Ursula von der Leyen no ha demanat el vot per a Pedro Sánchez de cara a les eleccions generals del 23 de juliol

Es tracta d’un rumor fals. La Comissió Europea ha negat a Newtral.es que la presidenta hagi dit aquestes paraules i no n’hi ha rastre en cap mitjà de comunicació nacional i internacional.


Què s’ha dit?

Que Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha demanat el vot per a Pedro Sánchez de cara al 23-J.

Què en sabem?

Es tracta d’un rumor fals. La Comissió Europea ha negat a Newtral.es que la presidenta hagi dit aquestes paraules i no n’hi ha rastre en cap mitjà de comunicació nacional i internacional.

Diego Navarro, Newtral.es / Comprobado.es

Circula en xarxes socials una publicació que afirma que “Ursula von der Leyen ha demanat el vot per a Pedro Sánchez” de cara al 23-J. Aquest missatge, que ha aconseguit milers d'interaccions a Twitter i Facebook, també atribueix a la presidenta de la Comissió Europea unes declaracions en què hauria dit que “seria catastròfic si l'extremisme arribés al Govern espanyol”.

La publicació —que prové d'un compte que ja ha difós desinformació anteriorment— inclou una imatge de la visita de Von der Leyen a Madrid el 3 de juliol de 2023 pel començament del mandat espanyol al capdavant de la Presidència del Consell de la Unió Europea. Tot i això, no aporta cap font d'informació ni un enllaç a una notícia en què desenvolupi el contingut.

Es tracta d'un rumor fals. La Comissió Europea ha negat a Newtral.es que la presidenta hagi dit aquestes paraules i no n'hi ha rastre en cap mitjà de comunicació nacional i internacional. Von der Leyen sí que va fer referència als extremismes “de dretes i esquerres” en la seva intervenció durant la roda de premsa del 3 de juliol posterior a la reunió del Col·legi de Comissaris de la UE, però en cap moment va demanar el vot per Pedro Sánchez o per algun partit polític en particular.

El departament de premsa de la Comissió Europea nega que Von der Leyen hagi demanat el vot per a Pedro Sánchez

Des de Newtral.es hem contactat amb el departament de premsa de la Comissió Europea, que declara que “Von der Leyen mai no ha dit això” i destaca que la institució té establerta “la norma de no interferir ni comentar els assumptes polítics interns dels països membres”. “Els comissaris observen aquesta norma de manera molt estricta”, expliquen.

Un rastreig a Google i a les principals agències de notícies i mitjans de comunicació europeus de les paraules que la publicació atribueix a Von der Leyen no dona cap resultat que evidenciï que la presidenta de la Comissió hagi demanat el vot per a Pedro Sánchez de cara a les eleccions generals del 23 de juliol ni que hagi qualificat de catastròfica una suposada arribada d'extremismes al Govern d'Espanya. Es tracta d'una publicació que desinforma sobre les veritables paraules de Von der Leyen durant la seva visita a Espanya.

Les declaracions de la presidenta de la Comissió Europea sobre els extremismes a la roda de premsa

Si bé Von der Leyen no va pronunciar les paraules que li atribueix la publicació viral, el 3 de juliol la representant política sí que va fer referència als extremismes a la roda de premsa que va tenir lloc després de la reunió dels comissaris a la Galeria de les Col·leccions Reials, ubicada al Palau Reial de Madrid. "Els extremistes, siguin de dretes o d'esquerres, miren enrere i tenen por dels canvis, de tots els canvis", va declarar. “Nosaltres, les forces polítiques de centre, hem de demostrar que tenim clar com volem respondre als canvis que s'estan produint”, va expressar Von der Leyen.

La mateixa presidenta de la Comissió Europea va publicar al seu compte oficial de Twitter la roda de premsa, en què es poden escoltar al minut 33:58 les declaracions —en anglès— que realment va fer sobre els extremismes.

______________________________

Aquest article forma part dels continguts difosos per Comprobado.es, una aliança de verificadors i mitjans per lluitar contra la desinformació sobre les eleccions generals del 23 de juliol.