No hi ha proves que el president d’una associació musulmana de Reus hagi dit que totes les dones occidentals acabaran portant vel

No hem trobat cap referència a internet que l’activista hagi dit aquestes paraules i ell mateix ho ha negat en conversa amb Verificat


Què s’ha dit?

Un tuit viral afirma que Mohamed Said ha dit que “totes les dones occidentals tard o d’hora hauran de portar vel islàmic”.

Què en sabem?

No hem trobat cap referència a internet que l’activista hagi dit aquestes paraules amb anterioritat i ell mateix ho ha negat en conversa amb Verificat.

Un compte de Twitter ha compartit una publicació en català amb més de 2.000 m'agrada i 1.600 retuits en què afirma que “el líder salafista a Catalunya Mohammad Said Badaoui acaba de dir” que “totes les dones occidentals tard o d'hora hauran de portar vel islàmic”. La cita prové d'un tuit en castellà i ha estat compartida també per altres usuaris en català. L'autor de la suposada declaració és Mohamed Said Badaoui, president d'una associació de Reus (ADEDCOM) que defensa els drets dels musulmans a Catalunya.

Tot i això, és FALS. No hem trobat cap referència a internet que l'activista hagi dit aquestes paraules abans i ell mateix ho ha negat en conversa amb Verificat.

“El líder salafista a Catalunya Mohammad Said Badaoui acaba de dir: «TOTES les dones occidentals tard o d'hora hauran de portar Vel Islàmic”

No hi ha proves de la suposada declaració de Said Badaoui sobre el vel islàmic

Hem fet una cerca avançada de Google de la suposada declaració que els tuits atribueixen a Mohamed Said Badaoui, president de l'Associació per la defensa dels drets de la comunitat musulmana (ADEDCOM) de Reus. Tot i això, no hem trobat proves que Badaoui hagi fet aquestes declaracions. Els resultats que reprodueixen la cita literal són publicacions de Twitter i en cap d'elles apareix quina és la font de la informació.

Ens hem posat en contacte amb el mateix president d'ADEDCOM per preguntar-li si alguna vegada havia dit alguna frase similar a la qual li atribueixen, però Badaoui ho ha desmentit. Mai a la vida he dit aquesta bogeria”, ha confirmat l'activista a Verificat.

La primera vegada que la frase apareix de manera textual a Google és en una publicació de Twitter d'El Puntual 24h, un compte que ja ha difós desinformació altres vegades, com hem verificat anteriorment (sobre ajudes públiques als immigrants a Dinamarca i sobre la prohibició del burca a Suïssa). El tuit, en castellà, acumula més de 3.200 m'agrada i de 1.500 retuits.

El mateix usuari que ha compartit el tuit viral en català afirmant que el president d'ADEDCOM “acaba de dir” aquesta frase ha eludit aclarir a Twitter quin és l'origen de la cita. “Busca'l per internet o vols que t'ho doni tot mastegat?” o “preguntar-li a la Najat Driouech [diputada d'ERC al Parlament] o a la Policia Nacional”, responia als usuaris que preguntaven quina era la font de la suposada declaració.

Una fotografia treta de context

Diversos usuaris de Twitter han associat Badaoui amb la diputada d'Esquerra Republicana de Catalunya al Parlament Najat Driouech perquè apareixen junts en algunes fotografies. Tots dos van coincidir el juny d'aquest any en una visita al Parlament que va fer el campió del món de K1 de kickboxing, Mohamed Dahbi, que també és veí de la localitat de Reus, com Badaoui. La mateixa diputada d’ERC ho va explicar al seu compte de Twitter, on va compartir fotos de Driouech, Badaoui i Dahbi amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. També hi apareix Carles Castillo, diputat d'ERC.

De fet, una d'aquestes fotografies també ha estat treta de context a Twitter per preguntar si el president de la Generalitat “dona la Creu de Sant Jordi a un islamista radical”, referint-se a Badaoui. Tot i això, la fotografia que adjunta l'usuari és un retall de la fotografia original de la visita de Mohamed Dahbi al Parlament que van publicar tant Driouech com Badaoui.

La fotografia és la mateixa, però està retallada. A la imatge original, compartida per la diputada Najat Driouech, es veu com Mohamed Dahbi ensenya el seu cinturó de campió del món a Pere Aragonès i, en segon pla, apareixen Mohamed Badaoui i Najat Driouech somrient. Mohamed Dahbi també va ensenyar el cinturó al cònsol marroquí (Dahbi va compartir fotos al seu Twitter, ara privat) i a Andreu Martín, regidor de l'Ajuntament de Reus. En tots dos casos, Dahbi va estar acompanyat de Badoui.

En canvi, a les publicacions de Twitter que treuen la fotografia de context sembla que Pere Aragonès estigui donant un objecte a Mohamed Badaoui, ja que, com que s'ha tallat, l'esportista i el seu cinturó no apareixen.

Desinformació enmig d'una polèmica

Tant les piulades virals que atribueixen a Badaoui unes paraules que ell nega haver dit com la fotografia retallada i treta de context s'han difós després que el president d'ADEDCOM rebés un avís que la Policia Nacional ha iniciat un procediment administratiu per expulsar-lo del país. Així ho va explicar ADEDCOM en un comunicat publicat a Twitter.

Segons ha explicat Badaoui a Verificat, aquest procediment d'expulsió ha arribat després que el juny d'aquest any se li denegués la nacionalitat espanyola per estar “radicalitzat” dos anys després d'haver-la sol·licitat. L'activista explica que recentment li ha arribat la notificació que s'havia iniciat un procediment d'expulsió contra ell. Les raons que la Policia Nacional al·lega per començar aquesta expulsió són similars a les que li negaven la nacionalitat: estar “radicalitzat”, ser molt actiu a les xarxes i haver interferit en la política estatal, entre d'altres, segons explica Badaoui.

Els grups municipals de l'Ajuntament de Reus de Junts per Reus, ERC, PSC, CUP, Ara Reus i el regidor no adscrit Raúl Meléndez han expressat el seu suport a Mohammad Badaoui en un comunicat publicat el 9 d'agost.