Les escoles de negocis de Barcelona apareixen com a “dues de les cinc” millors en alguns rànquings, però no en tots

Dos dels vuit rànquings de les escoles de negocis que hem trobat posicionen dues escoles de negocis de Barcelona entre les cinc millors del món, però no és així per a altres classificacions


Què s’ha dit?

Oriol Junqueras va afirmar que “dues de les cinc escoles de negoci millors del món tenen seu a Barcelona”.

Què en sabem?

Dos dels vuit rànquings de les escoles de negocis que hem trobat posicionen dues escoles de negocis de Barcelona entre les cinc millors del món: un del Financial Times i el de Forbes. Ara bé, això no és així per a altres classificacions.

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, va assegurar en una entrevista al Tot es Mou de TV3 que “dues de les cinc escoles de negoci millors del món tenen seu a Barcelona” (al minut 24:03).

És una VERITAT A MITGES. Dos dels vuit rànquings de les escoles de negocis que hem trobat posicionen dues escoles de negocis de Barcelona entre les cinc millors del món: el de formació executiva del Financial Times i el de Forbes. Tanmateix, això no és així per a altres classificacions: dos rànquings diferents del Financial Times (de Global MBA i de Global EMBA), el Bloomberg Businessweek, el Full-time MBA Ranking 2021 de The Economist, el QS Global MBA Rankings 2022 i el Ranking MBA Global 2022 d'América Economía.

“Dues de les cinc escoles de negoci millors del món tenen seu a Barcelona. Dues de les cinc del món tenen seu a Barcelona”

Oriol Junqueras, president d'ERC

Diferents rànquings del Financial Times, diverses posicions

El diari Financial Times presenta diferents rànquings de referència d'escoles de negocis. Contactat per Verificat, Leo Cremonezi, periodista de dades i director de rànquings del Financial Times, apunta que tots els rànquings “són diferents i tenen diferents criteris d'inclusió i metodologia”, per això no hi ha una resposta per saber quina és “la millor escola de negocis del món”, ja que els programes que classifiquen són diferents.

Si mirem els resultats, les escoles de negocis de Barcelona ocupen diferents posicions a tres dels rànquings del seu diari, un dels més prestigiosos en informació econòmica.

  • El Global MBA. “Un MBA és un títol generalista a temps complet per a estudiants que generalment tenen almenys tres anys d'experiència laboral, impartit en anglès durant un o dos anys”, explica Cremonezi. El 2022, apareixen dues escoles de negocis de Barcelona: l'IESE Business School a la desena posició i ESADE a la 34a.
  • El Global EMBA, sobre programes executius. “Els MBA executius estan dissenyats per a gerents sèniors que generalment tenen almenys 10 anys d'experiència laboral. El curs, que s'imparteix generalment a temps parcial mitjançant una combinació de sessions en línia i presencials, no dura més de tres anys”, explica Cremonezi. La darrera versió publicada és la del 2021 i només inclou una escola de Barcelona, l'IESE Business School, que ocupa la setena posició.
  • La classificació d'educació executiva (Executive Education) combina el rànquing de programes oberts i programes personalitzats. Tots dos són “cursos sense títol”. Els primers “poden ser estudiats per qualsevol persona que compleixi els requisits” i els segons “són encarregats pels alts directius per abordar necessitats específiques de formació”. Al rànquing del 2022, IESE Business School va ocupar la segona plaça i ESADE Business School, la quarta. Per tant, sí que hi va haver dues escoles de Barcelona al top 5.

Tot i això, aquesta classificació és una de les úniques dues que hem trobat en les quals dues escoles de negoci de Barcelona se situen entre les cinc millors del món i només aplica per a uns cursos en concret.

El rànquing de Forbes

L'última actualització del rànquing de la revista Forbes sobre els millors MBA internacionals amb programes de dos anys, del 2019, també situa dues escoles de negocis de Barcelona entre les cinc millors: IESE en tercera posició i ESADE en cinquena. Aquesta classificació calcula els programes més rendibles a través del retorn de la inversió, comparant els salaris dels estudiants abans i després de cursar l'MBA.

El Bloomberg Businessweek

El Bloomberg Businessweek va puntuar 119 programes de MBA a tot el món, basant-se en 19.955 enquestes d'estudiants, exalumnes i reclutadors, així com, per exemple, en dades de treball de cada escola. En el cas del rànquing d'Europa per al 2021-22, apareixen quatre escoles de negocis de Barcelona: l'IESE Business School (2a), ESADE (11a), EADA (14a) i EAE (20a). És una classificació europea, però no inclou dues escoles entre les cinc millors.

L'índex de The Economist

Al Full-time MBA Ranking 2021 de The Economist, que engloba 90 escoles de tot el món, apareixen tres escoles de Barcelona. L'IESE Business School encapçala el rànquing mundial i queda lluny de les altres dues: ESADE Business School (20a) i EADA Business School Barcelona (62a).

El QS Global MBA Rànquings

El QS Global MBA Rankings 2022 inclou dues escoles de negoci amb seu a Barcelona, totes dues fora del top 5: IESE Business School, 10a, i Esade Business School, 13a. A la classificació hi ha cinc escoles més de Barcelona, però apareixen sense puntuació.

El rànquing d'América Economía: dues entre les set millors

Finalment, una classificació que hem trobat que s'aproxima a les declaracions d'Oriol Junqueras és el Ranking MBA Global 2022 d'América Economía. Comprèn tot el món i situa la IESE Business School en segona posició i ESADE a la setena. Per darrere, EAE Business School és 31a. En aquest cas, doncs, dues de les set (i no les cinc) millors escoles de negocis del món són a Barcelona.

Ens hem posat en contacte amb el departament de premsa d'ERC per saber a què es referia Oriol Junqueras a les seves declaracions, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta.

Els rànquings utilitzats en aquesta verificació

Com s'ha exposat i justificat fins ara, hi ha diferents classificacions d'escoles de negoci tant a escala europea com a mundial. Els rànquings que hem emprat en aquesta verificació provenen de diferents orígens. D'una banda, els mencionen, per exemple, l'IESE Business School i l'IE Business School a l'apartat de rànquings dels seus webs. D'altra banda, també  s'esmenten a masters.es, a guia-mba.com i a club-mba.com.

Fa uns anys, el Laboratori de Cibermetria del CSIC elaborava el Rànquing Web d'Escoles de Negocis del Món, però el va deixar de publicar el juliol del 2013.