Les llistes d’espera de la sanitat catalana no són les més elevades de tot Espanya ni les més grans de la seva història, a diferència del que diu Vox

Què s’ha dit? Que Catalunya té les llistes d’espera més llargues llistes d’espera d’Espanya i …

Què s’ha dit?

Que Catalunya té les llistes d’espera més llargues llistes d’espera d’Espanya i de la història.

Què en sabem?

Que els temps d’espera de Catalunya respecte d’altres comunitats autònomes no són els més elevats i que, en el passat, s’han registrat més llargs períodes d’espera.

Coneix la nostra metodologia

El secretari general de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, va afirmar en una entrevista al programa de RTVE Cafè d’idees que “som [Catalunya] els que tenim més llistes d’espera” (minut 14:06), en relació amb la resta de comunitats autònomes.

És FALS. Catalunya no és la comunitat amb més llistes d’espera, ni pel que fa a la quantitat de pacients ni amb relació al temps d’espera (ni per a operacions quirúrgiques ni per a una primera consulta en Atenció Especialitzada), segons les darreres dades del Sistema Nacional de Salut (SNS) pertanyents a juny de 2023.

“Som [Catalunya] els que tenim més llistes d’espera”

 Ignacio Garriga,  Vox

Garriga no especifica a quina de les llistes d’espera es refereix per fer aquestes afirmacions i el seu gabinet de premsa no havia respost Verificat en el moment de publicar aquesta verificació.

En cap cas les llistes d’espera catalanes són les pitjors

Les dades que presenta semestralment el Sistema Nacional de Salut es van actualitzar per darrera vegada el juny del 2023. En aquell moment, Catalunya no encapçalava el rànquing de llistes d’espera més llargues en cap cas.

Pel que fa als pacients en llista d’espera per a la primera consulta amb un especialista, Catalunya és la tercera comunitat amb major nombre absolut de persones en espera a totes les especialitats, darrere d’Andalusia i Madrid. Tot i això, si mirem la taxa de pacients per 1.000 habitants – un indicador més realista – el sistema de salut català ocupa la posició número 14 de 19, una de les més baixes, amb una taxa de 61,49 pacients en espera per 1.000 habitants.

Catalunya és la segona quant a nombre total de pacients en llista d’espera quirúrgica, darrere d’Andalusia, però si es compara la taxa de pacients per cada 100.000 habitants, té la sisena taxa més elevada (22,44 persones).

El temps d’espera és l’altra manera de mesurar i comparar les llistes d’espera entre territoris. A consultes externes, Catalunya és la quarta comunitat amb més dies d’espera, 103. I en intervencions quirúrgiques és la cinquena, amb una mitjana de 131 dies per a les diferents operacions.

No hi ha més temps d’espera que mai, però sí més persones

Dies més tard, Garriga va repetir un argument similar a Els Matins de RNE, afirmant que “la sanitat [catalana] té més llistes d’espera” (minut -5:18). El secretari general de Vox no especifica amb què compara en aquest cas la sanitat catalana. Hi ha la possibilitat que ho faci amb la resta de comunitats autònomes, com va fer anteriorment, o amb les dades històriques de Catalunya.

Pel que fa a les llistes d’espera catalanes d’altres anys, és ENGANYÓS. És cert que la quantitat absoluta de persones en llista d’espera per visitar un especialista i per passar per quiròfan és la més gran des que hi ha registres publicats (el 2016), tal com mostren els informes anuals del SNS. Tot i això, el temps d’espera és el menor fins a la data.

“La sanitat [catalana] té més llistes d’espera”

 Ignacio Garriga,  Vox

El registre de dades catalanes comença el 2016 i el temps mitjà d’espera ara no és el més elevat des d’aquesta data, ni per a consultes d’atenció especialitzada ni per a operacions.

De fet, les intervencions quirúrgiques tenen 131 dies d’espera de mitjana, la xifra més baixa des que hi ha dades. D’altra banda, per a una primera consulta amb especialista, la mitjana entre totes les especialitats és de 103 dies, molt distant del màxim, situat en 152 dies el 2020, durant la pandèmia de la Covid-19.

Pel que fa al nombre de pacients en llista d’espera en valors absoluts, és cert que els valors de juny de 2023 sí que són els més elevats que ha tingut mai Catalunya. La llista d’espera per a operacions a l’SNS està formada per 172.027 persones, mentre que per a les primeres consultes amb especialista les composen un total de 471.422 persones.

No hi ha dades d’espera a l’Atenció Primària

Les llistes d’espera només es poden consultar respecte a intervencions quirúrgiques i primera visita en atenció especialitzada, però no per a proves diagnòstiques o per a visites en atenció primària. Tal com recull el Ministeri de Sanitat a l’Informe Anual del 2022, el darrer publicat, “a atenció primària no es disposa de sistema específic d’informació sobre temps d’espera”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *