Pujol va ser investit president de Catalunya amb més suports que Aragonès, malgrat el que afirma Laura Borràs

Què s’ha dit? Laura Borràs ha afirmat que Pere Aragonès ha estat “el president amb …


Què s’ha dit?

Laura Borràs ha afirmat que Pere Aragonès ha estat “el president amb més suports a l’hora d’esdevenir president, amb 74 vots”.

Què en sabem?

Pere Aragonès no ha estat el president de la Generalitat de Catalunya que ha rebut més suports a la seva investidura. Jordi Pujol va obtenir més vots favorables en dues ocasions, i Pasqual Maragall el va igualar.

La presidenta de Junts per Catalunya i presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, va afirmar en una entrevista al programa Cafè d'Idees de RTVE que Pere Aragonès ha estat "el president amb més suports a l'hora d’esdevenir president, amb 74 vots” (al minut 10:05).

Ho va fer per recalcar la pèrdua d'aliats parlamentaris, ja que ara només compta amb el suport dels 33 diputats d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), després de la sortida de Junts de l'Executiu de coalició català i després que la CUP donés per trencat l'acord d'investidura amb ERC.

És FALS. Pere Aragonès no ha estat el president de la Generalitat de Catalunya que ha rebut més suports a la seva investidura. Els 74 vots favorables que va rebre el republicà van ser superats per Jordi Pujol en dues ocasions. Concretament, l'exlíder de Convergència i Unió va ser elegit cap de l'executiu català amb 75 vots favorables el 1980 i amb 87 el 1984. A més, el socialista Pasqual Maragall va obtenir el 2003 els mateixos 74 vots a favor que va rebre Aragonès el 2021.

"[Pere Aragonès ha estat] el president amb més suports a l'hora d’esdevenir president, amb 74 vots"

Laura Borràs, Junts

El gabinet de premsa de Laura Borràs ha explicat a Verificat que les seves paraules feien referència al fet que Aragonès és "el president independentista escollit amb més suports, en comparació amb Quim Torra i Carles Puigdemont". Tot i això, la presidenta de Junts no fa aquest matís en les seves declaracions.

No és la primera vegada que un dirigent de Junts es refereix erròniament a aquesta qüestió. Des de Verificat, ja vam fer una verificació semblant sobre unes declaracions del seu secretari general, Jordi Turull, quan va afirmar que Aragonès havia estat "el president de la Generalitat amb més suports parlamentaris" de la història.

Pujol, elegit amb 75 vots el 1980 i amb 87 el 1984

Jordi Pujol va ser investit el 1980 amb 75 vots a favor i el 1984 amb 87, tal com recullen els diaris de les sessions d'investidura del Parlament de Catalunya. És a dir, l’aleshores líder de Convergència i Unió (CiU) va ser investit en totes dues ocasions amb més suports parlamentaris que Pere Aragonès el 2021 (74).

El 1980, el convergent va ser elegit president en segona volta amb els 75 vots favorables de CiU (43), Centristes de Catalunya-UCD (18) i ERC (14), que li van permetre governar en solitari durant quatre anys, com expliquen els politòlegs Jordi Matas Dalmases i Josep Maria Reniu Vilamala a l'article "La política de les coalicions a Catalunya", publicat el 2003 a la Revista Espanyola de Ciència Política.

El 1984, Pujol va ser proclamat president amb el vot a favor dels 72 diputats de CiU, els 11 Aliança Popular i 4 d'ERC, sumant un total de 87, el rècord històric de suports en una sessió d'investidura al Parlament de Catalunya.

Maragall, elegit amb els mateixos vots que Aragonès

A més, el 2003, el socialista Pasqual Maragall va ser investit com a líder de l'executiu català amb el mateix nombre de suports que Pere Aragonès, després de l'acord de govern que van pactar el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ERC i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA).

A la sessió d'investidura, Pasqual Maragall, que va dirigir el primer tripartit "catalanista i d'esquerres" entre aquestes formacions, va ser elegit com a president de la Generalitat amb els 74 vots favorables del PSC (42), ERC (23) i ICV-EUiA (9), davant dels 61 vots en contra de CiU (46) i el Partit Popular (15). És a dir, el resultat de la votació va ser el mateix que el de la investidura d'Aragonès, que també va obtenir 74 vots a favor i 61 en contra.

Els suports perduts de Pere Aragonès

Pere Aragonès va ser investit president de la Generalitat el maig del 2021 amb els 74 vots favorables d'Esquerra Republicana (33), Junts per Catalunya (32) i la CUP (9), davant dels 61 vots en contra del PSC-Units, Vox, En Comú Podem, Ciutadans i del Partit Popular. Va ser al segon ple d'investidura, ja que dos mesos abans Aragonès no va aconseguir el suport de Junts, que es va abstenir.

Però tant Junts per Catalunya com la CUP han retirat el seu suport al Govern. A l'octubre, els anticapitalistes van donar per trencat l'acord d'investidura. Un mes després, a través d'una consulta a la militància, Junts per Catalunya va abandonar l'executiu, acusant Esquerra de "no complir el mandat de les urnes", ja que la formació de Borràs considerava que el govern "no avançava cap a la independència".

Des d'aleshores, dels 74 diputats que van investir Aragonès fa un any i mig, el president republicà només compta amb els 33 diputats del partit per tirar endavant l'acció del seu govern.