És fals que un camió de Bombers de Barcelona es quedés encallat “entre dos testos”, estava fent proves d’accessibilitat

El camió no va quedar encallat enmig d’una emergència, sinó que estava realitzant proves d’accessibilitat


Què s’ha dit?

Que un camió de Bombers de Barcelona es va quedar encallat en una emergència entre dos testos d’un carrer pacificat

Què en sabem?

Els Bombers estaven realitzant proves d’accessibilitat per assegurar el seu pas en el cas d’una emergència real

S’ha viralitzat un tuit que afirma que un camió de Bombers de Barcelona es va quedar “encallat entre dos testos” per culpa de les actuacions urbanístiques impulsades pel govern municipal d’Ada Colau. El tuit anava acompanyat de tres fotos d’un camió situat entre dos testos que, suposadament, ho demostraven. El partit Valents, amb representació al ple de l’Ajuntament de Barcelona, també va compartir una d’aquestes fotografies. “L'urbanisme tàctic d'Ada Colau i PSC torna a impedir que els serveis d'emergència puguin fer la seva feina. Aquest cop un camió de bombers s'ha quedat encallat entre dos testos”, va publicar el seu compte oficial de Twitter.

És FALS. El camió en qüestió no va quedar encallat enmig d’una emergència, sinó que estava realitzant proves d’accessibilitat per assegurar el seu pas en cas d’una emergència real. Concretament, la fotografia en qüestió és de les maniobres que es van realitzar el passat 14 d’abril de 2023 a la Ronda de Sant Antoni, a tocar del mercat de Sant Antoni. Així ho ha confirmat a Verificat el departament de premsa de la regidoria de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, que gestiona el cos de bombers.

Després d'haver-nos posat en contacte amb Valents i comunicar-los la informació facilitada pel departament de premsa de la regidoria, el partit ha esborrat la piulada del seu compte oficial

Proves d’accessibilitat per a garantir el pas

Des del 2020, “els Bombers de Barcelona fan estudis d'accessibilitat de vehicles de Bombers” en el marc del projecte ‘Obrim Carrers’, segons ha explicat a Verificat la regidoria de Prevenció i Seguretat. Concretament, “aquests estudis es fan amb els vehicles dels Parcs de Bombers de referència de cada territori per assegurar el seu pas i per adequar la col·locació de les New Jerseys [les barreres de ciment grogues] o de qualsevol element que impedeix el pas del trànsit rodat”. 

De fet, el 15 d’abril, quan es van començar a viralitzar els tuits que afirmaven que un camió s’havia quedat encallat entre dos testos, el mateix cos de bombers va explicar al seu compte de Twitter que estaven “fent proves d'accessibilitat dels vehicles amb autoescala, acompanyats per tècnics de les Unitats de Normativa i de Cartografia”. 

El departament de comunicació de la Tinència de Prevenció i Seguretat ha explicat a Verificat que durant la setmana del 17 d’abril es faran més proves d'accessibilitat per a assegurar el pas de vehicles a la zona de la Superilla de Sant Jordi, entre la Gran Via i la Diagonal i entre Balmes i Pau Claris.

El cop que sí que hi va haver problemes

La regidoria de Prevenció i Seguretat ha explicat a Verificat que fa unes setmanes sí que es va donar el cas que un camió autoescala no va passar per les barreres New Jersey quan es dirigia a Hostafrancs. “El parc de referència d’aquella zona és el de l’Eixample, però el vehicle que s’hauria d’haver enviat no estava disponible. […] Se’n va enviar un de diferent, provinent del parc de Montjuïc, i que tenia unes dimensions més grans, per aquest motiu no va passar.” Així i tot, “van poder retirar els obstacles” i “no va posar en perill el servei en cap moment”.