ERC i Junts no van pactar que només puguin seure membres del Govern a la taula de diàleg, al contrari del que afirma Marta Rovira

L’acord entre Esquerra i Junts no estipula que els representants de la delegació catalana a la taula de diàleg hagin de ser membres del Govern de la Generalitat.


Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)

Què s’ha dit?

Marta Rovira va afirmar que ERC i Junts van pactar que només podien seure membres del Govern a la taula de diàleg, mentre que Jordi Sànchez va dir que això era fals.

Què en sabem?

L’acord entre ERC i Junts no estipula que els representants de la delegació catalana a la taula de diàleg hagin de ser membres de l’executiu català.

Marta Rovira, secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va afirmar en una entrevista al programa El Món a RAC1 que el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i Jordi Sànchez, aleshores secretari general de Junts per Catalunya, "van arribar a un acord que era que a la taula de diàleg […] s'asseia el Govern" (al minut 12:38), en un intercanvi amb el periodista Jordi Basté sobre el pacte de govern que van signar les dues formacions després de les darreres eleccions catalanes del 14 de febrer de 2021.

Uns minuts després, quan ja havia acabat l'entrevista, Jordi Sànchez va trucar a l'emissora per rebatre-la: "No és cert […] que el president Aragonès i jo acordéssim que la delegació que formaria part de la taula pel diàleg estaria integrada exclusivament per membres del Govern" (al minut 42:05 del darrer àudio).

La declaració de Marta Rovira és falsa. L'acord entre Esquerra i Junts no estipula que els representants de la delegació catalana a la taula de diàleg hagin de ser membres del Govern de la Generalitat. Aquesta condició forma part del pacte al qual van arribar Esquerra i el PSOE després de les eleccions generals del 2019 a partir del qual es va crear la taula de diàleg per intentar trobar una solució al "conflicte polític sobre el futur de Catalunya". Tot i això, a la primera reunió de la taula, tres dels vuit representants de la delegació catalana no ocupaven en aquell moment cap càrrec dins del Govern, com va explicar Verificat el 2021.

"El president Aragonès i el senyor Jordi Sànchez van arribar a un acord que era que a la taula de diàleg, a la taula de negociació, s'asseia el Govern"

Marta Rovira, secretària general d'Esquerra Republicana

"No és cert […] que el president Aragonès i jo acordéssim que la delegació que formaria part de la taula pel diàleg estaria integrada exclusivament per membres del Govern"

Jordi Sànchez, exsecretari general de Junts

El departament de premsa d'Esquerra no ha donat cap explicació a Verificat sobre les declaracions de Marta Rovira a l'hora de publicar aquesta verificació. El departament de premsa de Junts, en ser preguntat sobre si a la negociació de l'acord de govern amb Esquerra es va tenir en compte el pacte previ entre els republicans i el PSOE, ha explicat a Verificat que "Junts per Catalunya no tenia cap pacte signat ni se sentia interpel·lat per un pacte entre dos partits diferents de Junts" i ha assenyalat que desconeixen a què al·ludia Rovira.

Dos acords: ERC amb Junts i ERC amb el PSOE

L'acord que van pactar Esquerra i Junts després de les darreres eleccions catalanes del 2021 per a la investidura de l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la creació d'un govern de coalició no estipula que els representants de la delegació catalana a la taula de diàleg hagin de ser membres del Govern. "La delegació catalana en el Procés de Negociació serà escollida per consens i nomenada pel Govern, amb la voluntat que representi la pluralitat del projecte independentista", assenyala l'acord publicat el 17 de maig 2021 a la pàgina 13.

La condició que la taula de diàleg ha d'estar composta pel "Govern d'Espanya i el Govern de la Generalitat de Catalunya" forma part de l'acord que Esquerra i el PSOE van fer públic el 2 de gener del 2020 després de les eleccions generals del 2019. Així ho indica la primera pàgina del pacte a partir del qual es va crear la "taula bilateral de diàleg, negociació i acord" entre tots dos executius i després del qual els republicans es van abstenir a la investidura de Pedro Sánchez, com va explicar Verificat el febrer de 2021. L'acord al qual van arribar ambdues formacions també estipula que "s'establiran les delegacions de forma paritària i amb els membres que ambdues parts decideixin".

La primera reunió va comptar amb representants que no formaven part del Govern

Tot i això, a la primera reunió de la taula de diàleg, celebrada el 26 de febrer de 2020, tres dels vuit representants de la delegació catalana no ocupaven en aquell moment cap càrrec dins del Govern, com van explicar Verificat i Newtral el 16 de juny de 2021. Josep Maria Jové i Marta Vilalta van participar en la reunió com a diputats d'Esquerra Republicana i Elsa Artadi com a diputada de Junts per Catalunya. Els cinc membres restants de la delegació catalana, presidida pel llavors president de la Generalitat Quim Torra, sí que formaven part de l'executiu català.

A les dues trobades posteriors, ja amb Pere Aragonès com a president de la Generalitat, els representants de la delegació catalana sí que han estat membres del Govern. A la segona reunió, que va tenir lloc el 15 de setembre del 2021, la delegació va estar integrada pel president Pere Aragonès, el conseller d'Economia i Empresa, Roger Torrent, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. A la tercera reunió, que es va celebrar el 27 de juliol del 2022, els representants catalans, encapçalats en aquest cas per Vilagrà, van ser Roger Torrent, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. És a dir, tots els consellers que van acudir a les dues darreres reunions van ser designats membres del Govern a proposta d'Esquerra Republicana.

Junts no va acudir a la segona trobada de la taula de diàleg precisament a causa de les discrepàncies pels noms dels seus representants a la delegació catalana, com va explicar El País en una notícia publicada el 14 de setembre de 2021. El partit presidit per Laura Borràs tampoc va assistir a la tercera reunió entre executius "a causa de la negativa de JxCat a formar part d'un espai de negociació que veu 'esgotat'", segons va explicar l'Agència EFE en una notícia publicada el 26 de juliol del 2022. Per la seva banda, la delegació del Govern d'Espanya sempre ha estat integrada per membres de l'executiu de Pedro Sánchez.