Canvi climàtic no és el mateix que escalfament global

Són dos conceptes que descriuen problemàtiques relacionades però diferents


Què s’ha dit?

Que, com que no s’ha pogut demostrar l’escalfament global, s’utilitza un terme més genèric i buit de significat, que és canvi climàtic.

Què en sabem?

Són conceptes diferents que descriuen problemàtiques relacionades però diferents. El canvi climàtic és una alteració del clima actual per l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEI), que provoquen un escalfament global.

És molt habitual trobar missatges que neguen el canvi climàtic i el confonen erròniament amb el concepte d'escalfament global. Un exemple recent és el de la intervenció d'una suposada activista mediambiental, coneguda com a Josefina Fraile, que ha assenyalat que els governs i les organitzacions ecologistes van començar a fer servir el terme de canvi climàtic després que no es pogués demostrar l'escalfament global, i que aquest terme en si mateix no significa en realitat "absolutament res" perquè "el clima està canviant des que el coneixem". Altres exemples, també trobats en pòdcasts, indiquen que "el que abans era escalfament global, ara és canvi climàtic, perquè quan [els científics] van veure que realment no s'estava escalfant [el planeta], van dir: canviarem el nom".

Aquestes narratives són ENGANYOSES. És cert que el clima ha canviat anteriorment, però la velocitat amb què s'està modificant avui dia no té precedents. A més, no és que un terme hagi substituït l'altre, sinó que cadascun d'aquests conceptes defineix un fenomen diferent: l'escalfament global fa referència exclusivament a les temperatures, mentre que el canvi climàtic es refereix als efectes que aquest escalfament té en el clima, especialment l'augment dels esdeveniments climàtics extrems.

Com que no han pogut demostrar l'escalfament global a conseqüència del CO2, van fer el gran ridícul i van passar al terme canvi climàtic. Però és que el clima està canviant des que el coneixem, això no vol dir absolutament res

L'escalfament global, tal com assenyala la NASA, és un "escalfament a llarg termini de la superfície de la Terra observat des del període preindustrial (entre 1850 i 1900) a causa de les activitats humanes, principalment a la crema de combustibles fòssils".

Això, segueix la NASA, augmenta els nivells de gasos amb efecte d'hivernacle que atrapen la calor a l'atmosfera de la Terra. El paper d'aquesta molècula en l'escalfament global està més que demostrat, com ja hem explicat, a diferència del que afirma el pòdcast.

Per la seva banda, el canvi climàtic fa referència a l’efecte que aquest escalfament global ha tingut a l'atmosfera, provocant un augment de la freqüència de fenòmens extrems com les onades de calor i de la intensitat d'altres com els huracans i els incendis. El canvi climàtic és, doncs, l'alteració del clima i, en aquest cas, és conseqüència principalment de l'escalfament global, però també es nodreix d'altres esdeveniments com la desforestació o la ramaderia.

L'article 1 de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC, en anglès), celebrada el 1992, el defineix com un "canvi de clima atribuït directament o indirectament a l'activitat humana que altera la composició de l'atmosfera mundial i que se suma a la variabilitat natural del clima observada durant períodes de temps comparables".

Dos termes amb dècades d'antiguitat

Tal com destaca l'Organització Meteorològica Mundial (WMO, en anglès), la UNFCCC fa una distinció entre canvi climàtic, que atribueix a les activitats humanes i que altera la composició atmosfèrica, i variabilitat climàtica, que s'atribueix a causes naturals.

Tant un terme com l'altre tenen dècades d'antiguitat. Per exemple, fa més de 170 anys que la comunitat científica sap que les partícules de diòxid de carboni que es desprenen de la crema d'aquests combustibles tenen el poder d'atrapar la calor que arriba dels raigs del Sol que arriben a l'atmosfera, encara que no va ser fins al 1975 que es va emprar per primera vegada el terme escalfament global en una revista científica, en aquest cas Science.

Pel que fa al canvi climàtic, segons l'ONU, se'n va parlar com un problema real actual el 1972 durant la Primera Cimera de la Terra celebrada a Estocolm. En ella és "va advertir als governs que tinguessin en compte les activitats que podrien conduir al canvi climàtic i avaluessin la probabilitat i la magnitud dels efectes climàtics".

El clima està en canvi constant

La convidada al programa també assenyala que el canvi climàtic és una paraula buida de significat perquè el clima "està canviant des que el coneixem". Aquest missatge és cert; de fet, en aquest article assenyalem que, efectivament, la Terra ha patit congelacions, com la de fa aproximadament 20.000 anys, i escalfaments com ara fa 55,8 milions d'anys. Aquests fenòmens s'explicaven, per exemple, per la radiació solar, els cicles de Milankovitch –canvis en el diàmetre de l'òrbita del planeta o de la inclinació respecte del seu eix– o els volcans.

Per tant, sí, el clima s'ha vist alterat tant regionalment com globalment en nombroses ocasions al llarg de la història del planeta. La diferència amb la situació actual és que aquest canvi climàtic està experimentant aquestes variacions a una velocitat mai observada. És una cosa en que els científics de l'IPCC, l'entitat científica líder en l'avaluació del canvi climàtic, insisteixen des de fa més de 20 anys, ja que els mecanismes que explicaven aquests grans canvis del clima en el passat, en què la Terra patia refredaments o escalfaments massius no són els mateixos que estan causant l'augment de temperatures actuals.Per tant, no s'ha canviat de terme per parlar d'un mateix problema, com indica la convidada al pòdcast. Simplement, són dos conceptes que, encara que hi estan relacionats, no signifiquen el mateix.

Per tant, no s'ha canviat de terme per parlar d'un mateix problema, com indica la convidada al pòdcast. Simplement, són dos conceptes que, encara que hi estan relacionats, no signifiquen el mateix.