Les dades sobre les renovables a Catalunya: només un 15% de l’energia que produeix és verda

Què s’ha dit? Que Catalunya està “a la cua” de renovables. Què en sabem? Catalunya …

Les dades sobre les renovables a Catalunya: només un 15% de l’energia que produeix és verda

Què s’ha dit?

Que Catalunya està “a la cua” de renovables.

Què en sabem?

Catalunya és la segona comunitat on l’energia renovable té menys pes respecte de la seva producció total, però és el setè territori que més energia verda genera respecte a la producció renovable del conjunt de l’Estat.

Coneix la nostra metodologia

Salvador Illa, primer secretari del PSC, ha afirmat en una entrevista a Els matins de TV3 que Catalunya està “a la cua en energies renovables” (a partir del minut 8:57). No és la primera vegada que ho diu. Fa un mes, també va assegurar que Catalunya està “a la cua” en energies renovables a l’entrevista que va donar conjuntament a TV3 i Catalunya Ràdio com a cap de l’oposició al Parlament (a partir del minut 12:50). Però què diuen les dades sobre l’estat de les renovables a Catalunya? T’ho expliquem!

Catalunya va generar el 5,1% de l’energia renovable produïda a Espanya el 2022, és a dir, va ser la setena comunitat que més energia va produir a partir de fonts renovables respecte al total d’energia verda produïda a Espanya, d’acord amb el darrer Informe d’energies renovables publicat per Red Eléctrica, empresa encarregada de gestionar el sistema de subministrament elèctric espanyol.

No obstant això, només un 15% de l’energia generada a Catalunya el 2023 va procedir de fonts renovables, és a dir, va ser la segona comunitat on l’energia verda va tenir menys pes respecte a la seva producció total, segons les dades provisionals de Red Eléctrica. Fa deu anys, un 21% de l’energia que produïa era d’origen renovable. A més, Catalunya és la cinquena comunitat que menys renovables ha instal·lat als darrers cinc anys.

“[A Catalunya] estem a la cua en energies renovables”

Salvador Illa, PSC

En el sector energètic existeixen dos conceptes clau: potència i generació. La potència renovable es refereix a la capacitat instal·lada per generar energia a partir de fonts renovables, mentre que la generació renovable es refereix a la quantitat real d’energia produïda a partir de fonts renovables en un període de temps. Un aerogenerador o molí de vent, per exemple, té una capacitat elèctrica mitjana de 2-3 megawatts (potència) amb els quals produeixen més de 6 milions de quilowatts hora d’electricitat a l’any (generació), segons explica la multinacional Enel, propietària d’Endesa.

Catalunya: un 31% de potència renovable, però només un 15% de generació verda

Un 31% dels megawatts instal·lats a Catalunya són per generar energia renovable, segons les dades provisionals publicades per Red Eléctrica corresponents al 2023. És a dir, Catalunya és la sisena comunitat on els megawatts per produir energia verda tenen menys pes respecte a la seva potència total (renovable i no renovable). La comunitat amb una major proporció de megawatts verds és Castellà i Lleó (95,8%) i, al conjunt de l’Estat, els megawatts per generar energia renovable representen el 61%.   

Tanmateix, només un 15% de l’energia generada a Catalunya el 2023 procedia de fonts renovables, d’acord amb les dades provisionals de Red Eléctrica. És a dir, Catalunya va ser la segona comunitat on l’energia renovable va tenir menys pes respecte al seu total d’energia produïda. Al conjunt de l’Estat espanyol, en canvi, un 50,3% de l’energia generada va ser d’origen renovable, un percentatge que va pujar al 87,5% en el cas de Castella i Lleó, el territori on la producció verda va tenir més pes.

Cinquena comunitat que menys renovables ha instal·lat als darrers cinc anys

Fa deu anys, el 21,3% de l’energia generada a Catalunya era d’origen renovable, de manera que la proporció d’energia verda produïda ha disminuït en més de sis punts percentuals fins a arribar al 15% actual, la segona pitjor dada de la darrera dècada.

De fet, als darrers cinc anys, Catalunya és la cinquena comunitat autònoma que menys megawatts per generar energia renovable ha instal·lat. Entre el 2018 i el 2023, ha instal·lat 138 megawatts renovables, mentre que, en el mateix període, Castella-la Manxa n’ha instal·lat 6.138, convertint-se en la comunitat que més ha instal·lat a tot l’Estat. Madrid no ha instal·lat cap megawatt renovable des del 2018.

Catalunya va generar un 5% de l’energia renovable d’Espanya el 2022

Red Eléctrica encara no ha publicat l’Informe d’energies renovables del 2023, on apareix quin percentatge representa Catalunya respecte al total de la potència i la generació renovable. No obstant això, el darrer informe publicat indica que Catalunya va generar el 5,1% de l’energia renovable produïda a Espanya el 2022

És a dir, va ser la setena comunitat que més energia va produir a partir de fonts renovables respecte del total d’energia verda produïda aquell any. A més, el 2022 Catalunya concentrava el 5,3% de la potència renovable d’Espanya, és a dir, també era la setena comunitat en megawatts instal·lats per generar energia a partir de fonts renovables respecte al total de megawatts renovables instal·lats. 

El portal de dades de Red Eléctrica, REData, sí que presenta les xifres provisionals d’energia verda produïda per cada comunitat el 2023, però la suma de l’energia generada per cada territori no coincideix amb la producció total a Espanya. Verificat ha preguntat al gabinet de premsa de Red Eléctrica el motiu d’aquesta diferència, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta. Per això, hem optat per publicar les dades consolidades corresponents a l’any 2022.