Què diu i què no diu l’acord entre Junts i PSOE sobre la Constitució?

Què s’ha dit? Patxi López ha afirmat que Junts reconeix que el referèndum hauria de …

Patxi López i Jordi Turull

Què s’ha dit?

Patxi López ha afirmat que Junts reconeix que el referèndum hauria de fer-se en el marc de la Constitució. Jordi Turull ha explicat que l’article 92 és “una via”, però que “n’hi poden haver d’altres”.

Què en sabem?

L’acord diu que Junts proposarà la celebració d’un referèndum d’autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat a l’article 92 de la Constitució.

Coneix la nostra metodologia

L’endemà de fer públic l’acord entre PSOE i Junts, el portaveu al Congrés dels socialistes, Patxi López, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, s’han contradit sobre un dels punts més debatuts del document: el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. El representant socialista ha afirmat a La hora de La 1 de TVE (minut 1:31:26) que Junts reconeix “per primera vegada” que el referèndum hauria de fer-se en el marc de la Constitució espanyola.  

En relació amb les declaracions de López, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, en una entrevista a El Món a RAC1  (minut 28:10) ha negat que la paraula “Constitució” aparegui a l’acord, malgrat que posteriorment ha rectificat i ha aclarit que l’article 92 de la Constitució hi apareix “només una vegada”.

“Per primera vegada, i està bé que algú ho destaqui, l’independentisme reconeix, fins i tot quan parla del seu referèndum, que això hauria de fer-se a través de la Constitució” 

Patxi López, portaveu del PSOE al Congrés

“Si em pot dir on surt la paraula “la Constitución” al nostre document, que m’ho digui […] Quantes vegades surt la paraula Constitució al nostre acord? Zero […] Nosaltres, la fórmula que proposem d’entrada pel referèndum d’autodeterminació, una via és la d’aquest article 92, però tota la resolució del conflicte en cap lloc surt que el límit és la Constitució espanyola. El que fem quan citem només una vegada la Constitució és per dir aquí està la solució, però si no és aquesta n’hi poden haver d’altres”

Jordi Turull, secretari general de Junts per Catalunya

“Junts proposarà la celebració d’un referèndum d’autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat a l’article 92 de la Constitució”. Això és el que diu l’acord a la pàgina 3 quan fixa els termes de la pròxima reunió de negociació entre els independentistes i el PSOE. Aquesta frase és, de fet, l’única referència que el pacte fa a la Constitució espanyola

Tot i ser de les primeres vegades que Junts es refereix al referèndum en aquests termes, Turull ha afirmat a RAC1 que l’article 92 és “una via”, però que “n’hi poden haver d’altres”.

A l’acord consta que “Junts considera legítim el resultat i el mandat del referèndum de l’1 octubre de 2017, així com la declaració d’independència del 27 d’octubre”. El PSOE nega la legalitat i validesa, tant del referèndum com de la declaració d’independència, i manté el rebuig a qualsevol acció unilateral.   

Per tant, no és cert que Junts admeti que el referèndum de l’1 d’octubre s’hauria d’haver fet a través de la Constitució, ja que el partit continua defensant la legitimitat del referèndum i la declaració d’independència.

A més, l’acord tampoc parla d’un pacte pel referèndum, com ja hem verificat. El pacte entre les dues formacions recull que Junts defensarà un referèndum d’autodeterminació en la pròxima reunió de negociació amb el PSOE “emparat a l’article 92 de la Constitució”. 

Aquest article de la Constitució obre la porta a celebrar un “referèndum consultiu” sobre “decisions polítiques d’especial transcendència”, que ha de ser convocat pel rei, prèvia proposta del president del Govern espanyol i amb l’autorització del Congrés. A més, la Constitució obliga que el referèndum se celebri per a tots els votants espanyols, no només a Catalunya, com defensa Junts.

Turull ha rectificat en directe

En un primer moment, després d’escoltar la declaració del portaveu del PSOE al Congrés, Turull afirmava que la paraula Constitució apareix “zero” vegades a l’acord signat entre els dos partits. No obstant això, després de la intervenció d’un dels participants de la tertúlia, el secretari general de Junts ha rectificat i ha afirmat que “una via” pel referèndum “és la d’aquest article 92”. A l’acord firmat, la Constitució només és citada una vegada per dir que en la primera reunió entre ambdós partits, que serà durant el mes de novembre, “Junts proposarà la celebració d’un referèndum d’autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat a l’article 92 de la Constitució”.