Les nanopartícules presents a les vacunes contra la covid-19 no provoquen efectes secundaris irreversibles

Les úniques vacunes que les usen són les d’ARNm, en forma de càpsules lipídiques que protegeixen la molècula i no són tòxiques


Ens heu preguntat per un vídeo que circula per WhatsApp que afirma que les vacunes contra la covid-19 contenen nanopartícules amb efectes secundaris irreversibles -encara que no especifica quins- i que la zeolita, el carbó de coco i el dimetilsulfòxid, conegut com DMSO, ajuden a mitigar les reaccions adverses per la seva capacitat de “capturar ingredients” nocius per a la salut. Totes dues afirmacions són FALSES. Actualment, les úniques vacunes aprovades contra el SARS-CoV-2 que usen nanopartícules són les de Pfizer/BioNTech i Moderna. Es tracta d'unes càpsules lipídiques (boletes de greix) que protegeixen l'ARN missatger fins que arriba a la cèl·lula. Fins ara, cap efecte secundari produït per les vacunes ARNm contra la covid-19 és irreversible, d'acord amb els informes de farmacovigilància. La zeolita i el carbó de coco -amb propietats absorbents- i el DMSO -un tipus de dissolvent- no formen part dels tractaments recomanats per a combatre els efectes secundaris de les vacunes covid-19. 

"Si tu creus que una marca o una altra (de vacuna contra la covid-19) serà millor, estàs enganyat realment perquè totes aquestes injeccions tenen nanocomponents amb efectes secundaris irreversibles"

El vídeo comença mostrant un article del diari digital El Confidencial titulat “El Pentàgon desenvolupa partícules invisibles per a controlar el teu cervell”, que explica un projecte del Departament de Defensa dels Estats Units basat en nanopartícules i camps magnètics que té l'objectiu de monitorar i controlar les 80.000 milions de neurones del cervell. A partir d'aquí passa de manera confusa per diversos temes (presència de metalls en vacunes i implantació de nanosensors dins l'organisme) fins a acabar afirmant que les vacunes contra la covid-19 tenen nanopartícules que provoquen efectes irreversibles, tot i que no esmenta quins. En realitat, la notícia que el govern estatunidenc està investigant el funcionament del cervell no és nova. El 2013, el llavors president Barack Obama va anunciar una inversió de 100 milions de dòlars (uns 82 milions d'euros) per al programa BRAIN (cervell, en anglès), “dissenyat per revolucionar” el coneixement que tenim d'aquest centre nerviós. A BRAIN participa DARPA, l'Agència de Projectes de Recerca Avançats del Pentàgon, especialitzada entre altres coses en neurotecnología.

Les nanopartícules, no obstant això, són usades en medicina principalment com a “vehicles que poden portar fàrmacs a diferents tipus cel·lulars, de manera selectiva”, explica a Verificat la immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) Adelaida Sarukhan. De totes les vacunes que actualment s'han aprovat contra la covid-19, només Pfizer/BioNTech i Moderna incorporen nanotecnologia dins la seva composició. “Usen nanopartícules a base de lípids (greixos) per evitar la seva degradació en l'espai extracelul·lar i facilitar l'entrada de l'ARNm [una molècula que es degrada molt de pressa] dins la cèl·lula”, prossegueix Sarukhan. D'aquesta manera penetra dins les cèl·lules i els ensenya a fabricar la proteïna S, present en el SARS-CoV-2, perquè el sistema immune reconegui aquest virus i pugui generar anticossos que evitin el desenvolupament de la covid-19. Una vegada dins la cèl·lula, les nanopartícules de greix es fusionen amb la membrana cel·lular i alliberen el seu contingut, detalla Lluís Montoliu, biotècnic del Centre Superior de Recerques Científiques (CSIC) en el seu blog.

Paracetamol per als efectes secundaris

Sarukhan assenyala que els efectes irreversibles que puguin provocar les nanopartícules estan directament relacionats amb la seva composició. Però “les vacunes contra la covid-19 usen nanopartícules fetes a base de molècules que no són tòxiques per al nostre organisme”, subratlla Sarukhan, la qual cosa desmenteix la teoria del vídeo de WhatsApp. En la mateixa direcció, l'informe de farmacovigilància de maig del Govern espanyol, elaborat en coordinació amb les autoritats europees i on es recullen respostes adverses a les vacunes, no informa de cap reacció irrevocable de cap mena en relació a les vacunes d'ARNm. Els efectes secundaris més freqüents que donen Pfizer/BioNTech i Moderna són molèsties en la zona de la burxada, mal de cap, febrícula i malestar corporal. El principal tractament recomanat per a combatre'ls és el paracetamol (acetaminofè).

Ni la zeolita, ni el carbó de coco ni el DMSO, esmentats en el vídeo, apareixen a les llistes d'indicacions mèdiques per pal·liar les reaccions. Les úniques vacunes que han enregistrat efectes secundaris irreversibles són les desenvolupades per AstraZeneca/Oxford i Janssen, dissenyades com a vacunes de vector viral, després d'associar la seva administració amb la defunció d'algunes persones que van patir posteriorment trombes.