Les afirmacions falses sobre la vacuna d’un extreballador de Pfizer

L’extreballador de Pfizer afirma que el passaport de vacunació és “un mecanisme de control totalitari”


Està circulant per xarxes una entrevista a un home que s'identifica com Mike Yeadon, extreballador de la farmacèutica Pfizer, en què arriba a afirmar que els passaports de vacunació són, en realitat, "un mecanisme de control totalitari" o que les noves variants de virus són una forma de coaccionar la gent "perquè es vacuni". Desmentim algunes d'aquestes afirmacions.

"Els passaports de vacunació són en realitat un mecanisme de control totalitari i serviran perquè els ciutadans puguin realitzar operacions bancàries a través del mòbil; només es permetran transaccions monetàries a qui tingui aquesta identificació única, quedant expulsat del sistema tot aquell que no la tingui"

És cert que diversos països, organitzacions, empreses i companyies aèries estan treballant per desenvolupar les seves pròpies plataformes de control de vacunació, però en cap cas es preveu que s'hi introdueixin dades bancàries.

A la Unió Europea, per exemple, s'està dissenyant el Passaport Digital Verd, amb el qual es pretén "facilitar la lliure circulació segura dins la Unió Europea (UE) durant la pandèmia de la Covid-19", i s'ha plantejat com un document voluntari. Aquestes asseveracions van en la mateixa línia que les esgrimides per Jen Psaki, secretària de premsa de la Casa Blanca, que en una roda de premsa va assegurar que el govern nord-americà no preveu que els ciutadans hagin de portar una credencial per demostrar que estan vacunats i que es tracta d'una iniciativa del sector privat limitat a esdeveniments promocionats per empreses concretes.

Des d'abans de la pandèmia és habitual exigir o recomanar certificats de vacunació contra determinades malalties com a requisit per entrar a certs països. Una altra cosa és el debat sobre les implicacions ètiques d'imposar un document de certificació en un moment en què l'accés a les vacunes segueix estant limitat: "Si bé un passaport de vacunació podria ser part de la solució, no només per reactivar viatges, sinó també per reobrir alguns sectors de la cultura o permetre el retorn presencial a la feina, ha de ser prou flexible com per assegurar la màxima equitat dins i entre països, així com garantir en tot moment la protecció de dades personals ", indica a Verificat Denise Naniche, directora científica d'ISGlobal.

Les noves variants

"Els governs estan fent servir la por per les variants de virus brasilera, sud-africana, britànica, i altres variants per crear noves vacunes de recàrrega i reforçar el seu objectiu de crear una base de dades global"

En un altre punt de l'entrevista, l'extreballador de Pfizer carrega contra les noves variants, però, de nou, les seves asseveracions són falses. Aquestes sorgeixen de manera espontània, després que el seu codi genètic variï en replicar el virus. A més, de moment no s'estan administrant injeccions adaptades a les variants fins ara conegudes.

Una variant d'un virus es forma bàsicament quan aquest muta de tal manera que el seu codi genètic s'ha modificat prou com per considerar-ho una nova 'branca' o 'llinatge'. En el cas dels coronavirus, com la SARS-CoV-2, la mutació és bastant freqüent: s'estima que ho fa unes dues vegades al mes. La gran majoria d'aquestes variants són innocents, però unes poques sí han suposat més motiu de preocupació, com "la B1.1.7, descrita a Gran Bretanya, la B1.351 descrita a Sud-àfrica, la P.1 (al Brasil) i dues altres descrites a Califòrnia i Nova York ", que comparteixen algunes mutacions en la proteïna Spike que s'ha vist poden augmentar la seva capacitat de transmissió, la seva letalitat i/o la seva capacitat d'escapar a la immunitat natural o intervinguda per vacunes.

Pel que fa al fet que els governs poguessin estar utilitzant les variants com a elements de pressió "per crear noves vacunes i reforçar el seu objectiu de crear una base de dades global", la realitat és que, tot i que algunes injeccions podrien veure reduïda la seva eficàcia a causa de l'aparició de noves variants, de moment no s'estan creant vacunes noves per adaptar-se a elles. Per a més inri, "alguns experts afirmen que el virus ja no té gaire marge per a noves mutacions", apunta Sarukhán, ja que "acabarien afectant la seva capacitat per infectar les nostres cèl·lules".

Els coàguls de sang

"Les vacunes gèniques fan que el cos produeixi la proteïna spike o una part d'ella" i provoquen que "les cèl·lules s'enganxin entre elles formant un coàgul de sang"

Finalment, Yeadon dóna una petita explicació de l'origen dels casos rars de trombosi en alguns pacients que han rebut la vacuna d'AstraZeneca o Janssen, però és cert que, de moment, no s'ha comprovat científicament quin component de la vacuna causa els trombes ni si els coàguls de sang apareixen per la producció de la proteïna Spike.

La trombosi és una agrupació de coàguls en el sistema circulatori que, en moure's, bloquegen el flux sanguini, donant lloc a ictus o infarts cerebrals, o de miocardi. En el cas de les vacunes contra la covid-19, i tot i que l'Agència Europea de l'Medicament (EMA, per les sigles en anglès) veu "evidències clares" que relacionen els casos de coàguls amb la injecció d'AstraZeneca, encara no està clara la raó per la qual el fàrmac ho podria desencadenar. Tampoc en el cas de la de Janssen.

Similar a l'heparina

En un comunicat, l'organisme europeu indica que "una explicació plausible […] de la combinació dels trombes i els nivells de plaquetes baixos en sang podria ser una resposta immune, […] similar a l'observada a vegades en pacients tractats amb heparina (un anticoagulant)". El que l'EMA vol dir amb això és que els nivells baixos de plaquetes que s'han vist associats als trombes després de la vacunació tenen el seu origen en una resposta de el propi sistema immunològic, i que és una cosa que ja s'ha vist en malalts tractats amb un medicament, l'heparina que, paradoxalment, es fa servir per prevenir la formació de coàguls de sang. Aquesta síndrome consisteix en una resposta similar a allò que passaria amb les vacunes d'AstraZeneca i Janssen, a les quals activarien, donant lloc, en casos molt rars, a un estat d'hipercoagulabilitat -molts més coàguls del normal- i, per tant, als famosos trombes.

Aquesta relació que estableix l'EMA va molt en la línia de les conclusions de dos estudis, un d'un equip alemany i un altre d'un noruec, publicats a principis d'abril a la revista New England Journal of Medicine.

Un cop establerta la relació clara entre trombes i vacunes, els científics es troben actualment immersos en trobar els mecanismes. I no sembla que la proteïna Spike, com apunta Yeadon, sigui la culpable: "Si la proteïna Spike fos la culpable, llavors aquest tipus de trombes també s'hauria observat amb les vacunes d'ARNm (que també codifiquen per Spike). I no s'han reportat casos similars després de centenars de milions de vacunes ja administrades als EUA, Europa i Israel ", indica a verificat Adelaida Sarukhán, immunòloga i redactora científica d'ISGlobal.