TV3 no ha “silenciat” els xiulets a Aragonès i Vilalta durant la Diada

En la intervenció de Vilalta s’escolten en segon pla els xiulets, perquè els mitjans de comunicació van captar l’àudio del micròfon del faristol. En la retransmissió en directe de l’ofrena floral una periodista de TV3 posa veu en off mentre el govern realitza l’ofrena i després s’escolta l’himne de Catalunya, per això no s’escolten els xiulets.


Què s’ha dit?

TV3 ha “filtrat” i “silenciat” els xiulets i crits contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en l’ofrena floral del govern l’11 de setembre i també la intervenció de la portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta, en un acte en la vigília de la Diada

Què en sabem?

En la intervenció de Vilalta s’escolten en segon pla els xiulets, perquè els mitjans de comunicació van captar l’àudio del micròfon del faristol. En la retransmissió en directe de l’ofrena floral una periodista de TV3 posa veu en off mentre el govern realitza l’ofrena i després s’escolta l’himne de Catalunya, per això no s’escolten els xiulets.

Un tuit viral afirma que TV3, la televisió pública catalana, "ha tingut una mica de treball a netejar tota la xiulada que ahir al vespre va rebre la Marta Vilalta". El tuit es refereix a la intervenció que van fer diferents líders polítics, entre ells la portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Vilalta, al Fossar de les Moreres (Barcelona) en la nit anterior a la Diada. De la mateixa forma, un altre tuit viral també ha expressat que TV3 ha silenciat els xiulets contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que sí que s'han escoltat en altres ofrenes.

No obstant això, en cap dels dos casos TV3 ha silenciat els xiulets. La notícia de la vespra de la Diada es titulava “Molta tensió al Fossar de les Moreres durant la vespra de la Diada” i començava precisament amb el so dels crits i xiulades que van rebre alguns líders independentistes.

En el cas de l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova del dia de la Diada, en la retransmissió sencera que va penjar en la seva pàgina web el 324, el canal de notícies i programes informatius de la televisió catalana, sí que s'escolten els xiulets de fons moments previs a l'ofrena floral del Govern (40:25). Però en el moment en què el president i els consellers realitzen l'ofrena, una periodista de TV3 ho retransmet i després sona l'himne de Catalunya (44:45). Per això, en aquest moment els xiulets no s'escolten en el vídeo. De totes maneres, la televisió catalana si que va esmentar en el títol de la notícia web del 324 els xiulets: "Ofrenes a Rafael Casanova amb divisió, anomenada a la participació i xiulades".

“Compareu el so filtrat de TV3 amb el so real del vídeo […] TV3 ha tingut una mica de feina a netejar tota la xiulada que ahir al vespre va rebre la Marta Vilalta"

"TV3 ha silenciat els xiulets contra el president, que sí s’han pogut sentir de fons en la resta d’ofrenes"

Un dels tuits, amb més de 1.600 m'agrada i 1.300 retuits, adjunta dos vídeos del mateix moment de la intervenció de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, al Fossar de les Moreres la vespra del dia nacional de Catalunya. Un vídeo de la retransmissió de la televisió catalana on afegeix l'usuari “el so ambienti filtrat per TV3” i un altre vídeo gravat amb una altra càmera per un dels assistents i que l'usuari defineix com el "so ambienti real”. En el vídeo de TV3 s'escolten els esbroncs als quals la mateixa Vilalta fa referència en la seva intervenció, però no tant com en el segon vídeo. 

La mateixa portaveu d'ERC es va referir als xiulets en la seva declaració així: “Crideu més si us sembla, venja que no us escoltem, crideu més, perquè mentre vosaltres crideu, nosaltres, la gent d'Esquerra Republicana de Catalunya treballarem per a portar a aquest país a la llibertat”.

La diferència de so entre els dos vídeos que adjunta el tuit viral es dona perquè normalment els mitjans de comunicació graven el so directament dels micròfons del faristol, a diferència de qualsevol altre assistent que hagi estat en el mateix lloc i hagi gravat la intervenció amb el seu dispositiu mòbil o càmera. La periodista de TV3 que va signar la notícia de la vespra de la Diada, Judit Batlle Frigola, ha confirmat a Verificat que van gravar les intervencions directament amb el so del micròfon. Per això, la veu de Marta Vilalta s'escolta amb més claredat i volum en el vídeo de TV3 que en l'altre vídeo.

A més, la peça audiovisual sobre la vigília de la Diada comença precisament amb les xiulades i esbroncs que van rebre alguns partits polítics, especialment Esquerra Republicana de Catalunya, al Fossar de les Moreres. El titular de la peça que va publicar TV3 va ser el següent: “Molta tensió al Fossar de les Moreres durant la vigília de la Diada”.

La intervenció de Vilalta s'escolta igual en altres mitjans

La mateixa intervenció de Vilalta es pot escoltar també en la notícia de Betevé on els esbroncs se senten, però en segon pla, igual que en el vídeo de TV3. El compte d'RTVE Notícies -en català- sí que va recollir el so ambienti del Fossar de les Moreres en un vídeo en Twitter, però en la peça audiovisual que va retransmetre la intervenció de Vilalta també s'escolta amb claredat i amb els esbroncs de fons. 

Durant l'ofrena del govern hi ha veu en off 

Un altre tuit amb 1.400 m'agrada i 1.200 retuits també ha afirmat que TV3 ha silenciat els xiulets contra Pere Aragonès en l'ofrena floral al monument de Rafael Casanovas, cap de l'executiu catalan en 1714, que sí s'han escoltat en altres ofrenes. Aquesta va ser la primera ofrena floral que va oficiar el president a les 9 del matí el diumenge 11 de setembre. El tuit es va publicar minuts després, així que es refereix a la retransmissió en directe que estava fent TV3 i que posteriorment es va penjar en la pàgina web del 324

Com es pot veure en la retransmissió en directe i com explica la periodista de TV3 (minut 01.13:53) els carrers confrontants al monument de Rafael Casanovas van tenir el trànsit tallat i això va impedir a la gent acostar-se a l'esdeveniment. Encara així, en la retransmissió, moments abans de l'ofrena del govern (minut 44:45), sí que se senten crits de fons. Però en el moment en què el president i els consellers fan l'ofrena la periodista de TV3 ho retransmet i després sona l'himne de Catalunya. Per això, en aquest moment els xiulets no s'escolten en el vídeo. 

En la retransmissió en directe sí que s'escolten els xiulets a diferents partits polítics, com Esquerra Republicana de Catalunya (1.43:45), però també a altres entitats que van fer l'ofrena floral com, per exemple, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (01.15:10), entre altres. 

L'informatiu del migdia de TV3 d'aquell dia no va fer referència explícita als crits i xiulets. Però, la televisió catalana si que va esmentar en el títol de la notícia web del 324 els xiulets: "Ofrenes a Rafael Casanova amb divisió, anomenada a la participació i xiulades".