Què se’n sap, sobre la majoria de morts vacunats a Escòcia?

Escòcia ha vacunat amb pauta completa al 65.5% de la població, per la qual cosa cal esperar que cada vegada més morts siguin vacunats


Un article assegura que les morts per covid-19 “estan augmentant” al Regne Unit, i que “la gran majoria de les persones que suposadament van morir de covid-19 havien estat vacunades”. És ENGANYÓS. Encara que les dades oficials mostren que la majoria de les defuncions registrades corresponen a persones vacunades, això no té a veure amb una suposada ineficàcia de la vacuna, sinó amb què Escòcia ha vacunat amb pauta completa al 65.5% de la població, per la qual cosa cal esperar que cada vegada més morts siguin vacunats (perquè no hi haurà gairebé gent que no ho estigui). Això passa perquè l'eficàcia de la vacuna enfront dels quadres més greus de la malaltia i la mort mai és del 100%. No és la primera vegada que Verificat desmunta les publicacions d'aquesta pàgina web.

"Les presumptes morts per Covid-19 estan augmentant novament al Regne Unit, amb Anglaterra i Escòcia experimentant augments significatius des de finals de juny, i podem revelar exclusivament que la gran majoria de les persones que suposadament van morir de Covid-19 havien estat vacunades"

Per a demostrar que la majoria de morts per covid-19 estan vacunats, l'autor de l'article destaca una sèrie de xifres que apareixen publicades prèviament en el Servei de Salut Pública Escocès (taula 17), i de les quals s'extreu que, des de la setmana del 8 al 15 de juliol, hi ha hagut un increment de 5 morts no vacunats (de 2.962 a 2.967), de 5 també en vacunats amb una dosi (de 257 a 262) i de 28 en vacunats amb pauta completa (de 64 a 92).

Segons els autors de l'estudi, aquests números indiquen que “la gent que ha estat vacunada contra la covid-19 acumula el 84% de les morts en la tercera ona de morts a Escòcia […], mentre que els no vacunats suposen només el 13% de les morts”, indiquen en l'article.

Per elles mateixes aquestes dades són correctes, però les conclusions que s'extreuen en l'article (les vacunes no funcionen perquè ja hi ha més casos de morts vacunats que no vacunats) no ho són. Com indica a Verificat Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, el text fa referència a percentatges (d'una setmana molt concreta, a més), quan en el que cal fixar-se, insisteix, és en els valors absoluts: “El número de morts en persones no vacunades (diversos milers de morts) versus el número de morts en persones completament vacunades (menys de 100)”. I afegeix: “El títol de l'article és totalment enganyós”.

En altres paraules, Sarukhan vol dir que sí, hi ha més percentatge de vacunats entre les xifres de morts, però el nombre de defuncions ha baixat a mínims, tal com indiquen en l'últim informe, publicat el 25 d'agost de 2021: “Des del 29 de desembre de 2020 fins el 18 d'agost de 2021, 236 persones van donar positiu per SARS-CoV-2 […] i posteriorment van morir amb COVID-19 registrat com a primari o contribuent a la causa de mort. Això equival al 0,007% dels quals han rebut dues dosis de vacunes COVID-19, i és una taxa de mort COVID-19 significativament més baixa que el període pandèmic previ a la vacunació”. Recordem que abans de la vacunació, segons dades de la Universitat John Hopkins, la taxa de mortalitat podria oscil·lar entre un 0,1% i un 10%, en funció del cas de cada país.

Les vacunes no són infal·libles, però funcionen

Els vials redueixen la probabilitat d'ingrés hospitalari i mort per covid-19, però no són infal·libles. Aquesta dada és coneguda des del mateix moment en què es van publicar els primers resultats sobre l'efectivitat de les injeccions en la població. Això significa que les vacunes no eviten al 100% dels casos morir per una infecció (cap en el món ho fa), però sí que redueixen dràsticament la probabilitat que ocorri. De fet, segons les dades oficials del Regne Unit, la campanya de vacunació a 12 d'agost de 2021, hauria evitat a Anglaterra de manera directa i indirecta, fins a 23,8 milions d'infeccions i entre 81.300 i 87.800 defuncions per covid-19.

Això és important per a comprendre per què el percentatge de morts vacunats és cada vegada major: “Cal tenir en compte la probabilitat de defunció en persones vacunades, que augmenta respecte a la població total a mesura que avança la campanya de vacunació al país”, raona Sarukhan. “Per simple probabilitat, quantes més persones vacunades hi hagi en una població, més s'espera que la majoria d'infeccions i morts ocorrin en el grup de persones vacunades, comparat amb les no vacunades”, conclou.

En un país com el Regne Unit, que ha aconseguit un dels majors percentatges fins a la data de població vacunada amb pauta completa en el món, cada vegada ens trobem amb menys percentatge de gent no vacunada. Això significa que, irremeiablement, el número de morts per vacuna serà major: no perquè la vacuna sigui ineficaç, sinó perquè la immensa majoria de la població està immunitzada.