Les xifres sobre els delictes sexuals no reflecteixen necessàriament la seva evolució real: es denuncien menys i més tard que la resta

Les xifres publicades no reflecteixen necessàriament l’evolució real dels delictes sexuals de manera precisa perquè són delictes que històricament s’han denunciat menys i més tard que la resta.


Què s’ha dit?

Santiago Abascal ha afirmat que “des que [Pedro Sánchez] és al poder les violacions s’han multiplicat”. 

Què en sabem?

Les xifres publicades no reflecteixen necessàriament l’evolució real dels delictes sexuals de manera precisa perquè són delictes que històricament s’han denunciat menys i més tard que la resta.

Santiago Abascal, president de Vox, ha publicat un tuit on afirma que “des que [Pedro Sánchez] és al poder les violacions s'han multiplicat”. 

NO ÉS COMPROVABLE. Les xifres publicades no reflecteixen necessàriament l'evolució real dels delictes sexuals de manera precisa perquè són delictes que històricament s’han denunciat menys i més tard que la resta. A més, encara que és cert que els delictes contra la llibertat sexual registrats a l’Estat espanyol s’han incrementat un 26,2% des que Pedro Sánchez és president (2018), experimenten un augment progressiu des del 2015, d’acord amb les dades del Ministeri de l’Interior.

“Des que [Pedro Sánchez] és al poder les violacions s'han multiplicat”

Santiago Abascal, Vox

En primer lloc, són delictes que històricament s’han denunciat menys que la resta i, per tant, no es pot saber si l’augment que registren les xifres mostra que s’ha produït un increment real o que ara n’arriben més a coneixement dels cossos policials, segons detalla el departament de premsa de Mossos d'Esquadra a Verificat.

El mateix Ministeri de l’Interior apunta al darrer balanç de criminalitat que l’augment dels delictes contra la llibertat sexual es deu, en part, a “les actives polítiques de conscienciació i de reducció de la tolerància social i personal davant d'aquest tipus de fets delictius, cosa que es tradueix en una disposició més gran de les víctimes a denunciar-los i a posar els seus casos en mans” de les forces de seguretat.

En segon lloc, aquest tipus de delictes no sempre són denunciats en el moment en què es produeixen, sinó que sovint les víctimes ho fan mesos o anys després, mentre que les dades el que comptabilitzen és el moment en què el delicte arriba a coneixement dels cossos policials, segons expliquen el departament de premsa de Mossos d'Esquadra i el gabinet del Ministeri de l’Interior a Verificat. És a dir, les dades actuals poden recollir delictes sexuals de fa temps.

“Hi ha moltes dones que, per les circumstàncies en què es troben, tindran dificultats a l'hora de denunciar, pot ser que decideixin fer-ho en aquell moment o no”, recorda la Guia d’actuació davant la violència masclista publicada pel Ministeri d’Igualtat. 

Els delictes registrats han augmentat progressivament des del 2015

Els delictes contra la llibertat sexual registrats a l’Estat espanyol experimenten un augment progressiu des del 2015, amb l’excepció del 2020, quan va començar la pandèmia de la covid-19, segons les dades del balanç trimestral de criminalitat del Ministeri de l’Interior. Concretament, s’han incrementat un 76,2% entre 2015 i 2022 i un 26,2% des del 2018, quan Pedro Sánchez es va convertir en president. S’ha de tenir en compte, però, que les dades del 2022 estan pendents de consolidar.