El vídeo viral d’una agressió a uns agents no és de Salt, sinó de Barcelona

El vídeo viral d’una agressió a uns agents no és de Salt, sinó de Barcelona

Què s’ha dit?

Que el vídeo viral d’una agressió on un home llença una pedra a un agent de seguretat correspon als fets que es van produir a la comissaria de Salt.

Què en sabem?

Les imatges corresponen a una baralla que va ocórrer a Barcelona, a l’exterior de la discoteca Downtown.

Coneix la nostra metodologia

S’ha viralitzat un vídeo d’una baralla entre joves i agents de seguretat afirmant que correspon als fets que es van produir a Salt (Girona) el passat 7 d’octubre quan un grup de persones van accedir a la comissaria per tal d’alliberar a un home que estava essent identificat.

És FALS. Les imatges corresponen a una baralla que va ocórrer a Barcelona, a l’exterior de la discoteca Downtown, situada al barri de Les Corts, segons es pot reconèixer comparant el vídeo amb el visor de Google Maps.

El vídeo on un home llença una pedra al cap d’un agent de seguretat correspon als fets que es van produir a la comissaria de Salt el passat 7 d’octubre.

El vídeo va ser difós originalment per El Periódico, sota el text “Altercats davant de la comissaria conjunta de Salt”. Tanmateix, va ser eliminat posteriorment.

Les imatges s’han viralitzat tres dies després que tres homes hagin estat detinguts per atemptat contra l’autoritat per enfrontar-se amb la policia local a la comissaria de Salt, però el vídeo viral no es correspon amb aquests fets. 

Geolocalització del vídeo de l’agressió

El vídeo de la baralla, que s’ha viralitzat a X (antic Twitter) sota el fals context d’haver passat a Salt, va ser gravat a l’exterior de la discoteca Downtown, a l’avinguda Dr. Marañón 17 de Barcelona, a escassos metres del Camp Nou.

Hem pogut confirmar la localització de la baralla a partir de la comparació de tres fotogrames del vídeo amb el visor Street View de Google Maps.

El cartell lluminós que apareix al vídeo de l'agressió a agents de seguretat és el de la discoteca Downtown de Barcelona
Imatge 1: el cartell lluminós i el para-sol que es veuen al vídeo coincideixen amb els de la discoteca.
Les palmeres i el carril bici de l'avinguda Dr. Marañón de Barcelona coincideixen amb el vídeo de l'agressió a agents de seguretat.
Imatge 2: les palmeres de l’avinguda Dr. Marañón i els separadors del carril bici també apareixen al vídeo.

Al vídeo de l'agressió hi apareix un cartell d'obres, que també apareix al Google Maps a pocs metres de la discoteca Downtown de Barcelona.
Imatge 3: en la llunyania s’observa un cartell groc que anuncia unes obres que també apareix al visor de Google Maps.

El departament de premsa de Mossos d’Esquadra ha explicat a Verificat que la matinada del passat 6 de gener hi va haver una “baralla multitudinària” a les portes de la discoteca Downtown de Les Corts, però no ha pogut confirmar si les imatges es van enregistrar aquella nit. Per la seva banda, ni el departament de premsa de la Guàrdia Urbana ni el local d’oci nocturn han respost les preguntes de Verificat.