El cos no produeix proteïna S indefinidament després de la vacunació

Passats 15 dies de la primera dosi, ja no se’n detecta al cos, segons els estudis realitzats a dia d’avui


Una persona ha gravat i difós un vídeo a través de les xarxes socials en el qual avisa que ningú sap quant de temps passarà el cos produint la proteïna S després de rebre una vacuna d'ARN missatger, i que aquest fet és un perill per la salut de les persones que es vacunin. És FALS. Passats 15 dies de la primera dosi de la vacunació, ja no es detecta proteïna S en el cos i, en cas que la producció no parés mai, aquest fet seria, en realitat, beneficiós per la immunitat de les persones vacunades.

"La pregunta és, quant de temps estaran les nostres cèl·lules fabricant aquesta proteïna de la espícula? La resposta és que ningú sap això."

Al vídeo, la persona desenvolupa àmpliament el funcionament de les vacunes de Pfizer i Moderna, fetes a base d'ARN missatger, que són aquelles que injecten en el cos la part de material genètic del SARS-CoV-2 encarregada de codificar la proteïna S, present en el virus, per tal que el cos desenvolupi la immunitat. Aquest material genètic o ARN missatger, molt fràgil, s’embolcalla dins unes càpsules lipídiques (una espècie de ‘boletes’ de greix) que el protegeixen en el seu camí cap a la cèl·lula, on es llegeix el material genètic per tal que aquestes aprenguin a fabricar la proteïna. Segons el vídeo, ningú sap quan pararà aquest procés de fabricació.

“Això no és així”, assegura a Verificat Jaime Jesús Pérez, metge de salut pública i vocal de l'Associació Espanyola de Vacunología (AEV). Tot i que es desconeix el nombre exacte de dies (hi ha molt poca literatura científica al respecte), s'estima que, com a màxim, estaria unes setmanes, “tal com succeeix amb altres proteïnes que fabrica el propi cos”, explica la Societat Americana de Malalties Infeccioses (IDSA).

Conclusions d’un estudi pilot

Un estudi pilot amb 13 pacients publicat a la revista Clinical Infectious Diseases, ha investigat la producció de l'antigen (un element estrany que entra en el cos; en aquest cas, la proteïna S) després de la vacunació amb la injecció de Moderna. A l’estudi s'ha trobat que, si bé el dia immediatament posterior a la vacunació el cos ja presenta nivells detectables d'antigen, als 14 dies d'haver-se posat la injecció, la majoria de pacients deixen de mostrar rastre de l'antigen S1, una de les parts de la proteïna S.

La proteïna completa segueix el mateix patró, tornant-se indetectable als 15 dies de subministrar-se la primera dosi, segons el mateix estudi.

“Que la proteïna S estigués de manera permanent [en el cos] és una fantasia a favor de l'efecte de la vacuna“, assevera l'expert, atès que, afegeix, “la resposta immune es mantindria i no hi hauria una baixada d'anticossos”. La immunitat que puguin proporcionar les vacunes a llarg termini encara s'està estudiant, tal com indica l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) a la seva pàgina web.

Tècnica ultrasensible

L'estudi ha utilitzat una tècnica ultrasensible anomenada Simoa, que permet identificar concentracions molt petites de biomarcadors, és a dir, aquells elements biològics o bioquímics que permeten identificar com respon el cos després de la inoculació de la vacuna (en aquest cas, monitoritzant tant la proteïna S com l'antigen S1). Així s'ha pogut detectar els escassos antígens que escapen de la zona d'inoculació i es troben presents en el plasma sanguini.

“La immensa majoria de l'antigen que es genera arran de la inoculació de l'ARN es produeix de manera local”, indica Pérez, qui afegeix que “el fet que hi hagi un percentatge baix que escapi a aquesta reacció local, no té cap interacció amb cap mecanisme fisiològic ni patològic de l'organisme”. És a dir, que la poca proteïna S (o fragment S1) que pugui sortir de la zona d'inoculació no tindrà cap efecte nociu sobre la persona vacunada.

Desinformacions recurrents

No és el primer cop que Verificat aborda l'assumpte de la presència de proteïna S que circula per la sang després de la vacunació; també es poden consultar els informes de qualitat de les vacunes de Pfizer i Moderna que ha realitzat l'Agència Europea del Medicament.

Al llarg del vídeo, el seu autor presenta altres desinformacions que Verificat ha desmentit les darreres setmanes, com que les vacunes d'ARN missatger són en realitat teràpies gèniques, o que han fet augmentar el nombre d'avortaments entre dones embarassades.