És fals que Vox hagi denunciat a l’artista Lluïsa Febrer per la seva vinyeta sobre l’oficina lingüística de les Illes Balears

Què s’ha dit? Que Vox Manacor “ha denunciat” una vinyeta de la il·lustradora Lluïsa Febrer …

És fals que Vox hagi denunciat a l’artista Lluïsa Febrer per la seva vinyeta sobre l’oficina lingüística de les Illes Balears

Què s’ha dit?

Que Vox Manacor “ha denunciat” una vinyeta de la il·lustradora Lluïsa Febrer on criticava l’Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística de les Illes Balears.

Què en sabem?

El departament de premsa de Vox Balears ho ha desmentit a Verificat i la mateixa artista ha explicat que no ha rebut cap denúncia formal.

Coneix la nostra metodologia

Ens han preguntat a través del nostre servei de consultes de WhatsApp (666 908 353) si és cert que Vox Manacor “ha denunciat” una vinyeta de la il·lustradora Lluïsa Febrer on criticava l’Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística de les Illes Balears, a la qual l’artista es refereix com “l’oficina de persecució lingüista de Vox”. L’objectiu d’aquest organisme, dotat als pressuposts de la comunitat per a l’any 2024 amb 750.000 euros i proposat per la formació de Santiago Abascal, és “defensar la llibertat d’ús i opció lingüística i fomentar la protecció tant del castellà com de les modalitats lingüístiques de les diferents illes”, segons va explicar Vox a una nota de premsa.

Tanmateix, és FALS que Vox hagi denunciat a la Lluïsa Febrer, tal com ha confirmat a Verificat el gabinet de premsa del partit a les Illes Balears, sinó que va publicar una nota de premsa on feien servir el verb “denuncia” com a sinònim de crítica. A més, la mateixa artista va explicar al seu compte d’Instagram que no havia rebut cap demanda en relació amb la vinyeta. “Gràcies per demanar-me si estic bé. Jo estic molt tranquil·la perquè a mi no m’ha denunciat ningú: Vox sols ha fet un comunicat perquè no els ha agradat que critiqués les seves polítiques”, va afirmar al seu perfil.

 “Es veu que Vox Manacor ha denunciat aquesta vinyeta d’una il·lustradora mallorquina, la Lluïsa Febrer”

Tres dies després de la seva publicació a Instagram, Lluïsa Febrer ha confirmat a Verificat que, a 24 de gener, tampoc ha rebut cap denúncia formal: “A mi ningú m’ha telefonat dels jutjats ni m’han enviat cap notificació […]. Si passa, ja ho faré saber”. La il·lustradora apunta que va haver de publicar un comunicat al seu Instagram perquè havia rebut “molts missatges” de gent que es pensava que l’havien denunciat davant els jutjats.

Si es fa una cerca a Google sobre “Vox Manacor ha denunciat una vinyeta de la il·lustradora Lluïsa Febrer”, el primer resultat que obtenim és una notícia publicada al diari ARA amb el titular “Vox Manacor denuncia el muntatge de l’artista Lluïsa Febrer per fer befa de l’Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística”. No obstant això, Maria Llull, subdirectora de l’ARA Balears, ha aclarit a Verificat que van fer servir el verb “denunciar” al titular de la notícia com a sinònim de crítica o condemna pública

El departament de premsa de Vox Balears ens ha confirmat que en cap cas han interposat una denúncia a Lluïsa Febrer i ens ha facilitat la nota de premsa que van enviar als mitjans de comunicació, on es pot comprovar que també fan servir el verb en aquest sentit. Tanmateix, això no ha evitat que, en alguns casos, s’hagi malentès el titular i s’hagi donat per fet que es tractava d’una denúncia judicial quan no és així.