Les escoles públiques de Ripoll no ofereixen menús halal, però sí que ho fan altres escoles catalanes

Què s’ha dit? L’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, va demanar la retirada dels “menús halal de les …

Què s’ha dit?

L’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, va demanar la retirada dels “menús halal de les escoles públiques”.

Què en sabem?

Els menjadors escolars públics de la comarca del Ripollès no serveixen menú halal, segons confirma el Consell Comarcal, encarregat dels menjadors escolars de la comarca.

Coneix la nostra metodologia

“Fora els menús halal de les escoles públiques!”, va demanar l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, a través de la xarxa social X (abans coneguda com a Twitter). La presidenta d’Aliança Catalana va assegurar que havia presentat una instància al Consell Comarcal del Ripollès, l’organisme responsable de la gestió dels menjadors escolars a la comarca, perquè “es garanteixi que tota la carn servida als menjadors escolars de Ripoll provingui d’animals sacrificats amb sedació”, en contra del que indica l’Alcorà. En una altra publicació, l’alcaldessa afirma que aquests menús no s’anomenen “halal”, sinó “menú sense porc”.

És FALS. “No existeixen els menús halal en tota la comarca, ni es preveu que ho facin”, ha afirmat a Verificat l’equip de premsa del Consell Comarcal del Ripollès, l’organisme encarregat dels menjadors escolars de la comarca. De fet, confirmen que sí que s’ofereixen menús sense porc, però que la carn que inclouen no s’ha obtingut pel mètode halal, per això “no s’adaptaria als requisits d’una persona musulmana”. La solució que ofereixen per a aquestes persones són els menús vegetarians, segons detallen.

“Fora menús halal de les escoles públiques!” [a Ripoll]

Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll

No obstant això, els menús halal sí que existeixen a altres punts del territori català. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va respondre a les afirmacions d’Orriols via X, adjuntant el titular de RAC1 que afirmava que el menú halal “no se serveix a cap centre del municipi”.

Diversos usuaris van respondre al conseller i es van fer virals (1, 2, 3) fotos de menús escolars amb carn halal. La realitat és que aquests no es corresponen ni amb el de l’escola Joan Maragall ni amb la Tomàs Raguer, els dos col·legis públics de Ripoll, segons ha explicat a Verifcat el Consell del Ripollès, però sí amb altres centres públics catalans.

El departament de premsa del Consorci d’Educació de Barcelona, responsable de la gestió de menjadors escolars públics de la ciutat de Barcelona, ha confirmat a Verificat a través del correu electrònic que els menús halal són una realitat a la capital. “Les empreses adjudicatàries dels serveis de menjador i les cuines pròpies dels centres educatius han de garantir la singularitat de menús que demanin les famílies per motius culturals, religiosos i les situacions de règim especial per prescripció mèdica”, exposa una instrucció sobre diversitat alimentària dictada per la mateixa entitat.

Un altre exemple és el de l’escola El Pla, a Salt (Gironès). A través de la seva pàgina web es pot comprovar com s’ofereixen menús sense carn i addicionalment menús halal.

La carn halal és permesa per la Unió Europea

La carn halal és l’única el consum de la qual tolera la llei islàmica. Així, els animals han de ser criats de forma natural, sense ser tractats amb antibiòtics o altres tipus d’hormones, i seguint una dieta completament vegetal. El procediment, que es basa a tallar la vena jugular i l’artèria caròtida dels dos costats perquè l’animal es dessagni, s’ha de fer sense atordiment previ.

La Unió Europea especifica a la seva legislació que cal adoptar “les mesures necessàries per evitar el dolor i reduir al mínim l’angoixa i el patiment dels animals durant els processos de sacrifici o matança”. És a dir, els animals han d’estar atordits prèviament com a forma de protecció del benestar, però també permet excepcions per motius religiosos.