Uns whatsapps fora de context desinformen sobre una “bomba adossada” contra Pedro Sánchez

El PSOE i diversos ministres han escampat la informació errònia sense rectificar

El PSOE i diversos ministres han escampat la informació errònia sense rectificar

,

Aquesta setmana han circulat advertències de figures polítiques de l’entorn del Govern d’Espanya, entre elles, les d’alguns ministres, sobre les suposades fantasies de posar una “bomba adossada” al cotxe del president Pedro Sánchez per part d’un excapità de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. L’origen d’aquests missatges són unes filtracions publicades per alguns mitjans de comunicació, la majoria dels quals va rectificar poc després.

Es tracta d’uns whatsapps filtrats trets de context que no expressen una intenció de dur a terme un atemptat contra Sánchez. Després que se sabés que la informació no s’ajustava a la filtració, no hi ha hagut rectificacions de l’entorn del Govern central, i alguns missatges encara continuen publicats. Què ha passat amb aquesta desinformació? T’HO EXPLIQUEM!

Notícies sobre una “bomba adossada” i rectificacions

La metodologia de Verificat no ens permet donar per bones filtracions l’origen de les quals no podem comprovar ni fer públic. Donat que la confusió parteix d’una interpretació errònia de missatges filtrats per diferents mitjans de comunicació, la majoria dels quals ha rectificat, en aquesta verificació ens fem ressò de la seqüència de fets publicats en premsa i per representants polítics.

El passat 29 de maig, diversos mitjans de comunicació van publicar notícies d’una conversa a WhatsApp filtrada entre un excapità de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, Juan Vicente Bonilla (actual gerent de Seguretat Corporativa de la Comunitat de Madrid, governada pel PP), i un empresari confident. 

En la conversa, Bonilla suposadament expressava el seu desig de posar una “bomba adossada” al cotxe de Pedro Sánchez. El primer mitjà a publicar la notícia va ser La Sexta, al noticiari del vespre (minut 17:20). L’endemà, ElPlural va publicar el contingut dels missatges, a qui van seguir altres com elDiario.es, La Sexta, RTVE i Público, com explica en un recopilatori del cas la verificadora Maldita.es, membre com Verificat de la International Fact-checking Network.

Arran d’aquestes publicacions, el portal The Objective va publicar el 31 de maig una peça desmentint els mitjans. Segons el digital, que va compartir captures de pantalla del suposat intercanvi per WhatsApp, la conversa, que era part de més de sis mil missatges emesos durant cinc anys, estava treta de context i Bonilla no es referia a Sánchez quan parlava d’una “bomba adossada”.

Després d’aquesta publicació per part de The Objective, diversos mitjans han rectificat la informació, com ara elDiario.es, La Sexta, Público o la mateixa RTVE.

Des de VerificaRTVE, el portal de verificacions de RTVE, asseguren haver accedit a la conversa de WhatsApp i, d’acord amb el contingut, Bonilla apel·la a una “bomba adossada” per fer una broma sobre represàlies cap a ell mateix per voler treure a la llum informació “compromesa” sobre les activitats del Govern central i del PSOE. En cap cas fa servir el terme “bomba adossada” com a possible atemptat contra el president Sánchez.

El Govern d’Espanya fa d’altaveu

Quan va començar a circular la notícia sobre la suposada “bomba adossada” contra Sánchez, diverses figures de l’entorn del Govern d’Espanya se’n van fer ressò com a crítica al PP, perquè Bonilla actualment ocupa la gerència de Seguretat Corporativa de la Comunitat de Madrid.

El dia que s’emet l’exclusiva dels missatges, el 29 de maig, el ministre de Transports, Óscar Puente (del PSOE), va replicar la notícia en una publicació a X (abans Twitter) que continua disponible en el moment del llançament d’aquesta verificació. També va reaccionar-hi el ministre per la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López (del PSOE), a X, afegint: “Així fantasieja el darrer gran fitxatge del govern d’Ayuso amb atemptar contra el president del Govern”, en una crítica cap a la presidenta de la Comunitat del Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP).

L’endemà, la ministra de Sanitat, Mónica García (Sumar), va acusar Ayuso de “tenir com a responsable de la seguretat de la sanitat madrilenya un individu que parla de posar una bomba adossada al president del Govern”. El missatge continua en línia al seu compte a la xarxa social BlueSky, el divendres 6 de juny al migdia, moment de la publicació d’aquesta notícia i una setmana després que la informació fos desmentida.

Dos dies després, el dissabte 31 de maig, quan la majoria dels mitjans ja havien rectificat la informació, la ministra d’Educació, Pilar Alegria (PSOE), va afirmar en un acte del PSOE que “un exagent de l’UCO” va “amenaçar fins i tot amb col·locar bombes lapa al cotxe del president del Govern”. La declaració la va publicar el PSOE al seu compte a X, amb més de 600.000 visualitzacions, i encara està disponible el migdia del 6 de juny, moment de publicació d’aquesta notícia.

El mateix dissabte, el compte oficial del PSOE també va publicar un altre tall de vídeo de la vicesecretària general del partit i vicepresidenta primera del Govern espanyol, María Jesús Montero, qui va dir davant els mitjans que Bonilla estava “parlant de qüestions que tenen a veure amb la integritat física del president del Govern”.

Óscar López va repetir també el dissabte 31 de maig en un acte del PSOE la idea que “un càrrec públic que cobra 70.000 euros de la Comunitat de Madrid fantasieja amb assassinar el president del Govern”. Va publicar el tall de vídeo al seu compte a X, i continua en línia en el moment de la publicació d’aquesta notícia.

Cap dels membres de l’executiu citats en aquesta verificació havia rectificat en el moment de la publicació d’aquesta notícia el migdia del 6 de juny. Segons una cerca de Maldita, algun d’ells ha esborrat missatges en algunes xarxes socials, com ho va fer Mónica García en dos missatges idèntics al de BlueSky que va publicar a Facebook i X, però sense reconèixer públicament l’error.

Narratives contra el PP

Les narratives de l’entorn del Govern d’Espanya insisteixen en el fet que Bonilla és ara un càrrec de la Comunitat de Madrid, per vincular les suposades amenaces a Sánchez amb crítiques contra el PP, sobretot dirigides contra Ayuso. Els missatges a les xarxes socials acumulen, entre totes, milions de visualitzacions.

El cas de la desinformació sobre la “bomba adossada” ha saltat també fora d’Espanya. El diari britànic The Times va publicar una notícia dient que el Govern d’Espanya “acusa falsament la policia d’un complot per col·locar una bomba al cotxe” de Sánchez. La informació afegeix: “Els ministres es neguen a retirar l’afirmació que un agent va amenaçar de dipositar explosius sota el cotxe de Pedro Sánchez, tot i que es basa en una notícia falsa”.