L’alerta per “atemptat imminent” que circula per WhatsApp és falsa: Interior manté el nivell 4 sobre 5 d’amenaça terrorista

Interior va ordenar el passat 17 d’octubre“mesures complementàries de seguretat”, però sempre “dins el nivell 4 sobre 5 d’alerta antiterrorista”.

Mensaje alerta terrorista

Què s’ha dit?

Que Espanya està en “en alerta 5” per “atemptat imminent” a ciutats com Barcelona, Madrid, Alacant i València.

Què en sabem?

Es tracta d’una alerta falsa. Espanya es manté al nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista (risc alt) des del 2015.

Coneix la nostra metodologia

Ens heu preguntat a través del nostre servei d’atenció de WhatsApp per un missatge que assegura que el Cos Nacional de Policia d’Espanya està “en alerta 5” per “atemptat imminent” a ciutats com Barcelona, Madrid, Alacant i València.

Es tracta d’una ALERTA FALSA que ja va desmentir el Ministeri de l’Interior el 2016 en un comunicat. La mateixa Policia Nacional l’ha desmentit aquest matí a X (abans Twitter), on ha recordat que es tracta d’un rumor fals que circula des de fa anys. Interior també s’ha pronunciat a la mateixa xarxa social recordant que, “davant la proliferació de rumors falsos sobre suposades amenaces”, “el nivell actualitzat d’alerta antiterrorista a Espanya es pot consultar en línia” al seu web oficial

Espanya es manté al nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista (risc alt) des del 2015. Interior va ordenar el passat 17 d’octubre “mesures complementàries de seguretat”, però sempre “dins el nivell 4 sobre 5 d’alerta antiterrorista”, arran de l’atac de Hamàs i la posterior declaració de guerra d’Israel i dels actes terroristes que s’han produït a Estats europeus com Bèlgica o França.

“Acaben de posar a CNP (Cos Nacional de Policia) en Alerta 5, atemptat imminent. […] M’ho acaba d’enviar per un grup que tenim, un amic que està al cos nacional de policia, dels Geos!!!!!”

“Qualsevol modificació del Nivell d’Alerta Antiterrorista (NAA), arrest de terroristes o comissió d’un atemptat sempre es transmet als mitjans de comunicació i es fa públic a través dels canals habituals i oficials del Ministeri de l’Interior (www.interior.gob.es) i de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat (Policia Nacional i Guàrdia Civil)”, va advertir el ministeri al comunicat del 2016.