat el 2022: es va reduir un 10,6% respecte al 2021, segons la xifra de l’últim any proporcionada pel mateix gabinet i l’anuari estadístic de 2021 publicat pel Ministeri de l’Interior. De fet, l’any passat es va registrar la xifra de llicències més baixa de les últimes dues dècades.

"Una arma a casa: el mètode antiokupes que empara la llei i creix un 38% a Espanya".

Dues intervencions policials diferents

No per tenir una arma es desocuparà l’habitatge més ràpid”, ha explicat el gabinet de premsa de la Guàrdia Civil a Verificat desmentint la informació publicada pel portal digital que assegura que tenir una arma “autoritza [la Guàrdia Civil] immediatament a entrar al domicili envaït i desallotjar els individus”. 

En cas que hi hagi una arma dins un domicili que està ocupat i que la llicència de l’arma sigui d’una persona que no es troba en aquell habitatge, la Guàrdia Civil obre un procediment administratiu paral·lel al de l’ocupació per confiscar l’arma. En aquests casos, l’autorització judicial necessària per entrar al domicili va “molt més ràpid” que l’autorització que cal per efectuar la desocupació, segons apunten des del mateix gabinet.

Aquest procediment, no obstant això, no autoritza la Guàrdia Civil a desocupar les persones instal·lades a l’habitatge. Si l’autorització judicial es demana per a requisar l’arma, els agents poden entrar al domicili només per agafar-la i entregar-la al propietari de la llicència o portar-la al Registre Nacional d’Armes. “En cap cas desocuparem l’habitatge”, ja que un procediment “no té res a veure” amb l’altre, confirma a Verificat el gabinet de premsa del cos.

La xifra més baixa de llicències des del 2000

L’any passat a Espanya hi havia 1.334.063 autoritzacions per tinença i ús d’armes, la xifra més baixa dels últims 22 anys. La dada l’ha proporcionat el gabinet de premsa de la Guàrdia Civil a Verificat, ja que en el moment de publicar aquesta verificació encara no estava publicat l’anuari estadístic del Ministeri de l’Interior del 2022 que recull totes les dades relatives a les armes. També ens hem posat en contacte amb el periodista del portal digital que apuntava una pujada del 38% per conèixer la font en què es basava, però en el moment de publicar aquest article no havíem obtingut resposta.

Tot i que no estan disponibles les xifres d’autoritzacions concedides i denegades el 2022, la xifra total de llicències ja suposa una reducció del 10,6% respecte a l’any 2021. Si ho comparem amb principis del mil·lenni, la reducció és encara més important: ha baixat un 39%. El 2022 hi havia 853.000 llicències d’armes menys que l’any 2000.

La gran majoria de llicències, el 86,5%, són de tipus D i E, d'armes llargues ratllades que s'utilitzen per a la caça, com les escopetes, segons les últimes dades disponibles desglossades de l'anuari de 2021. Només el 0,5% de les llicències són de tipus B (8.950), és a dir, d'armes curtes particulars, com pistoles o revòlvers, considerades d'autodefensa.

Cap domicili habitual ocupat el 2021 a Catalunya

En el cas català, totes les ocupacions del 2021 van ser de pisos buits i el 72% dels habitatges ocupats pertanyien a entitats financeres. És a dir, la majoria de pisos ocupats no eren de persones físiques i cap va ser en un domicili habitual. Això també demostra que tenir una arma a casa no és un “mètode” recurrent per fer fora els ocupes, com assegura el portal digital que ha difós el rumor. 

Les ocupacions són un dels temes recurrents en els discursos polítics i, per això, convé diferenciar entre els dos delictes que sovint es confonen. La violació del domicili -el que es coneix com a allanamiento de morada– consisteix a entrar en un domicili aliè o quedar-s’hi contra la voluntat del seu habitant i està castigat amb penes d’entre sis mesos i deu anys de presó, segons estableix a l’article 202 del Codi Penal. Mentre que, el delicte d’usurpació és ocupar un immoble, habitatge o edifici aliens que no constitueixi la morada i queda recollit a l’article 245