És fals que només hi hagi cinc patrulles nocturnes de la Guàrdia Urbana a l’Eixample, com diu Daniel Sirera

El número de patrulles de l’Eixample no és públic, però en total hi ha més de 400 agents treballant per la nit, repartits en 6 unitats. És a dir, de mitjana hi ha 60 agents treballant de nit a l’Eixample.


Què s’ha dit?

Que al districte de l’Eixample hi ha 5 patrulles de la Guàrdia Urbana a la nit.

Què en sabem?

El número de patrulles de l’Eixample no és públic, però en total hi ha més de 400 agents treballant per la nit, repartits en 6 unitats. És a dir, de mitjana hi ha 60 agents treballant de nit a l’Eixample.

El candidat del Partit Popular a l’alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, ha afirmat en una entrevista a La Ciutat d’Onda Cero que al districte de l’Eixample de Barcelona a les nits hi ha “5 patrulles de la Guàrdia Urbana i els caps de setmana es redueixen a la meitat” (minut 10:58). 

És fals. Tot i que el número de patrulles (equips de dos agents) de la Guàrdia Urbana que treballen de nit no és públic, des del seu departament de premsa expliquen a Verificat que hi ha més de 400 agents repartits entre les sis unitats nocturnes de la ciutat, una de les quals és exclusiva per al districte de l’Eixample. 

Les unitats no tenen el mateix nombre d’agents, però si dividim els 400 agents entre les sis unitats, de mitjana estan formades per 60 policies, és a dir, 30 patrulles. Per tant, és impossible que a l’Eixample hi hagi només cinc patrulles, com diu Sirera.

“Al districte de l'Eixample, on a les nits hi ha 5 patrulles de la Guàrdia Urbana.”

Daniel Sirera (PP)

Des del departament de premsa de la Guàrdia Urbana expliquen a Verificat que les afirmacions a les quals fa referència Sirera són “falses”, perquè això significaria que només hi ha 10 agents a la nit a l’Eixample. 

El número de patrulles de cada unitat no és públic, com afirmen des de premsa, però des del febrer de 2021 una de les sis unitats nocturnes de Barcelona està exclusivament destinada al districte de l’Eixample. Abans, aquesta unitat era compartida amb el districte de Gràcia, tal com consta en una nota de premsa de l’Ajuntament. No obstant això, actualment, els districtes de Ciutat Vella i l’Eixample tenen una unitat nocturna cadascun i Sants Montjuïc la comparteix amb Les Corts, Sarrià Sant Gervasi amb Gràcia, Horta amb Nou Barris i Sant Andreu amb Sant Martí.

En la mateixa nota de premsa el consistori xifrava en 414 agents (febrer 2021) els efectius que treballen en el torn de nit a Barcelona, però aquest número “ara és superior gràcies a les diferents convocatòries de nous i noves agents”, expliquen des de premsa a Verificat. El cos de la policia municipal ha augmentat en 230 agents en els últims quatre anys, tot i que sovint hem sentit la xifra de 1.000, que són les noves contractacions sense tenir en compte les jubilacions, com ja hem verificat.

Ens hem posat en contacte amb l'equip de prensa del candidat popular per preguntar a què feia referència Sirera en la seva declaració i quina era la font de la dada que citava, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta.